VárosnézésekRomantikus kikapcsolódásVidéki víkend

Ha mandulavirágzás, akkor irány Pécs!

1 perces olvasási idő
Európai Év Fája lett a pécsi mandulafa

A mandulavirágzás, a mandulafák habosan rózsaszín virágai a tavasz megérkezésének egyik első hírnökei. Egészen szép kort képesek megélni, mint az a pécsi mandulafa, amelyik idén az Európai Év Fája verseny győztese lett. Utazzatok el Pécsre, csodáljátok meg a fát és a pécsi mandulavirágzást!

mandulavirágzás Pécs
Európai Év Fája 2019 lett a pécsi mandulafa

Mandulavirágzás Pécsett, amely Janus Pannoniust is megihlette

Vajon vádolnátok-e elfogultsággal a magyarországi humanizmus nagy költőjét, Janus Pannoniust, amikor az Egy dunántúli mandulafáról című versében ekképpen fogalmaz: „Herkules ilyet a Hesperidák kertjébe’ se látott”? Aligha, amennyiben valaha láttátok már a dél-magyarországi mandulavirágzást, vagy ha nem, elutaztok Pécsre és megnézitek a 135 éves, Havi-hegyi csavart törzsű mandulafát, az idei Európai Év Fáját. 

mandulavirágzás Pécs

Az Európai Év Fája versenyről

Az Európai Év Fája verseny 2011 óta létezik; célja, hogy a fák védelme nemzetközi szintű témává váljon. Az év fája sosem a legnagyobb, a legöregebb vagy a legszebb; egyáltalán, semmilyen „leg”, hanem az adott fához kapcsolódó érzelmi, történeti többlet vagy veszélyeztetettség teszi nevezésre érdemessé.

mandulavirágzás Pécs

A pécsi mandulafa története

A mandulafa Janus Pannonius óta az örök megújulás szimbóluma is a magyar kultúrában. A Havas Boldogasszony-templom előtt álló egyed már egy évszázada sem volt csemete, de már akkor is csodálattal emlékeztek meg róla. A pécsi mandulafák története ennél régebbi: a rómaiak ültették őket, a törökök továbbvitték a termelést, majd a filoxéra után a kipusztult szőlősök helyét szintén mandulával ültették be.

A Havi-hegyi mandulafát egészen pontosan itt találjátok meg:

Janus Pannonius versében aggódik, hogy a korai virágzásnak későn jött fagy vet véget. Reméljük idén sem történik ez meg, és még időben meg tudjátok csodálni ezeket a csodás fákat.

Szállások Pécs környékén

Rengeteg pécsi szállodát, vendégházat foglalhattok a Szallas.hu oldalán, de mandulavirágzás alkalmából a következő három szálláshelyre hívnánk fel a figyelmeteket:

Hotel Therápia Pécs****

A 2014-ben épült, négycsillagos hotel a Mecseki Parkerdőben található. 12 szobájában 24 vendég fér el. Egyik különlegessége a széleskörű egészségügyi szolgáltatásai. Közel a város, de ideális hely a pihenni vágyóknak.

Adele Boutique Hotel Pécs****

A 2015-ben átadott négycsillagos hotel a baranyai megyeszékhely központjában vár titeket XIX. századi épületben. 19 szobájában 45 vendég fér el. A szobák közt luxusapartmanok és lakosztályok is találhatók.

Hotel Makár Sport & Wellness Pécs****

A négycsillagos szálloda a belvárostól távolabb, Pécs zöldövezetében található. 58 szobája 150 vendég számára elegendő. Ha családdal utaztok, foglalhattok náluk összenyitható szobát is. A hotelt ajánljuk aktív és passzív pihenésre egyaránt.

Addig is, amíg kiválasztjátok a Szallas.hu oldalán a megfelelő szállást, nézzétek meg a 2019-es Európai Év Fáját bemutató filmet!

Még több pécsi és Pécs környéki szállást itt találtok >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%