VárosnézésekCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódás

Kihagyhatatlan látnivalók Pécsen, a kultúra városában

1 perces olvasási idő
A Gázi Kászim pasa dzsámi

Pécs Magyarország kulturálisan, építészetileg egyik legszínesebb városa. Számtalan műemléket és kihagyhatatlan látnivalók sorát találjátok Pécsen, a történelmi belvárosban. Egy pécsi kiruccanásra jó ok lehet az április 18-i Műemléki Világnap is.

Április 18. Műemléki Világnap

látnivalók pécsen

Sokkal szegényebb lenne a világ, ha nem létezne műemlékvédelem. De létezik és világnapja is van. A hivatalos nevén Műemléki Világnap először 1984-ben, az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) kezdeményezésére került megrendezésre. Azóta igazi világnappá nőtte ki magát. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet épített örökségünk fontosságára és lehetőségeire. Pécs igyekszik élni ezekkel a lehetőségekkel.

Pécs, a kultúra városa

A város honlapja szerint Pécs a kultúra városa. Joggal aposztrofálja magát így Baranya megye székhelye. A mai Pécs területe a rómaiak óta lakott. Az ókori emlékektől a török műemlékeken át a XX. századi modernizmusig kultúrák találkozása volt a város. Pécs multikulturális színessége volt a Pécs2010 Európai Kulturális Főváros projekt egyik fő üzenete is. Kiemeltünk néhányat a pécsi belváros nevezetességei közül.

Pécs új köntösben – Amiről az útikönyvek nem beszélnek! >>

Kihagyhatatlan látnivalók Pécsen

1. Ókeresztény Mauzóleum

látnivalók pécsen
Ókeresztény síremlék Pécsen

A római kori Sopianae IV. században létrejött ókeresztény temetője a korai kerszténység temetkezési művészetének, építészetének állít emléket. A Dóm tér alatti ókeresztény emlékek 2000 óta a Világörökség részei. A Cella Septichora Látogatóközpontban tekinthetetik meg őket.

2. Gázi Kászim pasa dzsámija

A Gázi Kászim pasa dzsámi

Az egykori török dzsámi ma Pécs belvárosi temploma, a város egyik jelképe. A főtér Széchenyi tér felső végén találjátok. A 16. századi török épülethet a 1939-ben bauhaus-modernista stílusban egészítették ki.

3. Pécsi Barbakán

látnivalók pécsen
A pécsi Barbakán

A pécsi középkori városfal több szakaszon elég jó állapotban megmaradt. A fal legjellegzetesebb része a Barbakán. Kinizsi Pál építtette a XV. század végén. Tetejéről a belváros látványát csodálhatjátok.

4. Szent Péter- és Szent Pál székesegyház

A pécsi bazilika

A pécsi bazilika Pécs ikonikus épülete. Négy, 60 méteres tornya uralja az előtte elterülő Dóm tér látványát. A mai épületet 1891-ben szentelték fel, de helyén a XI. század eleje óta állt templom.

5. A középkori egyetem romjai

Az első magyarországi egyetemet Pécsett alapították 1367-ben. A Nagy Lajos által finanszírozott pécsi egyetem nem volt hosszú életű. Néhány évtizeddel később Pécs helyett már Óbudán oktatták a leendő értelmiséget. A pécsi középkori egyetem maradványait a Bazilika mögött nézhetitek meg.

6. Zsolnay Kulturális Negyed

látnivalók pécsen
A Zsolnay Kulturális Negyed

Bár nem a pécsi belváros, de kihagyhatatlan a Zsolnay-gyár egykori területén létrehozott kulturális negyed. Színház, egyetemi karok, galéria, bábszínház és természetesen családtörténeti kiállítás egyaránt működik a szecessziós épületekben.

Ha nyitottak vagytok a kultúrák egymás mellett élésére és színes múltú városban, meg se álljatok Pécsig! Szeretni fogjátok.

A fenti, néhány pécsi kulturális örökség legyen kedvcsináló. Foglaljatok szállást a Szallas.hu oldalán! >>

Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
86%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
14%