Tippek utazáshoz

Lángokban állt a párizsi Notre-Dame, de sikerült megmenteni a teljes pusztulástól

1 perces olvasási idő

Április 15-én este kigyulladt és órákon át égett Franciaország egyik jelképe, a 850 éves párizsi Notre-Dame székesegyház. A tűz következtében összeomlott az épület kúp alakú huszártornya, megsemmisült a tetőszerkezete, ám végül sikerült megmenteni a teljes pusztulástól.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Heartbreaking 💔 #notredamedeparis

Lena Katina (@lenakatina) által megosztott bejegyzés,

Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a tüzet. Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább.

Videón a párizsi Notre-Dame huszártornyának ledőlése

Macron: „Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot”

A tragédia miatt Emmanuel Macron francia elnök lemondta hétfő estére tervezett programját, és a helyszínre utazott. „A legrosszabbat elkerültük, még ha csatát még nem is sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek”– nyilatkozta Macron az MTI szerint. Szólt arról is, hogy az újjáépítéshez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek és egyúttal megköszönte a lángokkal küzdő közel ötszáz tűzoltó munkáját. „Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot” – jelentette ki, ehhez a legnagyobb építészek segítségét kérik majd.

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat a történtek miatt. Salma Hayek férje, a francia milliárdos üzletember, François-Henri Pinault már tegnap este 100 millió eurót, azaz több mint 32 milliárd forintot ajánlott fel a helyreállításra, emellett a japán kormány is jelezte készséget, hogy hozzájáruljon a restaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig is eltarthatnak majd.

Magyar városok is segítenek a párizsi Notre-Dame helyreállításában

A szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére – tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t.

A közlemény szerint száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak. A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

Székesfehérvár önkormányzata, csatlakozva Szeged városához 10 ezer eurót ajánl föl a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére- adta tájékoztatásul az MTI.
„Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár” – utalt Cser-Palkovics András polgármester az egykori székesfehérvári koronázó templomra, amely ma romként látogatható.

Székesfehérvár is elvesztett egy katedrálist, akárcsak Párizs a Notre-Dame-ot

A párizsi Notre-Dame megmenekült műkincsei

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere a Twitteren jelentette be, hogy a tűzoltók sikeresen kimentették a székesegyházból a töviskoszorút és más egyházi kegytárgyakat is, a kincseket biztonságos helyre szállították.

Made For Kto (pour les cathos) (@madeforkto) által megosztott bejegyzés,

Első felvételek a megégett oltárról

Gótikus katedrálisok Európában

A Notre-Dame (magyarul Mi Asszonyunk) székesegyház Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, amely monumentális méreteivel és díszítettségével különleges hatást gyakorol a szemlélőkre. Alapkövét 1163-ban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 -1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették. Leégése hatalmas veszteség nem csak Párizs és Franciaország, hanem az egész világ számára, hiszen a 850 éves épület pótolhatatlan eszmei értéket képviselt.

Hogyan tölts el 3 napot Párizsban? >>

párizsi Notre-Dame
A párizsi Notre-Dame teljes pompájában, a tragédia előtt

Sajnos elképzelhető, hogy a tragédia után katasztrófaturisták jelennek meg a leégett épületnél, hogy megörökítsék a tragédia eredményét. Ehelyett mi arra biztatunk mindenkit, hogy a megrongálódott épület fotózása helyett inkább keressétek fel Európa egyéb gótikus székesegyházát is. Bár a párizsi Notre-Dame-nak nincs párja a világon, higgyétek el, csodálatos középkori templomokra lehet bukkanni Ausztriától Spanyolországig.

  • Szent István-székesegyház (Stephansdom), Bécs – Ausztria
  • Reimsi katedrális – Franciaország
  • Kölni dóm – Németország
  • Santa Maria del Fiore, Firenzei Dóm – Olaszország
  • Milánói dóm – Olaszország
  • Szent Vitus-székesegyház, Prága – Csehország
  • Burgosi katedrális, Spanyolország
  • Yorki katedrális – Anglia
  • Winchesteri székesegyház – Anglia
  • Mária-templom, Krakkó – Lengyelország
  • Budavári Mátyás-templom – Magyarország
  • Avasi templom, Miskolc – Magyarország
  • Nagyboldogasszony-bazilika, Székesfehérvár – Magyarország
  • Premontrei kolostor és templom romjai, Zsámbék (román és korai gótikus stílus) – Magyarország
  • Szent Mihály-templom, Kolozsvár – Románia
A Rouen-i Notre Dame-székesegyház

( Fotó: Wikipedia CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4398553)
A Reims-i Notre-Dame katedrális
(Fotó: Wikipedia CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34674)

Ha jártál a párizsi Notre-Dame-nál, oszd meg a csodás épületről készült fotóidat a Szallas.hu Facebook vagy a @szallashu Instagram oldalán!
❤️


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%