Külföldi kalandokRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Hogyan tölts el 3 napot Párizsban?

2 perces olvasási idő

Párizs a világ egyik leglátogatottabb és legszebb városa. Igazi ékszerdoboz, ahol a fény, a divat, a romantika kap főszerepet. Mind a párizsi emberek életstílusa, a kávézók sora, a folyamatos pezsgés, a csodálatos Szajna és romantikus hídjai, a művészeti galériák, az élő történelem, a gyönyörű kertek minden egyes pillanatban lenyűgözik az utazókat.

S ahhoz, hogy részesei lehessetek a párizsi életérzésnek, megmutatom, hogyan és hová érdemes ellátogatni akár három nap alatt.

Első nap – Klasszikus látnivalók

Eiffel-torony

Természetesen ha Párizs, akkor Eiffel-torony! Az építője, Gustave Eiffel is jól tudta, hogy olyat fog alkotni, ami még évtizedek múlva is első jelképe lesz a városnak. Azonban kevesen tudják, hogy először Barcelonának ajánlotta fel az építményt, de a katalán város polgármesterének nem tetszett az ötlet. Ezután fordult a párizsi vezetőkhöz, akik szintén nem rajongtak a gondolatért, de a nagy ellenkezések után végül felépült a torony.

Eiffel-torony ősszel

A 324 méteres óriás 1887–1930-ig a világ legmagasabb építményének számított és még ma is Franciaország 2. legmagasabb tornya.

TIPP: A hosszú sorban állást elkerülhetitek, ha online jegyet foglaltok!

Eljutás: Gyalog a Szajna-parton. 6-os metró: Bir Hakeim állomás. 8-as metró: École Militare állomás, 9-es metró: Trocadero állomás vagy Iéna állomás. Busz: 42, 82: Tour Eiffel, 69, 87: Champ de Mars megálló.

Nyitva tartás: Június 15.-szeptember 1.: 9:00-0:45 (utolsó lift: 00:00-kor, a legfelső szintre: 23:00-kor), nem nyári időpontokban 9:30-23:45 (utolsó lift: 23:00-kor, a legfelső szintre: 22:30-kor.

Louvre múzeum

Ha sikerült megmászni az ikonikus tornyot (és az online jegyfoglalással időt spóroltatok), akkor lesz időtök benézni a Louvre világába. Olyan híres alkotások találhatóak itt, mint a Mona Lisa, vagy Delacroix festménye, a Szabadság vezeti a népet, Nicolas Poussin alkotása, a Szabin nők elrablása (az első változat) és Vermeer Csipkeverőnő festménye. Nagyon híres kiállítási tárgyak a Milói Vénusz, a Szamothrakéi Niké és Hammurapi törvényoszlopa is.

Louvre éjszakai kivilágításban

TIPP: Ha nem a piramis alól, hanem a Galerie du Carrousel bevásárlóközpont alsó szintjétől közelítjük meg a Louvre-t, akkor legtöbbször elkerülhetjük a sorban állást. Ha metróval érkezünk, a Palais Royal – Musée du Louvre metróállomásnál, a metróról leszállva ehhez a bejárathoz érkezünk. Online jegyvásárlás ajánlott!

Eljutás: Gyalog a Szajna partján. 1-es és 7-es metró: Palais Royal – Musée du Louvre megálló vagy 14-es metró: Pyramides megálló. Busz: 21, 24, 27, 39, 48.

Nyitva tartás: Keddenként zárva. Hétfő, csütörtök, szombat, vasárnap 9:00-18:00-ig. Szerdán és pénteken 9:00-21:45. Egész nap zárva: január 1., május 1., december 25. Csak 17:30-ig nyitva: húsvét vasárnap, húsvét hétfő, pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, július 14. november 11.

Második nap – Felfedező körút

Notre Dame

Második napunkat is kezdjük egy szintén híres helyszínnel, amelynek alapkövét 1163-ban fektette le III. Sándor, majd 157 évig építették. E gótikus remekmű a francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették. A Notre Dame tornyaiba érdemes felmenni, hiszen mint a híres mesében a főhősök, a vízköpő szörnyek mellől élvezhetjük a párizsi panorámát.

Notre Dame a Szajna partján

Eljutás: Gyalog a Szajna partján, 4-es metró: Cité megálló. 1-es és 11-es metró: Hotel de Ville megálló. 7-es, 11-es, 14-es metró: Chatelet állomás. Busz: 21, 24, 27, 38, 47, 85, 96.

Nyitva tartás: átmenetileg zárva

Katedrális: 8:00-18:45 (szombat, vasárnap: 19:15-ig)

Túrák a toronyba: 10:00-18:30 (október-március: 17:30-ig). Júliusban és augusztusban péntekenként és szombatonként nyitva 23:00-ig. Utolsó belépés minden esetben 45 perccel a zárás előtt. Egész nap zárva: január 1., május 1., december 25.

Lángokban állt a párizsi Notre-Dame, de sikerült megmenteni a teljes pusztulástól >>

Séta a Szajna-parton

A Notre Dame fantasztikus épületét elhagyva legyen a Szajna partja következő sétaállomásotok. Kevesen tudják, hogy Párizsban 37 híd ível át a romantikus folyón, ebből 4 gyalogoshíd, 2 pedig vasúti híd. Kiemelendő a Pont Alexandre III, Párizs legszebb hídja, melyet 1896-1900-ig, a párizsi világkiállításra építettek.

Pont Alexandre III, Párizs

Az 1803-ban épített, és 1984-ben újjáépített Művészetek Hídja (Pont des Arts) a Szajna talán legromantikusabb hídja. A fából készült sétálóhídon éjjel-nappal piknikező fiatalokkal, zenészekkel találkozhatunk, és akár egy egész délutánt eltölthetünk itt a Szajna közepén, figyelve az Eiffel tornyot, a Notre Dame-ot, az elhaladó hajókat, vagy csupán a Szajna folyását.

Panthéon

Párizs latin negyedében, a Luxembourg-kerthez és a Párizsi Magyar intézethez közel található Párizs panthéonja, amely 1758-tól 1789-ig épült. Korábban templomként működött, ma híres temetőként funkcionál.

Panthéon, Párizs

Itt nyugszanak Franciaország legnagyobb alakjai, köztük Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Marat, Dumas, és Émile Zola. Szóval ide biztosan el kell jönni, hiszen egy csöpp történelem részesei lehettek, miközben a nagyok előtt rójátok le tiszteleteket.

Eljutás: 10-es metró: Cardinal Lemoine megálló. RER B: Luxembourg megálló.

Nyitva tartás: Április-szeptember: 10:00-18:30. október-március: 10:00-18:00. Utolsó belépés 45 perccel zárás előtt. Zárva: január 1., május 1., december 25.

Harmadik nap – Párizs megér egy misét…

Sacré-Coeur, Montmartre

Harmadik napon érdemes figyelni arra, ami igazán a lélekre hat. Ezért mindenképp látogassatok el a 130 méter magas Montmartre hegyre, amely Párizs legmagasabb pontja, s ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Nem véletlen, hogy számos művész élt és alkotott ebben az inspiráló környezetben, pl. Picasso, Monet, Dali, vagy Van Gogh. A bazilika a francia-porosz háborúban elesett francia katonák emlékére épült, akiknek lelki üdvéért mi is imádkozhatunk a bazilikában.

Montmartre, háttérben a Sacre Coeur templom

A Montmartre egyedi hangulata mindenkit le fog nyűgözni. Sétáljatok egyet a környéken, hiszen a Sacré-Coeur-ön kívül több érdekes látnivalója van a negyednek, mint a Maison Rose, a szőlőskertek, hangulatos kávézók, üzletek és Moulin Rouge. Párizs nemzetközileg leghíresebb szórakozóhelyét 1889. október 5-én nyitották meg. Joseph Oller elképzelése bejött, hiszen a látványos, táncos revüműsorok mai napig elkápráztatják a közönséget.

Eljutás: 2-es metró: Anvers, vagy Pigalle megálló. 12-es metró: Abbesses vagy Pigalle megálló. A metrómegállóktól gyalog, vagy lépcsőn, vagy Montmartrobusszal, vagy siklóval juthatunk fel a hegytetőre és a Sacré-Coeurhöz (a buszra és a siklóra is érvényesek a párizsi tömegközlekedési jegyek).

Nyitva tartás: (templom): minden nap 6:00-22:30. Kupola: május-szeptember minden nap 8:30-20:00. Október-április minden nap 9:00-17:00.

Luxembourg-kert

Ha csak egy párizsi kert megcsodálása fér bele az időbe, akkor ez legyen az! A latin negyedben, a Panthéonhoz és a Párizsi Magyar Intézethez közel található a város legnagyobb körbekerített parkja, a Luxembourg-kert (Jardin du Luxembourg).

Medici-szökőkút

A park bővelkedik szobrokban, köztük a New York-i Szabadság-szobor másával és egy csodás Medici-szökőkúttal. Az itt található Luxembourg-kastély előtt lévő tó, játszadozó gyerekek és fűben piknikezők idillikus helye. A látogatók aktív kikapcsolódását teniszpályák szolgálják, a gyerekeknek pedig egy nagy játszótér okoz örömet, ahol lehetőségük van pónin és szamáron is lovagolni.

Eljutás: A Szajna partról a Rue Bonaparte-ra kanyarodva és az utcán végigmenve. RER B: Luxembourg megálló. 12-es metró: Notre-Dame des-Champs vagy Rennes megálló, némi gyaloglással. 4-es metró: Saint-Placide megálló.

Ha belevágtok a nagy kalandba, és végig járjátok Párizs leghíresebb nevezetességeit, akkor garantáltan azt fogjátok érezni, hogy ez a város és a párizsi hangulat megtapasztalása minden pénzt megér. Főleg, ha az esti fényekben, egy pörgős, városnézős nap után a kedves kezét fogva sétálhattok a Szajna partján…


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
78%
Imádom
Imádom
14%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
6%
Nem tetszik
Nem tetszik
3%