Tippek utazáshozCsaládi kiruccanásWellness + Hotelek

Akadálymentes szállások Magyarországon – egy mozgáskorlátozott utazó tapasztalatai

1 perces olvasási idő

Mit jelent valójában az akadálymentes szálláshely? Miért küzdelmes a mai napig ilyen szállodát találni? Milyen nehézségek adódhatnak a nyaralás folyamán? Mikor felel meg egy mozgásában korlátozott vendég igényeinek és mi volna az ideális? Járjuk körbe a témát egy mozgássérült utazó szemszögéből!

Zsófi genetikailag örökölt izombetegségben szenved és egyre nehezebben közlekedik. Anyukájának ugyanez a betegsége, mostanra már kerekesszékbe kényszerült. Nyaralni nagyon szeretnek, viszont az utazás sokkal komolyabb előkészítést igényel számukra, mivel a szállodákban olyan nem várt problémákkal szembesülhetnek, ami legtöbbünkben fel sem merül.

1.lépés: a szálloda kiválasztása

Zsófi elmondása szerint a szálloda kiválasztásával telik el a legtöbb idő. A szállodai képek és szolgáltatások áttanulmányozása (legjobb, ha a pontos szobaméretek fel vannak tüntetve) után minden alkalommal felhívja a szálláshelyet és rákérdez a kérdéses pontokra. Sajnos sok esetben a személyzet nem tud részletes felvilágosítást adni a kérdésekre.

Fontos például, hogy a parkolóhely minél közelebb legyen a szálloda bejáratához, lehetőleg ne füves részen, mivel ott elakad a kerekesszék. Azt is megtudtam Zsófitól, hogy a bejárati ajtók közül a fotocellás a legideálisabb és persze a lépcsőmentesség is fontos tényező. Bár hihetetlenül hangzik, de előfordult már, hogy a hotelben nem volt lift, viszont a wellnessrészleget az emeletre tervezték. Mint rendszeres utazó először annak jár utána, hogy a szobához vezető út teljesen lépcsőmentes-e, illetve a wellnessrészleg, étterem és egyéb szolgáltatások mennyire megközelíthetőek számára.

Ha jó a hotel, a képzett és segítőkész személyzet időben jelzi az étteremnek érkezésüket, akik egy közeli asztalt foglalnak. Jellemzően a felszolgálók kedvesek és megkönnyítik az ott létüket például egy kancsó forró vízzel vagy kávéval, amit automatikusan felszolgálnak.

Szobaválasztás

Ha van rá mód, akkor összenyitható szobát kérnek. A mozgássérültek jellemzően segítővel, családtaggal, rokonnal vagy barátokkal érkeznek. Sajnos nem sok hotel ismerte fel ezt az igényt… Zsófi szerint a szobával kapcsolatban a legfontosabb a tágasság, hogy könnyen lehessen fordulni kerekesszékkel is, fürdőszobába kényelmesen be lehessen jutni, legyen elég kapaszkodó és persze küszöbmentesség.

TIPP: Ne féljünk megkérdezni a számunkra fontos dolgokat még foglalás előtt! Tartsuk szem előtt, hogy nyaralni megyünk és a lehető legjobban szeretnénk érezni magunkat!

Mint megtudtam, az ágy magassága és keménysége fontos tényező, ez teszi lehetővé a könnyebb felülést. Sok szálloda már arra is gondol, hogy ezekben a szobákban a kapcsolókat alacsonyabbra szerelik. Alacsony ruhafogasoknak mindig nagyon örülnek, így könnyebben betehetik a ruháikat. A szoba erkélye bukkanómentes és tágas legyen.

Akadálymentes wellnessrészleg

A wellnessrészlegen fordul elő a legtöbb nehézség. Az ideális medencéhez vezető út csúszásmentes, sok korlát és kapaszkodó segíti a közlekedést. A medencének lehetőleg ne legyen pereme, a lábmosók kicsik és sekélyek legyenek. Létrás medencékbe sajnos nem tudnak bejutni. A legfontosabb, hogy legyen beemelő, amiből a legjobb a stabil székes műanyag verzió. A legkényelmesebb, hogyha mobil beemelővel rendelkezik a hotel, azaz bármelyik medencéhez oda tudja tolni az úszómester pl. mórahalmi Szent Erzsébet Fürdő mobil beemelője.

Érdemes felhívni a recepció figyelmét az érkezés napjára és előre kérni a mobil beemelő feltöltését. Nagyon jó érzés, hogy némelyik hotel valóban átgondolja az igényeiket és olyan kis figyelmeségekkel is a kedvükben jár, mint a magasított, szivacsos napozóágyak vagy a talpmasszőr, akit a szobába is rendelhetnek.

Ami legfontosabb ebből a történetből, ha kerekesszékesként teljes értékű kikapcsolódásra, pihenésre vágyunk és minőségi szolgáltatásokban szeretnének részesülni, az jelenleg nagyon komoly utánajárást igényel és szükséges feltérképezni, hogy egy-egy szállodának mit jelent az akadálymentesség mint fogalom és ezt hogyan valósítják meg a mindennapi gyakorlatban.

Zsófi tapasztalai szerint az alábbi belföldi hotelek felkészültek a mozgáskorlátozott vendégek fogadására:

Még több akadálymentes szálláshely Magyarországon >>

/fotók: shutterstock/


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
75%
Imádom
Imádom
25%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%