Budapest és környékeCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Három csodás budapesti palota, amit látni kell

1 perces olvasási idő

Budapesten lépten nyomon palotákban, palotákra, kastélyokra emlékeztető épületkbe botlik az ember. Ezek közül mutatunk be nektek hármat a leglátványosabbak közül: íme néhány csodás budapesti palota!

Ha valami, akkor Budapest a paloták városa. A paloták meghatározó elemeivé váltak különösen a Kiegyezés utáni városképnek. Amire ma, mint igazi budapesti „skyline”-ra büszkén kihúzzák magukat a fővárosiak, abban meghatározó szerepe volt ezeknek az imponzáns köz- és magánépületeknek. A bank- és biztosítótársasági főhadiszállások, szállodák, adminisztratív épületek ugyanakkor aligha a valamiért boldognak és békésnek titulált Monarchia össztársadalmi jólétének szimbólumai, inkább tükrözik a nagyváros korábban sosem látott dinamikus fejlődését egyes területeken, és talán egy adag „akarom-akarom” bizonygatását annak, hogy ez egy erős ország.

Három csodás budapesti palota, amit látni kell
Lánchíd, mögötte a Gresham-palota

Vajon, ha Bécsben egy egységet építettek, annak Budapesten egy plusz két tizednek kellett lennie? Ki tudja? Az eredmény azonban akárhogy is, de túlélve világháborút, forradalmat, újjáépítéseket, ingatlanpanamákat itt él velünk és mi kedvtelve nézzük, ahogy az aranyfüst a naplementékben megcsillan, majd ragyog a Gresham-palotán. Tátott szájjal elemezzük a New York-palota burjánzó neobarokkos eklektikáját, a Klotild-paloták szimmetriatengely mentén tükrözését.

Világörökségi helyszínek Budapesten: Duna-part, Budai Várnegyed és Andrássy út >>

Három budapesti palota, amit látni kell

Gresham-palota

1907-ben a londoni központú The Gresham biztosítótársaság budapesti székházaként nyitotta meg kapuit a magyarországi szecesszió egyik legimpozánsabb épülete. A londoni cég nem jófejségből rittyentette a Lánchíd szomszédságába az irodaként, valamint a felsőbb emeleteken volt Gresham alkalmazottak lakhelyéül szolgáló budapesti palotát. A háttérben bizonyos pénzügyi műveletek nagy-britanniai tiltása állt. A Gresham-palota ma luxushotel. A háború utáni lakók kivásárlását követően 2004-ben nyitotta meg kapuit a minden apró részletében igényesen felújított hotel. A lobby nyitva áll, térjetek be egy kávéra, sütire, étkezésre a földszinti vendéglátóegységek egyikébe és miközben a belső építészeti részleteken ámultok, derítsétek ki, ki volt a cég névadó Sir Thomas Gresham!

Szálláshelyek a Gresham-palota közelében >>

Három csodás budapesti palota, amit látni kell
Gresham-palota belülről

Klotild paloták

A Greshammel majdnem egyidős két palota az Erzsébet-híd felé vezető utat fogja keretbe. Az út, mintha szimmetriatengely lenne, a két épület pedig egymás tükörképe. Klotild és Matild – így is hívja a népnyelv. Nevezik őket Budapest legidősebb ikreinek is. Létüket a hídnak köszönhetik; az építés előtti tereprendezéskor ürültek meg telkek. E kettő beépítésére József Károly főherceg neje, Klotild Mária főhercegné íratott ki pályázatot. Korb Flóris és Giergl Kálmán vitték el a pálmát.

A két budapesti palota lakásoknak, irodáknak, éttermeknek adott otthont. Az északi épület volt postaközpont is. Majd lett hotel, egy igen ismert budapesti boutique hotel, de már az sem működik. Most éppen nem tudni, mi történik a Klotild palotákkal, jól járnak-e vele az adófizetők. Ha Krúdy Gyula élne, bizonyára elgondolkodtató tárcákat írna e két budapesti palota aktuálörténetéről. Ahogy annak idején sokat múlatta az időt a déli épületben működött Belvárosi Kávéházban; és írt. Tudjátok, hogy mit? És ha már ezen eltöprengtek, derítsétek ki azt is, hogy mit szimbolizál a két, 48 méteres torony csúcsa!

Szálláshelyek a Klotild paloták közelében >>

Három csodás budapesti palota, amit látni kell
„Klotild és Matild”

New York-palota

Megint egy biztosító! Az amerikai New York Life Insurance Company bízta meg a fentebb már említett Korb Flóris-Giergl Kálmán páros mellett Hauszmann Alajost, hogy méltó épületbe költöztesse budapesti kirendeltségét. 1894. október 23-án nyílt meg, benne a New York Kávéházzal. A magyarországi modern irodalom fellegvárává vált hamar a hely. Felsorolni is nehéz a számos költőt, írót, publicistát, szerkesztőt, aki mintegy távmunkában, innen dolgozott; Krúdy természetesen köztük volt. Azt mesélik, hogy a poéták olykor egy-egy költeménnyel fizettek a kávéért.

Nem vagyok benne teljesen biztos, de kortárs költők ma már aligha itt gyülekeznek, és az sem biztos, hogy egy verset beszámítanak a borsos árú fogásokért cserébe. De miért dobták Molnár Ferencék a New York kulcsát a Dunába? Akár ezt is kideríthetitek, ha betértek egy sütire, kávéra. De asztalt inkább foglaljatok időben! A sokat látott épületet öt évig restaurálták, majd 2006-ban szállodaként nyitott újra. 

Szálláshelyek a New York-palota közelében >>

New York Kávéház

És természetesen még megannyi budapesti palota vár rá, hogy felfedezzétek! Érdemes eltölteni ezzel egy budapesti hosszú hétvégét >>

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%