Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódás

Digitális detox a Dolomitokban, avagy stresszmentes pihenés Észak-Olaszországban

1 perces olvasási idő

Azt már több kísérlet is bebizonyította, hogy ha nem használjuk a közösségi médiát olyan gyakran, sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak vagyunk. Idén ősszel végeztek egy hasonló kísérletet az olasz Dolomitokban: idegenek összezárva vakációztak mindenféle kütyü nélkül. Megmutatjuk, miért az olasz Alpok az egyik legjobb helyszín erre!

Digitális detox a Dolomitokban
A kísérlet

Stresszmentes pihenés a Dolomitokban

2019. szeptemberben zajlott a „Recharge in Nature – Heart of the Dolomites” nevű kísérlet, aminek keretében 10 ember töltött el ingyenesen 5 napot 2000 méteres magasságokban. A résztvevőknek semmilyen digitális összeköttetésük nem volt a külvilággal, és volt velük egy pszichológus, aki figyelte a digitális detox hatását. A csoport összetétele meglehetősen nemzetközi volt, hiszen mintegy 19 ezer pályázó közül választották ki a befutókat.

Digitális detox a Dolomitokban

Az 5 napról készült videó beszámolója szerint a vakáció végeredménye egyértelműen pozitív. Bár néhányuk szerint eleinte furcsa volt telefon nélkül létezni, viszonylag hamar átkapcsoltak arra, hogy élvezzék a jelent. A 10 idegen összebarátkozott, és olyan programokon vettek részt, mint kirándulás a hegyekben, jógázás, különböző meditációs és közösségépítő gyakorlatok és játékok, közös kinti étkezés, és a többi. 

Miért pont a Dolomitokban került sor a kísérletre?

A kísérlet pontos helyszíne az észak-olaszországi Agordo városka volt, ahol csodálatos természet és kristálytiszta levegő vette körbe a jelölteket. A Dolomitok az Alpok egyik hegycsoportja, ami Észak-Olaszországban húzódik; legmagasabb pontja 3343 méter. A Dolomitok képe eléggé változatos – robosztus sziklaszerű hegyek, mély szakadékok és gyors folyású hegyi patakok váltogatják egymást.

Digitális detox a Dolomitokban
Agordo

De ami még jellemzőbb erre a vidékre, az a színek játéka: a dolomit kőzetanyagának magnézium és kalcium tartalma miatt a sziklák a fényhatástól függően különböző színekben pompáznak. Sok képen látható, ahogy a naplemente/napfelkelte élénk rózsaszínre vagy narancsszínűre festi a hegyeket. Ezt az olaszok úgy hívják, „enrosadira”, vagyis „a sziklacsúcsok izzása”. 

Digitális detox a Dolomitokban
Ezt hívják az olaszok a sziklacsúcsok izzásának

Tehát miért éppen a Dolomitok? Azért, mert vadregényes tája tökéletes helyszínné teszi arra, hogy elvonuljunk a világ elől. Mellesleg a Dolomitok vidéke az UNESCO Világörökség része is, ami szintén mutatja, hogy egy kivételesen csodálatos környezet ez!

Hol lehet még kikapcsolódni az észak-olaszországi Alpokban?

Ha ti is vágytok egy kis digitális detoxra, vagy csak szeretnétek túrázni, feltöltődni egy olyan mesés vidéken, mint a Dolomitok, segítünk szállást találni!

Télen-nyáron vár a Residence Stefansdorf, 9 barátságos apartmannal. Nyáron klíma biztosítja a kellemes hőmérsékletet, télen pedig a közeli sípályákon sízhetünk. Az apartman hegyek és erdők között, az észak-olaszországi San Lorenzo di Sebato településen található. Tökéletes helyszín a stresszmentesítéshez!

Garni Prairerhof Schenna 

Ez a családias légkörű, 10 szobás szállás a hegyek ölelésében várja a pihenni és kirándulni vágyókat. Olyan wellness-szolgáltatásokat vehetünk igénybe, mint jacuzzi és kültéri medence, az ellátást pedig kérhetjük reggelivel is.

Landhaus Mondschein Castelbello-Ciardes 

Izgalmas helyen lévő szállás; közel az osztrák határ, és vele együtt az Ötz-völgyi-Alpok, ahol megtalálták Ötzit, a többezer éves jégembert. A szállás 10 szobával és wellness-részleggel rendelkezik; a kültéri medencéből gyönyörködhetünk a kőhajításnyira lévő hegyekben, de van pezsgőfürdő is. 

Bed & Breakfast Raina Castelfondo

Egyszerű, de nagyszerű! Az osztrák határhoz egészen közel találjuk ezt a szállást, ahol a finom, helyi ízeket kínáló reggeli már benne van az árban. A panoráma csodás, a környéken pedig többfelé is kirándulhatunk, például a két és fél órára lévő, népszerű Garda-tóhoz.

A kísérlet helyszínétől, Agordótól csupán fél órára van a panzió, ahol 17 szoba szállásolja el a vendégeket. A szállás saját éttermében helyi fogásokat kóstolhatunk, amennyiben félpanziós ellátást kérünk. Ideális családoknak, de egy kis romantikus kikapcsolódásra is!

Találjatok vissza a természethez, a digitális detox mindenkire ráfér néha!

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%