Külföldi kalandokHorvátországKedvenc szállásokProgramok hétvégére

Határtalan csillagtúrák – Magyarországi szállások, külföldi látnivalók

3 perces olvasási idő

Ha szeretnénk felfedezni egy szomszédos ország természeti szépségeit, kulturális értékeit, ám szívesen maradnánk Magyarország területén, kitűnő megoldás, ha belföldi szállást foglalunk a határ közelében, s ezt bázisként használva csillagtúrákat teszünk a kiszemelt országba. Hogy meghozzuk a kedved ehhez, összegyűjtöttünk számos remek úti célt Ausztria, Horvátország és Románia területén belül, s ezekhez kerestük a legkényelmesebb belföldi szálláshelyeket.

Csillagtúrák Ausztriában

1. Locsmánd (Lutzmannsburg)

Legrövidebb út a magyar határtól (Zsira): 5,2 km, 7 perc

Ha szívesen merülsz nyakig a jó meleg gyógyvízben, keresd fel a magyar határtól szó szerint csak pár lépésre fekvő Locsmándot! A már 3000 éve is lakott mezőváros legfőbb újkori nevezetessége a gyógyvizes Sonnentherme vagyis Napfürdő élményközpont. Az 1,000m² – en elterülő fürdő kültéri és beltéri medencékkel, izgalmas csúszdákkal és pihenőrészekkel kisbabáktól nagyszülőkig minden korosztályt vár. 

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
A Napfürdő

2. Léka (Lockenhaus)

Legrövidebb út a magyar határtól (Kőszeg): 23,6 km, 39 perc

Léka szintén nagyon közel található a magyar határhoz, így ha nem szeretnénk sokat utazni egy izgalmas ausztriai célpontig, ezt válasszuk. A település több különleges látnivalót is tartogat, ezek közül a legfőbb Léka vára (Ritterburg Lockenhaus). Itt belemerülhetünk a templomos lovagok és a szörnyű vérgrófnő misztikus világába, Baldi, a várszellem és Betsi, a denevér pedig a bőregerek lenyűgöző életmódját bemutató kiállítással várja a gyerekeket. Új fegyvertáruk játékos és élményközpontú módon nyújt információkat a lovagi életről. 

Ha a Vár minden zugát felfedeztük, még ne hagyjuk el Lékát. Tegyünk inkább egy rövid túrát a Burgsee körül, vagy látogassunk el a közeli Margarethenwarte kilátóba, ahonnan szép időben még a Fertő – tóig is elláthatunk.

Léka vára

3. Bécsújhely (Wiener Neustadt)

Legrövidebb út a magyar határtól (Ágfalva): 32,8 km, 38 perc

Bécsújhely Alsó – Ausztria egyik legnagyobb és legfontosabb városa, nagy hagyományokkal rendelkezik többek között a repülés terén. 1910-ben itt létesült az Osztrák–Magyar Monarchia első pilótaiskolája, ennek ma az Aviaticum repülőmúzeum állít emléket. A város legjelentősebb épülete a XIII. században épült Dóm, de érdemes felkeresni a Neuklosterkirche-t is. Itt nyugszik Portugáliai Eleonóra német-római császárné, kiállításán pedig megcsodálhatjuk az ezüstből készült, zománcdíszítésű, aranyozott Korvin-serleget (Corvinusbecher), melyet a történet szerint Mátyás király adott a városnak a Frigyes császárral történt békekötés alkalmával.

Bécsújhely látképe

4. Bécs (Wien)

Legrövidebb út a magyar határtól (Hegyeshalom): 71,5 km, 53 perc

Természetesen kihagyhatatlan úti cél egy ausztriai csillagtúra során az ország fővárosa, Bécs, melynek felfedezésére egyetlen nap nem is elég. Leglátogatottabb nevezetessége az egykori császári rezidencia és annak parkja, a fényűző Schönbrunn, mely az 1700-as években épült, s ma az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Uralkodók és érsekek leltek méltó nyughelyre a híres Szent István Székesegyházban (Stephansdom), mely Ausztria legjelentősebb gótikus építménye, építését a XII. században kezdték meg. Ha rajongsz a művészetekért, rád vár Bécs több, mint száz múzeuma, az Operaház és még számtalan kulturális érték.

A Belvedere Múzeum

Szállások az osztrák határ közelében

Margaréta Panzió Horvátzsidány
Csodásan felújított, tornácos parasztház vár párokat, családokat Kőszeg közelében, mely hűen megőrizte a régi, paraszti világ stílusát, mégis mindenben megfelel a mai kor igényeinek. Tökéletes bázis ausztriai csillagtúrákhoz, ahol kellemesen pihenhettek a felfedezőutak után.

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
Margaréta Panzió Horvátzsidány

Szentesi Panzió Fertőrákos
Kis tó, madárház, mediterrán hangulatú, buja zöld kert – ez a sok szépség mind körülvesz a fertőrákosi Szentesi Panzióban. A tágas, világos szobákban jólesik majd a pihenés, a finom reggelit pedig akár a teraszon is elfogyaszthatod, miközben a Fertő – tó látványában gyönyörködsz.

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
Szentesi Panzió Fertőrákos

Mjus Resort & Thermal Park Körmend****+ superior
Wellness élmények megszámlálhatatlan sokasága várja a párokat, családokat babáktól nagyszülőkig egyaránt az „Év Szállása 2017 – Szakmai Díj” II. helyezését elnyert Mjus Resortban. A kültéri medencéknél hamisítatlan trópusi hangulat uralkodik, hűvösebb időben pedig az óriási szaunavilágban és a Törökfürdőben ejtőzhetünk.   

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
Mjus Resort & Thermal Park Körmend****+ superior

Csillagtúrák Horvátországban

1. Eszék (Osijek)

Legrövidebb út a magyar határtól (Beremend): 45 km, 48 perc

Az egykor Magyarországhoz tartozó Eszék felfedezésére érdemes akár egy egész napot rászánni. Olyan látnivalókat kínál, mint a török hódoltság idején épült vár, a számtalan barokk és szecessziós palota, ez utóbbi építészeti stílus nagyon közkedvelt volt az Osztrák – Magyar Monarchia idején. A legszebb közöttük a Postapalota, de ne hagyjuk ki többek között az 1298-ban épített Szent Mihály plébániatemplomot sem.

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
Az eszéki Postapalota

2. Park Papuk Természetvédelmi Terület (Park prirode Papuk)

Legrövidebb út a magyar határtól (Drávaszabolcs): 93 km, 1 óra 41 perc

Erről a síkságról, mely egykor a Pannon-tenger feneke volt, közel ezer méteres tengerszint feletti magasságba emelkednek a hegyek. Az egyik ilyen hegy a Papuk, melyet Szlavónia legszebb hegyének tartanak, a Papuk Natúrpark lefedi a hegység legnagyobb részét. Kiemelten védett területei között található geológiai természeti emlékmű, erdőpark, különleges erdei növényzet-rezervátum, és florisztikai rezervátum is. 

Papuk Natúrpark

3. Varasd (Varaždin)

Legrövidebb út a magyar határtól (Letenye): 41 km, 37 perc

Ha még nem ismerted volna Varasd nevét, már írd is fel a bakancslistádra, mert ezt a települést a Lonely Planet 2010-ben a Horvátországba látogatóknak első helyen ajánlotta, 2014-ben pedig a New York Times a kihagyhatatlan célpontok között említette. A Magyarországról könnyen elérhető városka macskaköves utcái gyönyörű barokk palotákhoz vezetnek, séta közben bohém galériákba és kávézóteraszokba botlunk. Főterén áll Európa egyik legrégebbi városháza épülete, mely 1523-ban épült. A vár, a népszerű varasdi piac, de még a temető is különleges, formára nyírt tujáival igazi látványosságok.

A varasdi vár és a város látképe

4. Zágráb (Zagreb)

Legrövidebb út a magyar határtól (Letenye): 110 km, 1 óra 23 p

Ha kedvünk támad kicsit messzebbre kalandozni a magyar határtól, és még több kulturális élményre vágyunk, vegyük az irányt Zágráb felé! Nevezetességek sorát kínálja a történelmi Felsőváros, a Káptalandomb és az Alsóváros. Felsővárosban méltóságteljes templomok, kolostorok és barokk paloták sora áll, míg a Káptalandomb a zágrábi érsekség központja. A városrészt uraló katedrális elődjét még Szent László király kezdte építtetni, s ma is itt őrzik a palástját. Az Alsóváros a modern Zágráb nyüzsgő központja, itt találhatók a leghíresebb bevásárló- és sétálóutcák, éttermek, és a város zöldövezete is. 

Zágráb látképe a Katedrálissal

Szállásajánlatok a horvát határ közelében

Grey Suites Apartman Pécs
Gyönyörű, modern lakrészek közül választhatod ki a neked leginkább tetszőt a pécsi Grey Suites Apartmanban, mely különösen ideális, ha nagyobb családdal, társasággal indulsz horvátországi csillagtúrára. Pécs felfedezéséhez is remek megoldás, hisz közel a belváros.

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
Grey Suites Apartman Pécs

Ametiszt Hotel Harkány***
Elegáns és hangulatos szálloda vár egyéni utazókat, párokat és családokat egyaránt a híres Harkányi Gyógyfürdő közelében. Saját erkélyeden üldögélve élvezheted a gondozott kert látványát, miközben a csillagtúrán készült fényképeid nézegeted.

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
Ametiszt Hotel Harkány***

Naturella Panzió Villány
Harmónia és természetesség fémjelzi a villányi Naturella Panzió minden centiméterét. A fehér falak tökéletes egységet teremtenek a dísznövények zöldjével és a bútorok világosbarna famintájával, létrehozva ezzel egy nyugalmat árasztó miliőt. Ha pihentető környezetet keresel, itt foglalj.

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
Naturella Panzió Villány

Csillagtúrák Romániában

1.Nagyvárad (Oradea)

Legrövidebb út a magyar határtól (Nagykereki): 28,3 km, 38 perc

A Szent László királyunk által alapított, s ennek nyomán mindmáig „Szent László városaként” emlegetett Nagyvárad Románia északnyugati részében, a Sebes-Körös két partján terül el. Több mint kilenc évszázadra visszanyúló gazdag történelme során mindvégig kiemelkedő egyházi, kulturális és gazdasági központnak számított. Rendkívül gazdag irodalmi–művészeti életének köszönhetően ekkoriban érdemelte ki a „Pece-parti Párizs” jelzőt. 

Szecessziós palota Nagyváradon

2. Erdélyi-szigethegység Természeti Park (Parcul Natural Apuseni)

Legrövidebb út a magyar határtól (Méhkerék): 191 km, 3 óra 35 perc

(Localitatea Sudrigiu, Comuna Rieni, 417419, Románia)

Az Erdélyi-szigethegység Természeti Park a Bihar – hegység északi részén található, magába foglalja a Pádis – fennsík és a Csodavár által behatárolt medencét 36 km² alapterületen. A jellegzetes karsztvidéken sziklaszorosok, víznyelők, barlangok, búvópatakok, források, szurdokvölgyek, vízesések és jégbarlangok káprázatos változatossága várja a túrázókat. 2009-ben a Natúrpark EDEN-díjat nyert, és bekerült a Kiváló Európai Desztinációk (EDEN) közé.

A Természeti Park látképe a magasból

3. Félixfürdő (Băile Felix)

Legrövidebb út a magyar határtól (Méhkerék): 58,6 km, 1 óra 1 perc

Félixfürdőt egykor Szent Márton-fürdőnek nevezték. A tatárjárás pusztítása után Helcher Félix premontrei kanonok állíttatta helyre a települést, és a szomszédságában lévő Félix-fürdővel együtt a premontrei renddé lett. Napjainkban kedvelt üdülő- és fürdőhely, legnépszerűbb strandjai a Félix és az Apolló. Kénes, szén-dioxidos, nátriumos, káliumos gyógyvize van, melyet az 1800-1900-as években csúz, idült bőrkiütések, köszvény és aranyeres bántalmak ellen használtak. 

Strand Apollo-Felix, Félixfürdő

4. Arad (Arad)

Legrövidebb út a magyar határtól (Battonya): 20,7 km, 26 perc

Arad nevét minden iskolás gyermek ismeri, hisz vértanúi révén összeforrt az 1848-49-es szabadságharccal. Kivégzésük helyszínén emlékoszlop áll, s itt nyugszanak a tábornokok is.
Érdemes bebarangolni a várost, hisz számtalan műemléképület – köztük a szecessziós stílusú Városháza – és régi templom felfedezése kínál tartalmas időtöltést. 

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
Az aradi Városháza

Szállástippek a román határ közelében

GR Vadász Panzió Komádi
Frissen felújított, modern szobák és közös helyiségek várnak a határhoz közeli Komádiban, a GR Vadász Panzióban. Ha páros csillagtúrát terveztek, a panzió kétágyas szobáiban jólesik majd a pihenés egy-egy élménydús nap után, de természetesen családok is megtalálják itt a számításukat.

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
GR Vadász Panzió Komádi

Vén Diófa De Lux Panzió Szeged****
Az udvart díszítő százéves diófa kölcsönözte nevét a négycsillagos panziónak, mely minden igényt kielégítő, családbarát szálláshely Szegeden. A sokféle színvonalas szobatípus között mindenki megtalálja a számára legjobbat, sőt, cicátok vagy kutyusotok ingyenesen veletek pihenhet itt.

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
Vén Diófa De Lux Panzió Szeged****

Park Hotel Gyula***
A Várfürdővel szemközt található a Park Hotel Gyula, mely elnyerte az „Év Szállása 2017 – Szakmai Díj” II. helyezését is. Bababarát gyulai szálloda lévén kínálnak összenyitható családi szobákat csakúgy, mint kényelmes lakrészeket egyéni utazóknak és pároknak.

Határtalan csillagtúrák - Magyarországi szállások, külföldi látnivalók
Park Hotel Gyula***

Reméljük, összeállításunkkal meghoztuk a kedved a szomszédos országok felfedezéséhez csillagtúra formájában. Ha így van, válaszd ki az úti célt, és foglalj szállást hozzá oldalainkon

(Képek: szallas.hu, shutterstock, sonnentherme.at, instagram, Roko Poljak, Sven Teschke, Büdingen)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%