Téli tájolóCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekHegyek-völgyekKülföldi kalandokRomantikus kikapcsolódás

Havas kalandok a Retyezát-hegységben

1 perces olvasási idő

Télen nemcsak az Alpok várja a havas kalandra vágyókat, hanem a Kárpátokban is remek lehetőségek vannak a kikapcsolódásra. A Retyezát-hegység Budapestről is néhány óra alatt elérhető, Lugosig autópályán lehet közlekedni, onnan pedig jó minőségű aszfalton folytathatjuk utunkat a Vaskapu-hágón keresztül a Hátszegi-medencébe. A hágó után nem sokkal már a Retyezát hóborította csúcsai látszanak.

A Retyezát-hegység hófedte csúcsai már messziről látszanak

Szálláslehetőségek

Aki szeretne kényelmes helyen megszállni, annak a legjobb Hátszegen és környékén szállást keresni. A hegység szélétől egynapos túrákat is lehet tenni. Cârnic vagy Râușor (Malomvíz üdülőtelep) autóval megközelíthető. Rausor sípályával is rendelkezik, innen lehet felmenni a Lolaia-gerincre és a Retyezát-csúcsra. Autóval egészen a Gura Apelor víztározóig el lehet menni, ha járható az út.

Szállások Hunyad megyében >>

Milyen felszereléssel induljunk el?

Téli, meleg holmi kell, az egyértelmű, kamásli a bakancshoz, megfelelő nadrág, kabát. A vízről sem szabad elfeledkezni, észrevétlenül szárad ki a szervezet hidegben. Én a kabát zsebébe rakok fél literes palackban vizet, így nem hűl ki. Ami sokat dob egy havas túra élményén, az a hótalp, mert nem szakad be az ember a hóba combig.

A völgyekben nyugodtan lehet sétálni, a magas gerincekhez és hágókhoz jobb túravezetőt fogadni, vagy olyan társasággal menni, akiknek megvan a megfelelő ismeretük az időjárásról, hóról, lavinaveszélyes helyekről. Fejlámpát, zseblámpát mindenképp vigyünk magunkkal, télen korán sötétedik, és ha nem sikerült kiszámolni jól az időt, akkor visszafele ne sötétben kelljen botorkálni.

Merre túrázzunk?

Cârnic felől közelítve a hegységet a völgyekben tudunk szép túrákat tenni. A Pietrele-völgy, Rossz-völgy, Stănișoara-völgy, Galeș-völgy innen közelíthető meg. Ha elérjük a fenyvesek határát, megmászunk néhány glaciális lépcsőt, akkor szép kilátásunk lesz a hegyekre. Érdemes korán indulni, és figyelni arra, hogy visszafele is maradjon idő világosban haladni.

TIPP: Râușoron sípálya, étterem működik. Innen fel lehet menni a Lolaia-gerincre, ahonnan szép kilátás nyílik a Stănișoara-völgyre, a Retyezát-csúcsra. A gerincen egy darabig el lehet sétálni, de a Retyezát-csúcs télen veszélyes, csak tapasztaltaknak ajánlott, megfelelő felszereléssel!

Kinek ajánlom?

Olyanok vágjanak bele, akik nem most mennek először magashegységbe télen. Érdemes figyelni az időjárásjelentést, és lehetőleg jó időben menni. Persze, ez sem garantálja, hogy nem lesz szakadó hóesés, mert nagyon gyorsan megfordul az időjárás. B tervnek ajánlok néhány környékbeli látnivalót, amit érdemes megnézni, ha már erre jár az ember.

További látnivalók a környéken:

  • Kolcvár
  • Demsusi Szent Miklós-tempom
  • Várhelyi római kori romok
  • Hátszegi bölényrezervátum
  • Malajesd vára
  • Felsőszálláspatak (Salasu de Sus) várudvar romok
  • Őraljaboldogfalvai református templom és a Kendeffy-kastély
  • Zeykfalva (Strei) árpádkori temploma
  • Vajdahunyadi vár

Szállást keresel a közelben? >>

/Fotók: Tandari Anita/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%