CsobbanóhelyekCsaládi kiruccanásNyári vakációTavaszi zsongás

Hévíz az örök kedvenc, korona idején is…

1 perces olvasási idő

A múlt hónapban közzé tett nagyvárosi (Szolnok) beszámolómra olyan sok visszajelzés érkezett, hogy úgy döntöttem minden hónapban készítek egy ajánlót Magyarország nagyvárosairól. Picit más módon. Kicsit szentimentálisan, úgy, ahogy én élem meg és látom az adott pihentető látogatásom helyszíneit. A mostani úti célom Hévíz volt. Lélek Koffein – Pauer Krisztina írása.

Hévíz mindig vár

Van egy hely az országban. Egy hely, ami számomra egy külön kontinens, egy egyedülálló sziget. Egy város, ahol békére lelhetek, ha tele a fejem a hétköznapok gondjaival.

Az általános információkat le lehetne most írnom Hévízről, hogy a világ második legnagyobb kiterjedésű melegvízű tófürdője, vagy, hogy jótékony hatása egyedülálló, és hogy egész évben hatalmasra fújt traktorgumikban áztatják magukat a rózsás úszósapkába burkolt idős nénik. 

A térség, az emberek, a hely és az ott található csend szelleme az, ami miatt ellátogatok erre a helyre időről időre. Eleinte nem a programok miatt jártam le, mivel nem nagyon tudtam róluk. 

Hévíz az örök kedvenc, korona idején is…

Covid előtti időszak

Megemlíteném, hogy a 2000-es évek elején felcsapta a városban a fejét az a tendencia, hogy kéthetente fesztivált rendeztek. Egyszer bor, máskor sör fesztivált.  Szerencsére ebből a mai napra bőven kinőtt a városvezetés, és a sarkon leadott operett estet felváltotta a színvonalas, ritkábban, de minőségben messze felülmúló borfesztiválok. Nem lehet belekötni. Ahogy kell. Sok lámpa, színvonalas zene, kiváló borok és ételek. Sehol egy extra giccs, sehol egy felesleges, már – már igénytelen program. A kevesebb néha több gondolkodás itt is bevált.

Jó lenne már visszatérni ezekre a fesztiválokra. Bízzunk benne nem sokára újra „kint” lehetünk. 

Hévíz az örök kedvenc, korona idején is…

Covid alatti időszak

Felmerülhet, hogy most, ebben az időben mit lehet csinálni Hévízen?

Természetesen az élet itt is, mint mindenhol máshol, kicsit lelassult. De nem állt meg. Mivel a város és kistérsége rengeteg szabadtéri programmal várja az odalátogató turistákat, így nem unatkozik aki úgy dönt, hogy kikapcsolódásának helyszíne ez a kis ékszerdoboz lesz.

A tó kifolyóján szervezett evezős túra, a frissen megépült erdei tanösvény, a gyógyulni vágyó fürdőzőket épp úgy várja a város, mint eddig. Kerékpárkölcsönzőből sincs hiány. Kis utánajárással egy párnapos kiruccanás felejthetetlen élményt biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt.   

Hévíz az örök kedvenc, korona idején is…
Hévízi gyógytó

Helyi termelő piac finomságai

Most jön a fő szerelem. A nyaranta heti három alkalommal, télen heti két alkalommal megrendezett kistermelői piac. Főidőben közel 100 kistermelő, kufár, ószeres, kézműves és iparművész portékáit lehet itt megtalálni. De, hogy miket is pontosan? Nem tudnám felsorolni maradéktalanul, de egy kis ízelítőt tudok adni belőle.

Lássuk, mit is vettem eddig a hévízi piacon: medvehagyma lekvárt, könyvet, sajtot, barackot, birsalmasajtot, ezüst villából készült gyűrűt, kézzel készült bögrét, chili paprikát, kacsa húst, sült kolbászt a lányomnak, friss sóskát, vörös bort, mézet, füstölt kolbászt, kerámia hóvirágot.

Imádom. Az embereket, az illatokat, a hangulatot.

Ahogy mosolyognak rám, miközben sétálok, hogy nem a mérleget nyomja az ujjával, hanem inkább még hozzá tesz egy kis kóstolót a portékájából.

Hévíz az örök kedvenc, korona idején is…
Termelői piac Hévízen

Hévízen túl

Érdemes elhagyni Hévíz határait is. Persze nem kell nagy utazásra gondolni. A Keszthelyi – hegység 10 percre van kocsival, ahová akár a túrázni vágyók gyalog is elmehetnek. A Kányavári – sziget a Kis-Balaton ékköve, egyedi élővilággal, és hihetetlen sokszínű madárpopulációval, de a Balaton-part is negyedórán belül elérhető autóval. Van erre egy egyedi megoldás, ami talán a legnagyobb élményt adja a természet szerelmeseinek. Tudniillik, a Hévízi – tó egy kis csatornán keresztül a Balatonba torkollik bele. És ezt a kis utat egy kis utánajárást követően kajakkal is meg lehet tenni. Aki ezt a megoldást választja, garantált élményben lesz része. Tavirózsák között vidrákat, nádi poszátákat, gémeket, teknősöket, békákat és még rengeteg más, ritka állatot figyelhet meg, saját életterében. Szavak nincsenek. Próbáljátok ki! Higgyétek el, megéri! 

Hévíz az örök kedvenc, korona idején is…
Kányavári-sziget

Hévíz számomra mindig különleges lesz, akárcsak az ott eltöltött napok, éjszakák. Szállásnak ajánlom: 

Zsuzsa Apartman

Ágnes Hotel

Piroska Deluxe Apartmanház

Még több hévízi szálláshely a szallas.hu oldalán >>

(Képek: Pixabay, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%