Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásVidéki víkend

Hollókői vár – a vár, amit madarak építettek fel

1 perces olvasási idő
Hollókői vár

Hollókő az egyik leghíresebb és legbájosabb magyar település, aminek külföldről is a csodájára járnak. Nem véletlen, hogy az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította: különlegessége, hogy nem skanzenként működik, hanem sok kis házikójában még ma is laknak, amikben nem, azokban pedig kiállításokat rendeztek be. A palóc hagyományokat őrző falu mellett azonban érdemes felkeresni a település melletti 400 méter magas sziklán álló Hollókői vár épületét is, aminek igazán érdekes története van.

Hollókői vár
Hollókői vár

A Hollókői vár története

A legenda

Korábban a szomszédos Pusztavárhegyen is magasodott egy vár, aminek ura, Kacsics András szemet vetett egy fiatal lányra. Ő azonban nem viszonozta az érzéseit, ezért az úr elrabolta és bezárta a várába. A lány dajkája, aki valójában egy boszorkány volt, ezt nem hagyta annyiban, és az ördögöt hívta segítségül, aki fiait küldte a kiszabadítására. Azok minden éjszaka holló képében jelentek meg a várnál, és csőrükben a szomszédos dombra hordták a vár köveit mindaddig, amíg a lány ki nem szabadult.

Eközben pedig a dombon az elhordott kövekből szép lassan egy új vár emelkedett, aminek a szépséges lány lett az úrnője. A legenda úgy tartja, a hollókői asszonyok ennek a lánynak a leszármazottai. Ha a valóságban nem is így történt, ez a sztori mindenképpen érdekes magyarázatot ad a település nevének eredetére.

Hollókői vár

A valóság

A tatárjárást követően IV. Béla király szorgalmazta, hogy az alkalmas helyeken minél több kővár épüljön. Ennek a törekvésnek az eredményeképpen építtette fel a Kacsics nemzetség Illés ágából származó I. Péter az 1260-as éveket követően Hollókő várának legrégebbi részét, az öregtornyot. Az ezt körülvevő magas kőfal, és a palota rész csak később került kialakításra.

A Kacsics családon kívül a vár volt Csák Máté, és a Szécsényi család tulajdonában is. A 14. század vége felé Szécsényi Frank volt az, aki tovább folytatta az építkezést, így a palotára egy új szintet emeltek, kialakítottak lovagtermet, kápolnát, és lakórészeket is.

Hollókő vára reneszánsz stílusát már a Guthi Országh és a Losonczi család idején kapta.

A hollókői vár

Ezt követően a szebb napokat látott vár sorsa rosszra fordult, 1552-ben török kézre került, és csak 1593-ban sikerült visszafoglalni, de 1663-ban már ismét a törököké volt. A török megszállás alól végül 1683-ban a lengyel király szabadította fel. Miután 1701-ben I. Lipót király az ország belsejében lévő várak elpusztítására adott parancsot, már csak fegyverraktárként és szálláshelyként funkcionált a II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharcban, de végzetét nem kerülhette el, és alig 10 évvel később elkezdték lerombolni.

A hollókői vár látogatása

A látogatók előtt egy kisebb rekonstrukció után 1996-ban nyitotta meg kapuit, 2014-15-ben pedig újabb helyreállításokat végeztek rajta. Aki már régen járt itt, annak most ismét érdemes felkeresni, hiszen azóta történt néhány változás és modernizálás.

A várat a parkolótól egy körülbelül negyedórás sétával lehet megközelíteni egy tanösvényen keresztül.

Amellett, hogy a várból páratlan kilátás nyílik Hollókőre és a Cserhátra, a kiállításai is nagyon érdekesek.

Látogatható termek:

  • „Kacsics-terem”

A Kacsics nemzetségről elnevezett terem egy panoptikum, ami a vár urának és családjának életébe enged bepillantást, de ami miatt leginkább érdemes megnézni, az a korhű, igényesen kidolgozott viseletek bemutatása.

  • Fegyverterem

A korabeli fegyverek mellett érdekessége, hogy több család címerpajzsa is látható itt.

  • 13. századi lakószoba

Egyik legérdekesebb berendezése, ami kuriózumnak számít, egy gazdagon díszített, faragott „szekrény típusú” ágy behúzható függönnyel.

  • 13. századi ebédlő

A terem ma is gyakran megtelik élettel, ugyanis itt a mai napig tartanak különböző rendezvényeket, előadásokat.

  • Konyha és fürdőház

A látogatók megismerkedhetnek itt a középkorban használt konyhai eszközökkel, berendezésekkel.

  • Öregtorony

A vár legrégebbi részébe érdemes felkapaszkodni a kilátás miatt, de bent is találunk azért érdekességeket.

Ha ez még mind nem lenne elég, és szeretnénk olyankor meglátogatni a várat, amikor az megtelik élettel, mikor korhű ruhába öltözött emberek lepik el, az udvaron finomságokat kóstolhatunk, és különböző programokon, bemutatókon vehetünk részt, akkor érdemes a vár honlapját figyelni. Évente többször is rendeznek várjátékokat különböző tematika köré felépítve.

Belépő:

  • Felnőtt: 900 Ft
  • Kedvezményes: 600 Ft
  • Családi: 3000 Ft

Hollókőt nem csak húsvétkor érdemes felkeresni, sőt, ha nem szeretjük a tömeget, kifejezetten érdemes más időpontot választanunk, mert a kis falu és környéke a nagy húsvéti forgatagon kívül is számos érdekességet tartogat az idelátogatók számára.

Castellum Hotel Hollókő ****

Hollókői szállásajánló:

(fotók: szallas.hu)


Olvass tovább >> Hollókő, a palóc kultúra gyöngyszeme


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%