Vidéki víkendCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongásVidéki vendégség

Hollókő, a palóc kultúra gyöngyszeme

2 perces olvasási idő
Hollókő

A Világörökség Bizottság 1987-ben elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökségi Listára.

Hollókő az UNESCO Világörökség tagja

Nem volt véletlen, hogy a nagyközönséget teljesen lenyűgözte, hiszen a XVII-XVIII. században kialakított falu a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet kimagasló példája. Egy település, amely teljes szimbiózisban élt és él mai napig a természettel és nem mint szabadtéri múzeum, hanem mint élő közeg látogatható. Hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják és büszkén mutatják meg őseik örökségét minden erre utazó vendég számára.

Ófalu

Századelő hangulat, ősi palóc és népi építészeti stílus jellemzi Hollókő Ófaluját, amely 1911-re nyerte el jelenlegi arculatát. Hollókő a régióra jellemző, egyutcás falutípust képviseli, melynek alapstruktúráját a központi útra merőlegesen, keskeny szalagtelkeken elhelyezkedő házak kettős vonala jelenti.

Hollókő, Nógrád megye

A palóc településeken a nagycsaládok korábban is egyetlen telekre építkeztek és a család létszámának növekedésével az utcára néző első ház mögött egyszerűen egy újat emeltek. Ezek földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak, melyek homlokfalát az utca és az udvar felől is áttört faragással díszített faoszlopos, deszkamellvédes tornácok – hambitusok szegélyezik. Csodálatos, mesebeli házak, amelybe belépve megmagyarázhatatlan nyugalom vesz erőt rajtunk. Azt érezhetjük, hogy megérkeztünk, haza értünk, hiszen a tornác hívogat, a pitvar fűszer illatú, az utcafront felé a tisztaszoba nyílt, és a tradicionális női öltözék, a tarka színű szoknya ünnepre hív.

Római Katolikus Templom

Egy apró, fazsindelyes, 1889-ben épült római katolikus templom a falu szívében a település szimbólumává lett. A fából ácsolt tornya egyetlen szög felhasználása nélkül készült.

A falu szimbóluma, a fatornyos templom

Szinte beleolvad környezetébe, az őt körülvevő Ófalu hangulatába. Egy sziget, ahová jó belépni, megpihenni, elcsendesedi. Ez az egyszerű, mégis szépséges épület valóságos kis ékkő Hollókőn. A Szent Márton oltalma alatt álló templom, a palóc út során minden utazó menedéke lesz.

Palóc Babamúzeum

Hollókőn járva érdemes betérni a babamúzeumba, hiszen nagyszabású gyűjteményében mintegy 200 népviseletbe öltöztetett porcelánbabát találunk. Ezen felül, ebben az autentikus környezetben, több épületben is részt vehetünk kézműves foglalkozásokon, ahol lehet korongozni, gyertyát önteni, kékfesteni, szőni, vagy akár csuhébabát készíteni.

Cím: 3176 Hollókő, Kossuth u. 96. Nyitva tartás: április 1- től október 31-ig hétfőtől vasárnapig 10-17 óráig. Telefon: 06-32-379-088

Hagyományos ház Hollókőn

Falumúzeum

A falu büszkén vigyáz a legöregebb házára is, amelyben falumúzeumot rendeztek be. Itt egy középparaszti nagycsalád otthonába pillanthatunk be. A 100 évvel ezelőtti hagyományos használati és dísztárgyak, bútorok mellett a gazdálkodás során használatos kéziszerszámokat is megnézhetjük.

Cím: 3176 Hollókő, Kossuth u. 82. Nyitva tartás: március 1- től december 15-ig minden nap 10-18 óráig. Telefon: 06-30-842-9812

Különleges szállások Hollókőn ⇒

Hollókői vár

A vadregényes, dimbes-dombos táj büszkesége a Hollókő feletti dombon magasodó vár romjai, amely méltó őre a völgyben megbújó Ófalunak. A hollókői kirándulás kihagyhatatlan eleme a Hollókői vár meglátogatása, hiszen amellett, hogy egy csipet történelem részesei lehetünk, a cserháti panoráma innen a legszebb.

Hollókői vár

A legendák szerint a XII. századtól a Kacsics nemzetség tagjai voltak ezen a területen a földesurak, akik közül az egyik földesúr elrabolta a szomszédos földesúr szépséges asszonyát, s az épülő várba zárta. Az asszony dajkája azonban, aki boszorkány volt, szövetkezett az ördöggel és rávette őt, hogy fiai változzanak hollóvá és az asszonyt körülvevő erődítményt kőről kőre lebontva szabadítsák ki őt. A hollófiak szót fogadtak, de nem szórták csak úgy szerteszét a köveket, hanem egy közeli bazaltsziklán új várat raktak belőlük. Ez lett aztán Hollókő vára. Ami még érdekesség, hogy a külső várudvaron található egy sziklába vájt ciszterna, ahová a monda szerint Csák Máté és a törökök is rengeteg kincset rejtettek el.

Nyitva tartás: április 1.- október 31-ig 10-17.30-ig. Belépőjegy árak: diák 600 Ft., felnőtt 900 Ft. Pedagógusoknak díjtalan. Telefon: 06-30-968-1739

TIPP: Tanösvények

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a falut a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet veszi körül gazdag és különleges vad, madár- és növényvilággal. A falu környékén így több tanösvény is várja a látogatókat.

Ajánljuk a Vártúra tanösvényt, amely 9 állomásból áll és az Ófaluból indul és vezet a várba, majd onnan a domb gerincén visszasétálva lehet eljutni az új látogatóközpont épületéhez. Az 1,2 km hosszú, kényelmes sétaút a vár érintésével mutatja be a Hollókői Tájvédelmi Körzet természetvédelmi és örökségi értékeit. De érdekes lehet a Holló Tanösvény a 14 állomásával, amely a Vár-hegyet és az azt körülölelő hagyásfás legelőt járja be. A 4,5 km hosszú ösvényen a Cserhát jellemző típusos élőhelyeit ismerhetjük meg. Ez a tanösvény keresztezi a Vártúra tanösvény útvonalát is, így könnyen visszatalálunk a várba, illetve az Ófaluba.

Szállást keresel Hollókőn? Ezeket ajánljuk ⇒

PROGRAMAJÁNLÓ: Hollókői Húsvéti Fesztivál

Minden évben az egyik legszebb program az országban a három napos Hollókői Húsvéti Fesztivál, amely a hagyományok, az életöröm és a tavasz ünnepe is egyben. Fergeteges és nagyon gazdag folklórprogram várja a látogatókat, miközben a palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok igazi örömmé varázsolják az utazást. Most nézzük meg, hogy 2018. március 31 – 2018. április 2. között mivel is találkozhatunk, ha Hollókőre látogatunk.

Húsvéti fesztivál Hollókőn

NAGYSZOMBAT – 2018. MÁRCIUS 31.

Ezen a napon lesz szilvásgombóc főzés, népviseletbe öltöznek a Hollókői Néptáncegyüttes tagjai, de lesz tánctanítás, számos folklór program és a népi élet minden motívuma felfedezhető lesz az Ófaluban.

HÚSVÉT VASÁRNAP – 2018. ÁPRILIS 1.

Természetesen az ünnep fénypontja a Húsvéti ünnepi szentmise a feltámadási körmenettel. Ha ezen a napon érkezünk a faluba, akkor a község aprajával és nagyjával együtt vehetünk részt a kereszténység legnagyobb ünnepének köszöntésén a 9.30-kor kezdődő szentmisében. De ezek után lesz itt locsolkodás a templomnál és alsó kútnál, Kerekes Band Táncház és Bukovics János palóc mesemondó a Kerekes Band udvarban, Iglicések mesejátéka és délutáni táncház a Nógráddal.

HÚSVÉT HÉTFŐ – 2018. ÁPRILIS 2.

A nagy húsvéti locsolkodás napja, ahol egész nap nógrádi módra rophatjuk a táncot, kóstolhatjuk a legfinomabb étkeket, járhatjuk a múzeumokat vagy kirándulhatunk a környéken. A várban pedig igazi középkori Húsvét várja a látogatókat mind a három nap 10.00-17.00-ig. Ahol lesz középkori lovagi tábor és életkép a Vár előtti téren, középkori ruhapróba, ügyességi játékok és a lovagok fegyveres bemutatói rendhagyó történelemóra keretén belül.

(Fotók: shutterstock)


5 wellness hotel, amely kiváló értékelést kapott


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%