Külföldi kalandokProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Hosszú hétvége Lyonban – látnivalók és a fények ünnepe

1 perces olvasási idő
Fények ünnepe Lyonban

Párizst idéző elegáns épületeivel, mozgalmas tereivel és a Fête des Lumières varázslatos fényeivel Lyon azonnal belopta magát a szívembe. A látogatásunk első estéjén még éppen részesei lehettünk a város egyik legkedveltebb és legszebb ünnepének, amikor is lenyűgöző fényjátékok jelennek meg a belváros híres épületeinek homlokzatán. Ezen kívül különleges gasztronómia, pazar kilátás és érdekes múzeumok vártak minket ebben a Rhône mentén fekvő gyönyörű városban.

Amit érdemes megnézni

Lyon Franciaország második legnagyobb városa, ezért az utazás előtt érdemes átgondolni, hogy mennyi időt szánunk a városnézésre, és mik azok, amiket mindenképpen meg szeretnénk nézni, hiszen a látnivalók listája igencsak hosszú.

Musée des Beaux-Arts, Lyon

Múzeumok

Mi a gyönyörű Mercure Saxe Lafayette hotelben szálltunk meg, ami nagyon közel volt a belvároshoz, így a tömegközlekedést szinte alig használtuk, mindenhová gyalog mentünk. Az első múzeum, ahová betértünk, az a Musée des Beaux-Arts volt, amelynek hatalmas gyűjteménye végigvezet minket a 14. századi festményektől egészen a 20. századi alkotásokig.

A Musée des Confluences különleges absztrakt épülete már önmagában is egy látnivaló, ám nem érdemes kihagyni a kiállításait sem. A múzeum gyűjteménye egy időn és kontinenseken átívelő utazásra invitál minket, ahol bemutatja a körülöttünk lévő világ fejlődését. Az én egyik kedvencem a hatalmas dinoszaurusz csontváz volt „A világ története” nevet viselő teremben.

Notre Dame de Fourvière bazilika

Ha látnivalókról van szó, a Notre Dame de Fourvière bazilikát mindenképpen meg kell említenem.

Notre Dame de Fourviére, Lyon

Egy domb tetejéről tekint le a városra, ahová egy siklóval jutottunk fel körülbelül két perc alatt. A 19. századi bazilika épülete kívülről is csodálatos, de amikor beléptem, azonnal tudtam, hogy ennél szebb templomot még nem láttam. Rendkívül részletgazdag a díszítés, a falakat pedig színes mozaikképek borítják. Egyszerűen lenyűgöző.

Notre Dame de Fourviére, Lyon

A pazar kilátásra pedig, ami a bazilika másik oldalán fogadott nem számítottam. Tökéletesen ráláttunk az alattunk elterülő, véget nem érő városra.

Kilátás a bazilikából

Római kori színház

A bazilikától pár perc sétára egy egészen más korból ránk maradt emlék tárul elénk. Itt találjunk ugyanis az Odeont, a 3000 férőhelyes római kori színházat. A romokat szépen helyreállították, így akár a középen álló színpadra is felállhatunk, és kipróbálhatjuk, hogy milyen jól működik itt az akusztika.

Séta a belvárosban

Lyon óvárosának macskaköves utcái kellemes sétákra csábítanak, ahogyan a város tágas terei, a párizsi hangulatot árasztó épületek és a folyókon átívelő hidak is.

Pont Wilson, Lyon

Ami pedig az ételeket illeti, mindenképp térjünk be egy tradicionális lyon-i étterembe, az ún. bouchon-ba. A Buchons Lyonnais, olyan kisvendéglőket takar, ahol házias lyon-i ételeket szolgálnak fel, és az egymáshoz közel álló asztalok, a kockás terítő és a régies dekoráció családias hangulatot varázsol, ahol a vendég otthon érezheti magát. Az étlapon találhatunk kolbászféléket, rántott pacalt, békát, és egyéb belsőségekből készült fogásokat. Némi francia tudás vagy előzetes tájékozódás nem árt az ételek neveit illetően, nehogy meglepetés érjen minket a rendelésnél. De ha biztosra mennénk, több Michelin csillagos éttermet is találunk a városban.

Hosszú hétvége Lyonban

Óváros

Szállásajánlat Lyonban

Fête des Lumières – A fények ünnepe

A francia városban minden decemberben megrendezésre kerül a város egyik legszebb ünnepe, a Fête des Lumières. Régi lyon-i hagyományokból és megemlékezésekből nőtte ki magát az egyik leglátványosabb és legismertebb lyon-i fesztivállá.

lyon

Ilyenkor a város gyönyörű fényárban úszik, különleges installációkkal és színes fényjátékokkal találkozhatunk az ünnep négy éjszakája alatt. A rengeteg fényfüzér, az utcák fölött lengedező lampionok, a gyertyák meleg fénye és a zenei aláfestés utánozhatatlan hangulatot teremt a belvárosban.

lyon

Fények ünnepe Lyonban

Lyon felfedezése több napot is megér, hiszen ezeken kívül is számos érdekességet tartogat az utazók számára. Ha érdekel a kultúra, szereted a különleges ételeket és szeretnéd felfedezni Franciaország ezen részét, Lyon tökéletes kezdő úti cél. Kellemes városnézést!

/Fotók: Körmöndi Larina/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%