Téli tájolóCsaládi kiruccanás

Tányértörés, szelleműzés és szerencsesüti – szilveszteri népszokások a nagyvilágból

1 perces olvasási idő

Szilveszter éjszakájára és az új esztendő első napjára vonatkozólag hazánkban is számtalan hagyomány, babona él. Gondoljunk csak arra, hogy mennyire megnövekszik ilyenkor az egy főre jutó virsli- és lencsefogyasztás országos szinten. A világ szinte összes országában a szilveszter valami réginek a lezárását és valami újnak a kezdetét jelenti egyben. Szeretném a következőkben bemutatni, hogy néhány másik ország milyen érdekes szokásokkal búcsúztatja az óévet és köszönti az újat.

szilveszter

Spanyolország

Nem csupán Spanyolországban, hanem jó néhány Dél-Amerikai országban is elterjedt hagyomány, hogy amint éjfélt üt az óta, minden egyes harag kondulásra egy szőlőszemet kell megenni, hogy jó szerencséje legyen az embernek a következő évben.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken minden a pénzről szól. Úgy hiszik, hogy a kerek tárgyak a pénzérméket, így a gazdagságot szimbolizálják. Ezért náluk új évkor minden kerek, az ételek, a ruhák, sőt még még érméket is dobálnak az edényeikbe.

Dánia

A dánok összegyűjtik a már nem használt étkészletüket december 31-ig, majd összetörik azt a családjuk és barátaik ajtaján szilveszterkor. Nem csupán edényt törnek új évkor, hanem szó szerint be is ugranak a következő esztendőbe egy szék tetejéről.

Szökjünk el 5 napra északra! Koppenhága, Legoland és Malmö >>

Japán

Japánban a buddhista templomok harangjai 108-szor kondulnak meg az új év első napján. A buddhista tanok szerint ez tisztulást hoz jövőre és segít megszabadulni a hat fő bűntől, amik a mohóság, a butaság, a harag, a könnyelműség, a határozatlanság és az irigység.

Ecuador

Ecuadorban szilveszter éjjelén papírral kitömött madárijesztőket égetnek el. Tűzre vetnek továbbá előző évi fényképeket is, mindezt a jó szerencse jegyében.

Dél-Amerika

Számos dél-amerikai országban elterjedt hagyomány, hogy színes alsóneműt hordanak az új év első napján. A különböző színeknek természetesen jelentősége is van. Aki szerelemre vágyik az új esztendőben, az piros alsót húz, aki gazdagság iránt áhítozik, az sárgát (arany színűt), míg a fehéret viselőknek békés lesz a jövő éve.

Peru

Egy kicsi peru falu lakosai szilveszterkor szó szerint ökölharcot vívnak, ezzel rendezve az előző évi nézeteltéréseiket, hogy tiszta lappal indulhassanak neki az új esztendőnek.

Románia

Romániában az emberek pénzérméket dobnak a folyóba a jó szerencse reményében.

Szállást keresel Romániában? >>

Puerto Rico és Kuba

Puerto Ricoban és Kubában is elterjedt hagyomány, hogy év végén teletöltik az edényeiket vízzel, majd éjfél után kiöntik ezeket az utcára, elűzve ezzel a gonosz szellemeket.

Dél-Afrika

Dél-Afrikában ettől egy kicsit durvább hagyományt ápolnak, ott ugyanis a bútorokat dobálják ki éjfél után az ablakon. A veszélyes hagyomány ellen már a rendőrség is próbál harcolni.

Bolívia

Bolíviában érméket sütnek az édességekbe, és aki megtalálja, a mellé pártol majd a szerencse jövőre.

szilveszter-bolívia

Kolumbia

A kolumbiaikak új év napján mindenhova magukkal cipelik a bőröndjüket, reménykedve abban, hogy utazásokkal teli lesz a következő évük.

Skócia

Skóciában az az újévi hagyomány él, hogy aki először átlépi az évben a ház küszöbét, annak a jó szerencse érdekében ajándékot kell vinnie.

skocia

Kinek milyen babonái vannak az új évre vonatkozóan?

/fotók: shutterstock/


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%