Site icon Szallas.hu Blog

Ide utazz 2020-ban – 7 megfizethető kiruccanás Európában


Ha nem jut idő hosszabb nyaralásra 2020-ban, vagy csak kimaxolnád a hosszú hétvégéket 1-2 szuper európai városnézéssel, ezt a listát neked találták ki. A következő városok között vannak közeli és távolabbi helyek, fővárosok és tengerparti kisvárosok is. Ami közös: mindegyik kiruccanás Európában -tudatos tervezéssel- akár megfizethető áron is kivitelezhető.

7 megfizethető kiruccanás Európában

1. Ljubljana, a zöld főváros

Budapesttől 460 km-re fekszik a szlovén főváros, Ljubljana, ahol akár 3-4 napot is el lehet tölteni anélkül, hogy unatkoznánk. A várost kettészeli a Ljubljanica folyó, amelynek partján egymást érik a hangulatos éttermek, kávézók és egyéb látnivalók. Kötelező megnézni a város felett magasodó várat, ahonnan mesés kilátás nyílik a környékre. A várhoz feljuthatunk gyalog vagy siklóval is. Míg előbbi kicsit megerőltető, de olcsó, addig a siklóból tovább gyönyörködhetünk a panorámában.  Ljubljana jelképe a sárkány, amelyhez legenda is fűződik. Eszerint az aranygyapjút megszerző Iaszón királyfi legyőzte a tóban élő sárkányt, ennek emlékére több sárkánymotívum is feltűnik a városban. A leghíresebb a Zmajski most, vagyis a Sárkány híd, amelynek 4 sarkát 4 sárkányszobor őrzi.

Olvass tovább: Családi városnézés a szlovén fővárosban

TIPP: Ljubljana felé tartva érdemes útba ejteni Celje városát, aki pedig a városnézések mellett egyéb élményekre is vágyik, autózzon el a szlovén tengerpartig. Ljubljanától már csak egy óra kocsival!

2. Krakkó – városnézés Lengyelországban

Lengyelország gyöngyszeme és kulturális központja, Krakkó szintén könnyedén megközelíthető autóval is Magyarországról. Ráadásul 3-4 nap nem is elég a városnézésre, hiszen ha már a környéken járunk, kötelező megnézni Zakopane városát (Krakkótól kb. 100 km), de útba ejthető a szlovákiai lombkorona-sétány a Tátrában. Krakkó legfőbb látnivalói gyalog is elérhetők, de ha nem szerettek sokat sétálni, nyugodtan pattanjatok tömegközlekedési eszközre. Nem csak sokat spóroltok, hanem még a környezetet is óvjátok. A városnézést érdemes a főtéren kezdeni, amelyet a Mária templom, a Városháza tornya és a Posztócsarnok ural. A főtértől a Grodzka utcán át jutunk a híres Wawelhez, a királyi palotához és székesegyházhoz, amely a Visztula partján fekszik.

Olvass tovább: Hogyan tölts el egy hétvégét Krakkóban?

TIPP: A Wieliczkai sóbánya szintén nem maradhat ki egy krakkói városnézésből (bár a várostól 15-20 percre fekszik), a világ egyik legrégebbi sóbányája csak idegenvezetéssel látogatható.

Különleges szálláshelyek Krakkóban

3. Bohém kalandok Lisszabonban

Kalandozzunk kicsit távolabb, a kontinentális Európa legnyugatibb országába! Bár Lisszabon elsőre elérhetetlennek tűnhet, nem árt tudni, hogy kedvező árú fapados repülőjárattal is eljuthatunk oda, illetve az árak is megfizethetők, hiába Euro-övezet. Lisszabonra garantáltan nem elég egy hosszú hétvége, de arra elegendő lehet egy gyors városnézés, hogy meggyőződjünk róla: ide még vissza kell térni! A történelmi és kulturális látnivalók mellett a legnagyobb élményt talán a gasztronómia jelenti, köszönhetően a finom boroknak és a különleges tengeri fogásoknak. Portugáliában gyakran zenei előadások kísérik a vacsorát – ez az ún. fado-, de ha csak piacon kóstolnátok street foodot, abban sem fogtok csalódni!

Olvass tovább: TOP 10 szuper élmény Lisszabonban, amit neked is át kell élned!

4. Bari és a dolce vita Dél-Olaszországban

Szintén fapados járattal érhető el a dél-olaszországi Puglia tartomány, amely bár egyre népszerűbb a turisták körében, meg sem közelíti a Rómában vagy Firenzében jellemző árakat.

Az olasz csizma sarkában található Bari remek kiindulópont lehet a környék felfedezéséhez. Kezdjétek egy alapos városnézéssel, kóstoljatok isteni olasz ételeket, majd pattanjatok vonatra és irány Polignano a Mare! A festői fekvésű, tenger melletti sziklákra épült falu láttán bátran kijelenthetjük, hogy ez Puglia egyik legszebb települése, de hasonló csodákra bukkanhatunk Ostuni, Matera vagy Alberobello településeken is.

Olvass tovább: Puglia festői látnivalói

Polignano a Mare, Bari közelében

5. Riga – észak-európai kiruccanás

Ha inkább észak felé vennétek az irányt, a skandináv országok helyett javasoljuk az olcsóbb balti államokat. Lettország fővárosa, Riga például tökéletes helyszín egy 3-4 napos városnézéshez, hiszen nincs hiány sem történelmi, kulturális, sem természeti látnivalókban. Riga óvárosa 1997 óta élvezi az UNESCO Világörökség védelmét, érdemes itt megnézni a Feketefejűek Házát, a dómot, a Szent Péter templomot és a Városháza teret. Kicsit kijjebb a városból, az Alberta ielán találjuk a 19–20. század fordulóján épült szecessziós épületegyütteseket, illetve szecessziós múzeumot.

6. Francia élmények Nizzában

A francia Riviérán található város nem tartozik az olcsó desztinációk közé, de egy megfizethető repülőjeggyel és egy kedvező árú szállással akár olcsón is megúszhatjuk a francia városnézést. Ha pedig még tovább szeretnétek faragni a költségekből, a főszezon előtti vagy utáni időszakra ütemezzétek az utazást. És hogy mit lehet itt megnézni? Érdemes felmenni a város tetején lévő Fort Mont-Albanba, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az öbölre és a városra. Az óváros szűk és hangulatos utcái szintén megérnek egy kiadós sétát, ahogy a parton húzódó, 7 km hosszú Promenade des Anglais sétány is.

Olvass tovább: A francia riviéra legszebb városai 

Nizza

7. Salzburg, Mozart szülővárosa

Salzburgot látni kell! Budapesttől 540 km-re fekszik Mozart szülővárosa, amely minden évszakban tartogat meglepetéseket az ide látogató turistáknak. A téli adventi vásár az egyik legszebb, amit Ausztriában rendeznek, de a melegebb hónapokban sem maradunk programok nélkül. Salzburg leghíresebb látnivalója a Hohensalzburg vára, amely egy 130 méter magas sziklaszirtről tekint le a városra. A várat 1077-ben építették védelmi célokból, mára ez Európa egyetlen teljes egészében épségben maradt középkori erődítménye. Érdemes megnézni Mozart szülőházát, a Mirabell-kastélyt és annak csodálatos kertjét, a Dómot és környékét, valamint a város szélén álló Hellbrunni kastélyt is.

Olvass tovább: Városnézés Salzburgban 

Salzburgi szálláshelyek >> 

Te melyik városba indulnál először? Írd meg kommentben!

Még több megfizethető európai szálláshelyet a szallas.hu oldalon találsz. Érdemes körülnézni! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version