Vidéki víkendCsaládi kiruccanásProgramok hétvégére

Tudtad? A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a sárban dagonyázó bivalyok kedvence!

1 perces olvasási idő

Többször jártál már az ország népszerű állatkertjeiben, nagyon szereted az állatokat, és nyitott vagy a rendhagyó programokra? Ha olyan helyet keresel, amely minden korosztály számára különleges élményt ígér, és legalább olyan egyedi, mint a Veresegyházi Medveotthon, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum mindenképpen kerüljön fel a listádra. Adunk egy kis útravalót, mielőtt felfedeznéd a bivalyok és ürgék birodalmát!  

Tudtad? A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a sárban dagonyázó bivalyok kedvence!
Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Milyen élményekkel vár a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum? 

A rezervátumban él Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája. Téli időszakban, az istállókban és karámokban lehet megfigyelni őket egészen közelről, melegebb időben pedig egy távcső segítségével is belepillanthatsz a dagonyázó bivalyok hétköznapjaiba. Ha gyors vagy, még az itt élő ürgék is lencsevégre akadnak.  

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén fekvő rezervátum egész évben nyitott kapukkal várja a látogatókat, akik a bivalyok mellett a helyi természeti értékekről is többet tudhatnak meg. 

Milyen programokra számíts? 

A rezervátumban kialakítottak egy kitáblázott mesélő sétautat, játékos elemekkel, a kilátópontoknak köszönhetően pedig a tájat is kémlelheted. Sőt, a piknikező helyeken meg is pihenhetsz egy kicsit.  

Ha a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum területén jársz, érdemes megnézni a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást, az istállóban pedig megtekintheted a régi fotográfiákat és a hagyományos bivalytartás eszközeit. A gyerekek számára játszótér és állatsimogató teszi még különlegesebbé a programot.

Tudtad? A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a sárban dagonyázó bivalyok kedvence!
Lovaskocsival is felfedezheted a rezervátumot

Alig várod, hogy felfedezd a Bivalyrezervátumot? 

Mielőtt útnak indulnál, hogy találkozz a rezervátumban élő bivalyokkal, biztosan kíváncsi vagy néhány velük kapcsolatos érdekességre. Ha gyerekekkel keresed fel a csordát, gyűjtsd a csemetéket magad köré, és oszd meg velük is a következő infókat:  

  • Milyen szerepe van az itt élő bivalyoknak? A Bivalyrezervátumban négyféle szerepe van a bivalyoknak: a génmegőrzés, a fajta bemutatása, a hústermelés és a legelő karbantartása. 
  • Mit esznek a bivalyok? A legeltetési időszakon kívül szénán és szalmán tartják őket, nagyon kemény teleken kukoricadarát is kapnak. 
  • Gondoltad volna? A csorda olyan jól gondozza a rezervátum területét, hogy a visszatelepítést követően az ürgék is elszaporodtak.
  • Mennyire népszerű a rezervátum a látogatók körében? Évente 35-40 ezer látogató keresi fel a bivalyokat és az ürgéket. 
  • Milyen időközönként születnek borjak? A tehenek 3 év alatt kétszer ellenek, a borjak pedig 10,5 hónapra születnek meg.
  • Tudtad? A bivalytrágyát is lehet hasznosítani, a Nemzeti Park szántóin szórják szét.
  • Képzeld! 1997-ben született a rezervátum legendás bikája, Zsandár. Ő igen eredményesnek és jó kiállásúnak bizonyult, olyannyira, hogy a rezervátum több munkatársa is szívesen emlékszik vissza rá. Zsandár ma már nyugdíjas.

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum – Mit mesélnek azok, akik már felfedezték?

A szállás.hu vendégértékelései alapján hamar kiderül, hogy a látogatók 100%-a ajánlaná barátjának ezt a 2-3 órás programot. Milyen visszajelzések érkeztek eddig a rezervátumról?

Család kisgyerekkel: „Végre igazán közelről lehetett látni a bivalyokat, akik éppen a meleg elől az iszapba merültek.”

„Lovaskocsikázással egybekötve fantasztikus élmény látni a bivalyokat természetes közegükben!”

Középkorú pár: „Gyönyörű környezet, hatalmas állatok karnyújtásnyira”

Család nagyobb gyerekkel: „Nyugodt, csendes. Csak az állatok és a természet.”

Tudtad? A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a sárban dagonyázó bivalyok kedvence!

10 kihagyhatatlan látnivaló a Bivalyrezervátum környékén

Ha egész napos kikapcsolódást tervezel, vagy a környéken szálltál meg, hogy alaposabban megismerd Zalakomár környékét, az alábbi programokból bátran szemezgethetsz. Választhatsz közülük akkor is, ha a gyerekekkel utazol, ha fürdeni szeretnél, vagy ha kedveled a kilátókat, tanösvényeket, kirándulóhelyeket. 

Tudtad? A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a sárban dagonyázó bivalyok kedvence!
Termáltó és Ökopark

Tökéletes program számodra a rezervátum felkeresése, ha szereted az állatokat, szívesen töltesz időt köztük, és olyan családi programot keresel, ami a legkevésbé sem közhelyes. 

Ha pedig megszállnál a rezervátum környéken, foglalj szállást a kínálatunkból, hogy akár másnap is visszatérhess a bivalyok és ürgék közé! >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%