Eldugott kirándulóhelyekBarátokkalBudapest és környékeCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekŐszi élményszüretRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Kirándulás az Ördög tornyához, mely egyidős a dinoszauruszok őseivel

1 perces olvasási idő

Az Ördög tornya, más néven Ördög-szikla a Pilis egyik legérdekesebb kirándulási célpontja, melyet a természet erői nagyjából 235 millió éve formálnak. Most megtudhatod, miért kapta ezt a nevet, és hogyan juthatsz el hozzá.

A pilisi len és az Ördög-torony otthona

A pilisszentiváni Ördög-torony és egykori környezete 235–230 millió éves dolomit, melyet különféle oldatok jártak át. Ezek hatására a kőzetek egy része aprózódni, porlódni kezdett. Azokon a területeken viszont, ahol vulkanikus tevékenység folyt, és kovasavat tartalmazó forró vizes feltörések voltak, a dolomit keményebb lett, ellenállóbb a környezeti hatásokkal szemben.

Ennek köszönhetően maradt meg a később Ördög-toronynak elnevezett magányos sziklaóriás is. Nevét azért kapta, mert bizonyos szögből nézve emlékeztet az ördögre.

A 30 méter magas dolomitoszlop 300 méter tengerszint feletti magasságból tekint le a túrázókra. A legendáriumok úgy tartják, itt haladnak keresztül a Szent György-vonalak

Különleges, energetizáló helyek Magyarországon >>

Környéke fokozottan védett tájvédelmi körzet, Európa Diplomás Terület, mely élőhelyet nyújt többek között a sárga virágú pilisi lennek is. Ez a ritka kis növény csak itt található meg, áprilisban és májusban láthatjuk őt virágozni

Pilisi len

Gyalogtúra az Ördöghöz

Ezt a földtörténeti emlékművet Pilisszentivánról indulva, az Iváni-hegy oldalában találjuk meg. Az út rövid, nagyjából fél óra alatt megtehető, melynek nagyobb részén jól kitaposott ösvényen haladunk. Egy megbízható túracipő vagy bakancs viselése mégis ajánlott, mert a közvetlenül a sziklához vezető ösvény meredek és csúszós

Túránkat a pilisszentiváni sporttelep parkolójából indulva kezdjük, a piros vonal jelzésű turistautat követjük, mely az Aranyhegyi-patak és a település végén található Jági-tó mellett vezet.

A Jági-tó, más néven Vadász-réti víztározó természetvédelmi terület, melyet tanösvény vesz körbe, pihenő- és tűzrakóhelyekkel. Aki szereti a vízi állatokat, itt mindenképp álljon meg, hiszen akár pettyes gőte és mocsári teknős is felbukkanhat.

Kirándulás az Ördög tornyához, mely egyidős a dinoszauruszok őseivel
Jági-tó

Az Ördög tornyához a P jelzésen haladva egyszer csak egy kerítésjáró létrához érünk, amin át kell másznunk. Innentől nem jelzett az út, de az ösvények jól kitaposottak, követhetők. Ha az Ördögtornyot érintve felértünk az Iváni-hegy tetejére, jobbra fordulva ereszkedhetünk le az ösvényen, mely visszavisz a kerítésjáró létrához, majd pedig tovább, a sportpálya parkolójához.

Mivel az út rövid, ám tartogat kihívásokat, inkább jó kondiban lévő gyerekeknek és felnőtteknek ajánljuk.

A sportpálya parkolójából indul a Pilis egyik legnépszerűbb kiránduló útvonala, a Jági-tanösvény is. Itt olvashatsz róla >>

Az Ördög tornyának megközelítése

  • Autóval: a pilisszentiváni sporttelep mellett parkolhatunk.
  • Távolsági busszal: Budapest – Árpád-híd autóbusz állomásról a Volánbusz 830-as járatával, mely a Budapest–Solymár–Pilisszentiván–Pilisvörösvár–Pilisszántó útvonalon közlekedik.
  • Vonattal: a G72-es jelzésű vonattal, mely Budapest Nyugati Pályaudvar – Esztergom vonalon közlekedik. Pilisvörösvár vasútállomáson át kell szállnunk a 831-es solymári buszra.

Pilisi szállások túrázáshoz, láblógatáshoz

1. Ingrid Vendégház És Wellness Pilisszentiván

Gyönyörűen felújított, modernizált parasztház várja kicsi és nagy vendégeit Pilisszentivánon, ha önálló kiadó házat keresnek. A 6 főnek ideális szálláshelyen beltéri jakuzzi és szauna is található, a kertben pedig kis játszótér áll. 

2. Kárpát Kuckó Pilisszentiván

Aprócska, folklór hangulatú faház a Kárpát Kuckó, mely ötletes kialakítása révén kellemes szálláshelyet nyújt a Pilis szépségeit kedvelő vendégeknek. A dézsafürdővel is felszerelt kis ház párok számára lehet remek választás.

3. Breier Farm – Tanya Panzió Pomáz

A Breier Farm tökéletes hely, ha a tiszta levegőt és a nyugalmat keresitek, és szívesen ismernétek meg egy tanya működését. Ezen a helyen találkozhattok állatokkal is, és megkóstolhatjátok az itt készülő finomságokat. Akár családdal, párosan vagy társasággal jönnétek, találtok szuper szobákat. 

4. Globall Hotel Telki****

Fantasztikus wellness – élményekkel vár mindenkit a Globall Hotel, ahol kipróbálhatod a lebegőkabint, a fényágyat, vagy elmerülhetsz a szaunavilágban. A szálloda tökéletes választás, akár családdal, akár párosan érkeznétek, és babagondozási kellékek sokaságát is biztosítja.

Ne fesd az ördögöt a falra, hanem sétálj el hozzá! Pilisi pihenéshez foglalj szállást oldalainkon! >>

TIPP: Töltsd le most a Szallas.hu mobil appot ingyenesen, találj és foglalj szállást egyszerűen! Letöltöm Androidra >> , Letöltöm iOS-re >>

(Képek: Szallas.hu, instagram.com, az Ördög-szikla facebook oldala)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
77 bejegyzés

A szerzőről
Két éve vagyok tagja a Szallas.hu blogíró csapatának. Ez idő alatt Olvasóinkat elkalauzolhattam már Magyarország és Horvátország bámulatosan szép tájaira, pompás éttermeibe és illatos cukrászdáiba. Szabadidőmet legszívesebben a családom körében töltöm, szeretünk túrázni, új tájakat felfedezni. Szívem csücske az ezerarcú Balaton, melyet második otthonomnak nevezhetek.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Vidéki víkend

    Tavaszi ébredés Gyulán

    1 perces olvasási idő
    Kedvenc szállások

    Kapcsolódjatok ki tavasszal is – Top 15 apartman húsvétra

    2 perces olvasási idő
    Wellness + Hotelek

    Ahol a nyuszi is szívesen megszállna - Top 15 hotel húsvétra

    2 perces olvasási idő