Programok hétvégéreCsaládi kiruccanásTavaszi zsongás

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! – Szuper kirándulástippek és szállások

2 perces olvasási idő

100 tonna betonból faragott óriáshuszárral, katonai emlékparkkal vagy egy emlékezetes Petőfi-túrával is lazíthattok az idei év első nemzeti ünnepén. Fedezzétek fel március 15-én a tekintélyt parancsoló várakat, a varázslatos múzeumokat vagy a cseppkövekkel teletűzdelt aggteleki Baradla-barlangot! Beiktatnátok egy kis wellnesst is? Máris mutatunk hozzá szuper fürdőket

Barangolás Budapesten

Az 1848-49-es forradalom eseményei Budapesten kezdődtek, így kézenfekvő, hogy elsőként csodaszép fővárosunkat ajánljuk. Ilyenkor az állami ünnepségek mellett szinte minden kerület tart saját megemlékezést is, de mi magunk is tervezhetünk tartalmas és érdekes programot.

A Magyar Nemzeti Múzeumot mindenképpen érdemes meglátogatni, egyrészt, mert a március 15-i események egyik meghatározó helyszíne volt, másrészt pedig a nemzeti ünnepeken, így március 15-én is ingyenes a belépés. Kifejezetten látványos ilyenkor a nemzeti színű lobogókkal díszített belváros és a Hősök tere is, és érdemes betérni a megújult Szépművészeti Múzeumba is.

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! - Szuper kirándulástippek és szállások
Szépművészeti Múzeum, Budapest

Szabad szállások Budapesten március 15-re >>

Budapesten egy percet sem lehet unatkozni, hiszen nem csak rengeteg, de mellette még változatos programok közül is válogathattok. Itt ajánlunk még néhány kedvencet >>

Március 15-ei kirándulás a pákozdi csata helyszínéhez

A pákozd-sukorói csata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legjelentősebb vidéki csatája volt, így ha a pihenés mellett a megemlékezésre is szeretnétek nagyobb hangsúlyt fektetni ezen a jeles napon, akkor Pákozd és környéke kitűnő célpont lehet.

Budapest felől, már az M7-es autópályáról is jól látszik a gigantikus méretű Miska huszár, ahol egy rövid kitérő erejéig érdemes megállni, főleg, ha gyerekekkel utaztok, mert őket szinte kivétel nélkül lenyűgözi az óriás.

Pákozdon, a Mészeg-hegyen található a Katonai Emlékpark és a pákozdi csata emlékműve. A Katonai Emlékpark látogatása felér egy rendhagyó történelemórával, ahol sok interaktív elem segítségével elevenednek meg a szabadságharc eseményei, sőt, még lövészárkot is láthatunk testközelből.

Ne hagyjátok ki a Pákozdi-ingóköveket és a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumot sem.

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! - Szuper kirándulástippek és szállások
Pákozdi Katonai Emlékpark

Még több remek program a Velencei-tó környékén >>

Szállástipp Pákozdon: Dániel Vendégháza

Wellness Demjénben egy kis megemlékezéssel párosítva

Akik szeretik a wellnesst, azoknak egy szuper demjéni napot ajánlunk március 15-re. A Demjéni Termáltó, a Cascade Barlang és Élményfürdő, valamint a Demjéni Termál Völgy tökéletes helyszín egy téli fürdőzéshez, ráadásul a térség még számtalan izgalmas programot is tartogat.

Ha még több vizes élményre vágytok, látogassatok el Egerszalókra is a Saliris Gyógy- és Wellnessfürdőbe, vagy fedezzétek fel a környék valamelyik túraútvonalát. Március 15-én pedig ejtsétek útba Kápolnát, ahol a kápolnai csata emlékműve található.

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! - Szuper kirándulástippek és szállások
Demjéni Termál Völgy

Ünnepi szállásajánlatunk Demjénben: Barrico Thermal Hotel Demjén****

Gödöllő és Isaszeg felfedezése

Az 1849. április 6-i isaszegi csata szintén nagy jelentőséggel bírt, hiszen a hazai csapatok győzelmével zárult. Ez előtt tiszteleg a Szobor-hegyen található Honvéd-emlékmű, ami egy kisebb túrával érhető el. Isaszeg ezt leszámítva túl sok turisztikai látnivalót nem tartogat, a közeli Gödöllő már annál többet!

A Gödöllői Királyi Kastélyt sokaknak nem kell már bemutatni, arról viszont kevesebben tudnak, hogy alatta megnyílt a látogatók előtt a Horthy-bunker is.

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! - Szuper kirándulástippek és szállások
Gödöllői Királyi Kastély

A városnézés mellett érdemes egy kis természetközeli programot is beiktatni, ha szép az idő. Erre tökéletes helyszín például a Gödöllői Arbo-Park, ami akár babakocsival is bejárható.

A gyerekek nagyon fogják szeretni az erdészeti tematikára épült játszóteret, a kisvasutat, az interaktív információs táblákat. A felnőttek pedig kipróbálhatják a fitnesz eszközöket és a pihentető hullámpadokat.

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! - Szuper kirándulástippek és szállások
Gödöllői Arbo-Park

Szállástippünk Gödöllőn: Bed and Breakfast

Ünnepi séták a Gemenci erdő tanösvényein

Néhány éve éppen egy március 15-ei hosszú hétvégét töltöttünk Baján, ahonnan a Gemenci erdő legszebb tanösvényeit barangoltuk be.

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! - Szuper kirándulástippek és szállások
Gemenci Duna

Nem kifejezetten tanösvény, de nagyon szép séta, ha a Móricz-Duna partján álló Pörbölyi Titánt felkeresitek, ami hivatalosan is az ország legnagyobb kerületű fája. Megközelíteni a  a remek halételeket kínáló Potyka csárdától kiindulva tudjátok a zöld nyárfalevelet követve.

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! - Szuper kirándulástippek és szállások
Pörbölyi Titán

A mi kedvenc gemenci tanösvényünk végül a Fekete gólya tanösvény lett, ahol gólyával még nem találkoztunk márciusban, viszont az erdő olyan madárdaltól zengett, ami zene volt füleinknek. Az élményt pedig a csodás ibolya illat koronázta meg, mert a szép időnek köszönhetően rengeteg virág nyílt az erdőben.

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! - Szuper kirándulástippek és szállások
Fekete gólya tanösvény

Baján, a Pandúr-szigeten egy különleges hely nyílt még 2014-ben, ez a Pandúr Ökopark, ahol található interaktív tanösvény, kilátó és szabadtéri főzőhelyek is. Szép időben ne hagyjátok ki a naplemente nézést sem, erre szuper hely a Sugovica által határolt Petőfi-sziget csücske.

Mi a Vizafogó Panzió és Étteremben szálltunk meg, de csak egy vacsorára is érdemes ide betérni, mert nagyon jól főznek.

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! - Szuper kirándulástippek és szállások
Vizafogó Panzió és Étterem

Még több szabad szállás Baján a március 15-re >>

Aggteleki pihenés

Aggtelek és környéke tavasszal is szuper úti cél, mert a barlanglátogatás nem időjáráshoz kötött program. A meseszép Baradla-barlang minket sokadjára is képes lenyűgözni, de ha még sosem voltatok, akkor kötelező látnivaló.

Barlangok hónapja márciusban! Ajánló Magyarországon és Horvátországban >>

A környéken nagyon jókat lehet túrázni, akik kevésbé edzettek azok is bátran vágjanak neki, mert nincsenek nagyon meredek, nehezen járható útvonalak. Érdemes felkeresni Jósvafőt, ahol egy gyönyörű tengerszem található, innen pedig tehetünk egy kisebb túrát a Vörös-tóhoz és a Medve-sziklákhoz.

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! - Szuper kirándulástippek és szállások
Jósvafői Tengerszem

Szállástipp: Dapsy Vendégház

Petőfi-túra csodás várakkal

A somoskői vár alatt, a magyar oldalon áll egy picike ház, amit Petőfi-kunyhónak hívnak. Ez a költő 1845. június 12-i látogatásának állít emléket a maga szerény módján. Emiatt persze nem lenne érdemes útra kelni, viszont akik szeretnek túrázni, és a várakat is kedvelik, azoknak egy igazán rendhagyó ünnepi programot ajánlunk.

Méltó megemlékezés lehet, ha végigjárjuk a Petőfi-túrát, vagy más néven Petőfi sétány útvonalát, amit maga a költő is megtett, mikor ott járt. A táv kb. 5 km és Salgó várát köti össze a somoskői várral, aminek szlovákiai oldalán láthatók a különleges bazaltorgonák is.

Még több program ezen a mesés környéken >>

Szállásajánlatunk: Krisztina Apartman

Petőfi Sándor nyomában Kiskőrösön

Ha a pihenés mellett március 15-ét is szeretnétek megünnepelni, szuper választás, ha Petőfi Sándor szülővárosában töltitek el a rövid vakációt. Sokan nem is gondolnák, mennyi változatos program várja az idelátogatókat!

Kihagyhatatlan látványosság a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, valamint Kiskőrös legújabb attrakciója, a modern János Vitéz Látogatóközpont, ami remek családi program lesz. Egy kisebb ejtőzéshez érdemes jegyet váltani a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőbe, ami egy nagyon hangulatos vidéki fürdő.

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! - Szuper kirándulástippek és szállások
A Petőfi-kunyhó belülről

Szállástippünk wellnesszel: Bettina Vendégház

Túra a Petőfi-pihenőhöz

Végül egy olyan túrát ajánlunk, ami szintén Petőfi Sándorhoz köthető, de nem csak ezért érdemes nekivágni, hiszen a pihenőnél csodás panorámában lehet részünk. Az elbeszélések szerint maga Petőfi is innen csodálta meg a hegyeket Vahot Imre és Vahot Sándor társaságában, amik őt mint az alföld szülöttjét valósággal elvarázsolták.

Ugyanitt látható a Pilis egyik Gomba-sziklája, amit „Napóleon kalapja” néven is emlegetnek. A Petőfi-pihenő legegyszerűbben a Lajos-forrástól közelíthető meg.

Ünnepeljetek rendhagyó módon, utazzatok, kiránduljatok! Ehhez gyűjtöttünk össze cikkünkben néhány klassz programtippet!

További 15 történelmi látnivalóról itt olvashattok >>

(Képek: szallas.hu, shutterstock, Bene Mariann, Martin Edit)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%