Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásTéli tájoló

Kirándulóhelyek, amiket télen is érdemes felkeresni

1 perces olvasási idő
Tihany télen

Még hogy télen nem lehet semmit csinálni? Dehogynem! Várakban, nemzeti parkokban, fürdőkben gazdag országként számos lehetőségünk van pihenésre, kikapcsolódásra, töltődésre. Most gyűjtöttünk néhány fantasztikus téli programlehetőséget. Természetesen a kínálat ennél sokkal bővebb, de most ez az öt téli csodahely ragadta meg a mi képzeletünket.

Siklósi vár

Tegye fel a kezét, aki nem ismerte vagy nem látta a „Tenkes kapitánya” tévésorozatot? Ugye, hogy emlékszünk rá 🙂 A népszerű sorozat nagy részét a siklósi várban forgatták.

Siklósi vár

Fantasztikus hely, hisz Magyarország egyik legépebben megmaradt erődítménye. A várkastély négyszögletes várudvarbába belépve még az is rögtön romantikus hangulatba esik, aki nem vallja magát érzelmesnek. Különböző kiállításokat és a börtön melletti termekben szőlő- és bormúzeumot rendeztek be, a siklós-villányi borvidék boraiból vásárolhatunk is itt. Természetesen a legnépszerűbb kiállítás a Tenkes kapitánya Panoptikum, amely hitelesen mutatja be a filmsorozat egyes jeleneteit. A vár művészettörténetileg legértékesebb részei a gótikus hálóboltozatos várkápolna, és a Zsigmond-szoba, ahol egy gyönyörű középkori kandalló és a gótikus stílusú zárt Zsigmond-erkély látványa röpít minket a múltba. Mindenképpen érdemes körülsétálni a várépületet is, hiszen a kilátás sem utolsó ebből perspektívából.

Téli nyitva tartás: hétvégén és ünnepnapokon: 09.30 – 16.30

Szállást keresel Siklóson? ⇒ 

Felsőtárkány

A Bükki Nemzeti Park területén, Egertől 8 km-re találhatjuk ezt a 3500 lakosú, festői szépségű községet.

Bükk hegység télen

Azon felül, hogy számos bükki túraútvonal kiindulópontja itt van, bővelkedik látnivalóban is. A késő barokk stílusú római katolikus templom a XVIII. század végén épült. Megannyi olasz kőműves mester dolgozott ebben az időszakban Eger és környéke épületein. Így az egyik olasz testvérpár, Giacomo és Giovanni Adami készítette az oltárokat, a szobrokat pedig Mozer József kőfaragó mester. A helyi márványbányából került ki a templom oltárát díszítő elemei. Felsőtárkány környéke végtelenül romantikus táj. A Vár-hegyi tanösvényét pedig végigjárva, ami körülbelül 10 kilométer, felfedezhetjük a Bükk jellemző kőzeteit, földtani formációit, és felderíthetőek az egykori földvárak.

Bükk-vidék, te csodás!

Folly Arborétum és Borászat

A Folly arborétumot hazánk különleges szubmediterrán éghajlatú területén a Kisörsi-hegy lábánál alapította Dr. Folly Gyula. Gyönyörű balatoni panoráma fogadja a látogatókat.

Aki igazi stressz mentes hétvégére vágyik, annak mindenképpen el kell látogatni a januártól újra nyitva tartó arborétumba. A hosszú, friss levegőn tett séták, a mini kalandpark, vagy a kilátó felfedezése után az arborétum pincészetének borai segítenek emelni az amúgy is kellemes hangulatot. Tökéletes hétvégi stressz levezetés. A borászat egyedi programok szervezésében is segít, ami lehet családi vagy baráti társaságok részére, sőt a kicsikre is gondolnak, akiknek játékos feladatokkal is készülnek igény szerint.

Badacsonyi szállások ⇒

Hagymatikum Fürdő – Makó

Ki gondolná, hogy Makón gyógyító erővel találkozunk. Pedig a természet itt is bőkezű volt, és ezt már az ötvenes évek elején felismerték, hisz a marosi iszap és a termálvíz gyógyító erővel bír.

Hagymatikum Makón

Az első kútfúrás 1956-ban végezték, és 41 fokos alkáli-hidrogén-karbonátos ásványvíz tört fel 993 méter mélyből. A marosi iszap és a makói hévíz kitűnően gyógyítja a mozgásszervi reumás betegségeket. Az itt felépült fürdő épülete Makovecz Imre legnagyobb műve. A Hagymatikumban a kellemes fürdővíz mellett, számtalan szauna is várja a vendégeket. A hagyományos mellett gőzkabin, aroma szauna, infrakabin és az intim szauna, számos különleges hőkabinban is várja az érdeklődőket. A makói szauna építészeti különlegessége, hogy a világítás a padok alatt és a hátulról világított makói hagymával díszített üveg ablakon keresztül történik. De megjelennek itt az Alföldre jellemző stílusjegyek a díszítésben, így a jellegzetes növények, mint a kukorica, szalma és a nád karakteresen díszelegnek.

Magyarországi gyógyfürdők, ahol hóesésben is fürödhetünk

Majkpusztai romtemplom

Oroszlány külterületén, Majkpusztán egy különleges műemlék áll. A premontrei szerzetesrend az Árpád-háziaknak köszönhetően a XII. században sorra építették a rend monostorait Magyarországon.

Majkpusztai kolostor

Köztük az egyik legjelentősebb a Vértes északi részén álló Boldogságos Szűz Máriáról elnevezett prépostság Majkon, a Csák-nemzetség birtokán. A török időkben azonban a szerzetesek elmenekültek a kolostorból. Majkot ekkor a tatai várbirtokhoz csatolták. A XVI. század közepétől az egyre romló állapotú uradalomnak sűrűn változtak a tulajdonosai. A XVIII. században a kamalduli szerzeteseknek adományozta az 1200 holdas pusztát, a tavakkal, és a rajtuk működő malmokkal az Eszterházy család. A legendák szerint azonban a szerzetesek botrányosan éltek és a XVIII. század végére a rend elhagyta a helyet, azóta is üresen állnak a cellalakások. Egy izgalmas helyszín, ami kiválóan alkalmas kirándulásokra, és egy izgalmas történelmi lecke, ami érdekessé teszi a helyet.

***

Kommentben várjuk a ti kedvenc téli kirándulóhelyeiteket!

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%