Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Bükk-vidék, te csodás!

1 perces olvasási idő

Volt egy időszak a gyerekkoromban, amikor minden nyáron bükki táborba jártam. Az 1-2 hetes táborokban széltében-hosszában bejártuk a Bükk-hegységet, akár napi 20-30 km-t is gyalogolva, fogalmam sincs, hogy bírtam ezt szusszal 🙂 Ma már jóval óvatosabb vagyok, már ami a kilométereket illeti, inkább a minőségre megyek, sem mint a mennyiségre. Bár földrajzilag kicsit elsodort az élet Észak-Magyarországtól, amikor a környéken járok, újra és újra el tudok csodálkozni a Hámori-tó szépségén, a lillafüredi vízesés magasságán, a szilvásváradi pisztráng ízén vagy a felfedezésre váró barlangok számán. A foltos szalamandrákról nem is beszélve 😀

Bükki erdő (f: Bükki fotós - Varga Csaba)

Bükki erdő (f: Bükki fotós – Varga Csaba)

Kedvem támadt nosztalgiázni, ezért hacsak virtuálisan is, de barangoljuk most be együtt a Bükk-hegységet és keressük fel a legszebb helyeit! Indulhatunk? 🙂

Hámori-tó

Hámori-tó (f: Bükki fotós - Varga Csaba)

Hámori-tó (f: Bükki fotós – Varga Csaba)

Mivel is kezdhetném a sort, mint Lillafüred egyik szimbólumával, a Hámor-tóval. A Hámori-tó a Garadna völgyében, a Szinva-patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett, nyáron csónakázni lehet rajta, de a legtöbben csak messziről csodálják és persze fotózzák.

Hámori-tó (f: Bükki Fotós- Varga Csaba)

Hámori-tó (f: Bükki Fotós- Varga Csaba)

Lillafüredi-vízesés

Lillafüredi vízesés (f: Bükki Fotós - Varga Csaba)

Lillafüredi vízesés (f: Bükki Fotós – Varga Csaba)

Lillafüred másik nagy büszkesége a vízesés, mely 20 méteres magasságával Magyarország legnagyobb vízesése. És még az sem von le az értékéből, hogy mesterségesen jött létre! A Palotaszálló építésekor ugyanis el kellett terelni a Szinva-patakot, így hozták létre a lezúduló vízesést. Nyáron gyakran előfordul, hogy csak kevés víz van benne vagy teljesen kiszárad, télen pedig befagy, ezért érdemes tavasszal és ősszel ellátogatni Lillafüredre, nem mindennapi látványban lesz részünk.

Lillafüredi vízesés (f: Bükki Fotós - Varga Csaba)

Lillafüredi vízesés (f: Bükki Fotós – Varga Csaba)

Bükkszentkereszt

Bükkszentkereszt (f: Bükki fotós - Varga Csaba)

Bükkszentkereszt (f: Bükki fotós – Varga Csaba)

Bükkszentkereszt (régi nevén Újhuta) igazi gyöngyszeme a Bükk-vidéknek,  és nem csak azért, mert itt található Szabó Gyuri bácsi, a Füvesember gyógynövénykertje. 1989 óta működik a településen a bükki üveghuták ipartörténeti múzeuma és a tájház, érdemes felkeresni a Boldogasszony kövét, melynek különös gyógyító erőt tulajdonítanak, a falu határában lévő kilátóról pedig remek kilátás nyílik a környező vidékre. Sőt, a gyógyító erő nem csak a gyógyfüvekben és a legendákban rejlik, az asztmára és más légzőszervi panaszokra jótékony hatással van a magaslati levegő, ezért Bükkszentkeresztet szubalpin gyógyhellyé minősítették.

Alsóhámor

Alsóhámor (f: Bükki fotós - Varga Csaba)

Alsóhámor (f: Bükki fotós – Varga Csaba)

A Bükkben számtalan apró falu bújik meg, egyes települések a völgyekben, mások egész magas dombtetőkön találhatók. Nekem szép emlékeim fűződnek Cserépváraljához és Cserépfaluhoz, Noszvajhoz és Répáshutához, de még véletlenül sem szeretnék sorrendet tenni vagy kiemelni bármelyiket is, hiszen minden falunak megvan a maga szépsége. A fenti képen Alsóhámor látható.

***

Ti mivel egészítenétek ki a sort? Kommentben várom a tippeket!

Ha bárki kedvet kapott egy bükki kiránduláshoz, tudok ajánlani néhány szállást a közelben:

Bükki szállások >>

***

A képekért köszönet a Bükki Fotósnak, Varga Csabának. Facebook oldala és további munkái ITT érhetők el.


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%