Site icon Szallas.hu Blog

KVÍZ – Kitalálod, melyik településen járunk?


Ha úgy érzitek, képben vagytok a hazai városokról és ismertebb településekről fellelhető információk terén, sőt, akár egy apró részletből is meg tudjátok mondani, éppen hol járunk, tegyétek próbára a tudásotokat, és töltsétek ki a kvízünket. Előre szólunk, nem lesz könnyű!

Kitalálod, melyik településen járunk?

A kvíz indításához kattints a képre vagy erre a LINKRE.

Hogy sikerült? Ne felejtsétek el kommentben megosztani velünk az eredményt, sőt, annak is örülnénk, ha elárulnátok, melyik volt a legnehezebb feladvány, és miért pont az!

Tudtad a választ, de nem ismered a pontos történetet? Tippeltél, és kíváncsi vagy a helyes megfejtés magyarázatára?

Ha szívesen olvasnál még néhány érdekességet a helyes megfejtésként szereplő városokról, akkor görgess tovább!

Érdekességek, amiket talán még sosem hallottál

1. A Herendi porcelán 2013 óta szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében „Kulturális örökség” kategóriában, míg a hollóházi csak 2017-ben került fel a listára. Természetesen a Zsolnay porcelán és kerámia is fent van a gyűjteményben, de ennek érdekessége, hogy az „Ipari és műszaki megoldások” kategóriában kapott helyet.

A Herendi Porcelánmanufaktúra látogatása nagyon érdekes program, mert még a kulisszák mögé is betekinthetünk, ezért érdemes megnézni, ha a környéken jár az ember.

Szállások a városban >>

Herendi Porcelánmanufaktúra

2. Gödöllőt számos látnivaló miatt érdemes felkeresni, de az egyik legcsodálatosabb közülük kétségtelenül a Gödöllői Királyi Kastély. Kevesen tudják róla, hogy a kastély alatt egy titkos bunker található, amit Horthy Miklósnak építettek, de sosem „laktak” benne. 2010 óta látogatható. Bár nem túl látványos, de a története igen érdekes, ezért megéri a jelképes belépőt.

Ha fejedelmi kényeztetésre vágytok, próbáljátok ki a gödöllői Erzsébet Királyné Szálloda szolgáltatásait.

3. A Szigetközben található Hédervár igazi meglepetéssel várja azokat, akik idetévednek. Valljuk be, a legtöbb köztéri szobor nem hagy bennünk mély nyomot, talán fel sem figyelünk rájuk, de ezt a krumplibogarat nem lehet nem észrevenni. A szobor 1997 óta díszíti a Hársfa utcánál található kis parkot, innen pedig csak egy rövid séta a Khuen – Héderváry várkastély, ami 2012 óra zárva tart, így sajnos csak kívülről tekinthető meg. A különleges szobor egyébként annak állít emléket, hogy 1947-ben itt észlelték először ezt a kártevőt.

Szállások a Szigetközben >>

Khuen – Héderváry várkastély

4. Nem vicceltünk, 1981-ben valóban látni vélték Mátranovákon a „magyar jetit”, akit vagy amit ennek köszönhetően mátranováki fanyűvő néven is emlegetnek. Leírása nagyon hasonlít a többfelé felbukkanó jetire: egy nyurga, szürkés vagy fehér szőrű, majomarcú lény, aminek a hangja olyan rémisztő, mintha egy farkasfalka üvöltene. Aki szeretne utánajárni, legnagyobb eséllyel az elhagyatott bányák környékén fog szerencsével járni, állítólag ezeket a területeket kedveli a legjobban. Komolyra fordítva a szót, a környék jeti nélkül is igen kalandos programlehetőségeket kínál, elég csak a csodálatos kazári riolittufákra vagy a közeli zagyvarónai salakhegyre gondolni.

5. Győrt nem véletlenül nevezik a folyók városának, hiszen érinti a Mosoni-Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal is. Így már az is érthető, hogy a horgászok mellett a vízi sportok szerelmesei is imádják a várost. Hogy miért érdemes még Győrbe látogatni? Itt azt is eláruljuk:

6. Balassagyarmat történetéről Matúz Gábor A legbátrabb város címmel dokumentumfilmet is készített, amiben elmesélik, 1919. január 29-én a gyarmatiak hogyan űzték el a cseh megszállókat. Ennek köszönhetően Balassagyarmat a trianoni béke után Magyarország része maradhatott.

A hősies város megérdemli, hogy felkeressük, ráadásul unatkozni sem fogunk, mert akad látnivaló kicsiknek és nagyoknak is. Egy kis ízelítő:

Szálláskínálat Balassagyarmaton >>

Palóc Múzeum

7. Kőszegre el kell látogatni, és azonnal nyilvánvaló lesz, miért hívják becsületes városnak. Az utcákon sétálva rengeteg ház előtt láthatunk kis „pultokat” néhány házi portékával és kis perselyekkel, amikben ott lapul a már gazdára talált dolgok ára. A városban tökéletesen működik ez a becsületkasszás módszer: valami megtetszik, elvesszük, és otthagyjuk az árát, amit ráadásul senki nem lop el. Egyszerűen imádjuk!

Aki nem csak nyitott szemmel, hanem nyitott füllel is jár, annak feltűnhet még valami. Minden nap pontban 11 órakor megszólal a harang ezzel emléket állítva a hősies kőszegi várvédőknek. Jurisics serege ugyanis hosszú ideig visszatartotta a török seregeket, akikkel végül egyezséget kötöttek, hogy kitűzhetik a zászlójukat, ha a vár a védők kezén maradhat. A látszólagos győzelem után a törökök végül 1532. augusztus 29-én 11 órakor hagyták el a várost, aminek emlékét ma a harangszó őrzi.

Látnivalók Kőszegen >>

8. Eger városa alatt egy hatalmas pincerendszer húzódik, ami egy ideje már tárt kapukkal várja az érdeklődőket. A Város a város alatt óriási kaland kicsiknek és nagyoknak egyaránt, de a város egyébként is bővelkedik látnivalókban.

Klassz programok Egerben gyerekkel:

A megújult és akadálymentes Eger:

9. A komáromi Monostori Erődben néhány éve jártunk, és hatalmas meglepetés volt, mert nem is hittük, hogy ennyire klassz program. Ha érdekel a beszámolónk, itt elolvashatjátok:

De nem ez az egyetlen erődítmény a városban, többi komáromi erődről itt meséltünk néhány érdekességet:

10. Az Alföld kapujaként ismert Cegléden sokáig tényleg csak mint egy kapun, átutaztak az emberek, de mióta megnyitott a híres fürdője kedvelt hazai pihenőhellyé vált számos programlehetőséggel.

Szállásajánlatunk: Hotel Aquarell

Hotel Aquarell

Még több szállásötlet a szallas.hu oldalán! >>

(fotók: szallas.hu, Bene Marianna)


Exit mobile version