Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Harmóniában a természettel: látnivalók Lillafüreden

2 perces olvasási idő

Lillafüred: a hely, ahol a természet és ember harmóniája megvalósul, ahol a természet közel enged, és gyógyít. Számos csodája van a Garadna-völgynek, de a legtöbb élményt és a legcsodásabb felfrissülést itt, Lillafüreden kaphatjuk meg. Ez a hely őrzi a Bükk titkát, itt pattanásig tele van a levegő romantikával, itt a helye minden utazni vágyónak!

Lillafüredi Palotaszálló

És hogy milyen látnivalók várnak Lillafüreden? Megmutatjuk!

Lillafüredi Libegő

A Bükk hegység keleti kapujában fantasztikus élményeket lehet gyűjteni. Érdemes egy igazi adrenalinbombával kezdeni ennek a helynek a felfedezését! A 2015-ben átadott drótkötélpályás felvonó kipróbálása biztos, hogy nem fog csalódást okozni.

Lillafüredi libegő (fotó: hellomiskolc.hu)

A Lillafüredi Libegő Észak-Magyarország egyik leglátványosabb turisztikai attrakciója, amely az utasokat Jávorhegyre, Bükkszentkereszt irányába szállítja. Igazi kuriózum, hisz a Jávorhegyre vezető út közben megcsodálható a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága alatt lévő terület minden természeti szépsége. A kilátás mellett, ami nagyon pazar, számos növényfajjal is találkozhatunk, amelyek ezeken a területek őshonosok. A szinte hang nélkül közlekedő libegőn, Bükkszentkereszt felé tekintve, a szabad levegőben érezhetjük a gyógynövények páratlan, olajos illatát. A 18 perces menetidő, igazi relax élményt nyújt.

Oxigén túraútvonal

Lillafüred hazánk egyik olyan misztikus helye, ahol a természet a legnagyobb pompájában akarja megmutatni, hogyan képes az embert meggyógyítani. A 300 méter tengerszint feletti magasságban található gyógyhely klímája lehetővé teszi a teljes gyógyulást, a regenerálódást.

Lillafüredi vízesés (f: Bükki Fotós – Varga Csaba)

Az Oxigén túraútvonal kímélő és gyógyító klímája rekreációra, sportolásra, kirándulásra egyaránt kiválóan alkalmas. A Bükk, ezen csodás helyén létrehozott 7 kilométeres útszakaszon a látogatók megismerhetik a Bükk gazdag állat- és növényvilágát, az erdőbe rejtett Szent István és Hajnalka forrást, valamint a környék zarándokhelyeit, a gyógyító köveit. Az Oxigén sétaút bárki számára megközelíthető, élményt nyújt, miközben oktat és szórakoztat.

Rollerösvény

Azok számára, akik a könnyed, illatokkal és aromákkal teli sétautak után még vágynak egy kis izgalomra, kipróbálhatják a lillafüredi Rollerösvényt. A lankás terepen, tereprollerek segítségével a kalandvágyó utazó betekintést nyerhet a Bükk vadregényes és egyedülálló hegyi sport világába. Igazi kuriózum, hazánkban is újdonságnak számító attrakció az egész család számára igazán gazdag élményeket kínál.

A lillafüredi Hámori-tó

A Garadna völgyében, a Szinva-patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett a Hámori-tó. Az középkorban itt élő pálosok irataiban már találunk rá utalást, 1319-ben Feltó-halastóként említik.

Hámori-tó (f: Bükki Fotós- Varga Csaba)

A jelenlegi nagyságú tavat a 19. század elején hozták létre a Szinva és a Garadna patakok vizéből. Végül, talán nem is számít, hogyan alakították és formálták a tavat az idők során, hisz a ma látható végeredmény, minden évszakban csodás élményt ad. A Bükk vidék egyik legromantikusabb helyszíne, ahol a színes csónakokban ringatózva, vagy télen korcsolyázva, biztos elfelejti mindenki az élet adta terheket. A tó egyik partján festői sétány található. A völgyzáró gáttól nem messze fakad az Eszperantó-forrás vize, ami az erdei vasút alatti átereszen átfolyva jut a tóba.

A Herman Ottó emlékház

Lillafüred számos nemesi család kedvenc üdülőhelye is volt, de megfordultak itt költők és írók, tudósok, politikusok, és az itt élők is ódákat tudnának zengeni róla. Igazán van valami itt a levegőben, ami fogva tart, rabul ejt. Található itt egy ház, Herman Ottó egykori nyaralója, amit ő Pele-laknak nevezett. Herman Ottó 1898-1903 között építtette, felesége, Borosnyay Kamilla tervei alapján. A ház 1951-ben került a múzeum kezelésébe, az első állandó kiállítás 1964-ben nyílt meg, majd a leromlott állapotú épületet 2007-re teljes körűen felújították. A „Dicsőség nincsen, csak kötelesség” című kiállítás két szobában mutatja be Herman Ottó munkásságát, különös tekintettel helyi kötődéseire. A ház kertjében Herman Ottó budapesti síremléke áll. A tudós az 1900-as évek első évtizedében itt töltötte a nyarakat, és tudományos munkáinak jelentős részét is itt, illetve Hámorban írta. Nyitva tartása: Csak április 1-től október 30-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 16 óráig. Címe: Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 33. Telefon: 46/370-703

Lillafüred madártávlatból

A Szinva tanösvény

Aki igazán szeretné megérteni, hogy miért telepedett már itt az ősember is, annak kötelező elem a lillafüredi séta során, a Szinva tanösvény! A tanösvény a Herman Ottó emlékparktól a Szeleta-tetőn át Felsőhámor fölött Lillafüredre vezet, s a Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

A tanösvény a Miskolc nyugati szélén lévő Herman Ottó Emlékpark és Lillafüred közötti piros sáv és piros négyzetjelzésű turistaút nyomán halad. Az állomások a Szinva-patak mentén kialakult égeres, valamint a Molnár-sziklán lévő gyertyános tölgyes és mészkő-sziklagyep növény és állatvilágát, valamint a karsztjelenségeket tárják fel. Útba esik a Szeleta-barlang, mely Magyarország egyik legfontosabb őskőkori (a paleolitikumi Szeleta-kultúra) régészeti lelőhelye. Hossza: 4 km Ideje: 1,5 óra.

Anna-barlang

Igazi kincs a fokozottan védett Anna-barlang. A Palota-szálló alatt, a Szinva-vízesés mellett található barlang járatainak hossza 570 m, melyből a bemutatott szakasz hossza 208 m. A mésztufában keletkezett üregrendszer egyidős a kőzettel, melynek képződése 150.000-200.000 évvel ezelőtt kezdődött, és napjainkban is tart. Az üreg különlegessége éppen befoglaló kőzetéből és gyönyörű, egyedülálló képződményeiből adódik.

Lillafüredi kisvasút

Függőkert

Az elegáns Palotaszálló egyik csodája a teraszos kialakítású Függőkert. A hely és a környék varázsa, talán itt kell, hogy befejeződjön. A legtökéletesebb hely a teljes kikapcsolódás levezetéséhez. A támfalakkal tagolt teraszos sétány-rendszer egyes pontjain, számos érdekességgel és látnivalóval lehetünk gazdagabbak. Itt található az Anna-mésztufabarlang, a József Attila-szobor, és az ország legmagasabb, 20 méteres vízesése, valamint István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról futó Szinva és Garadna patakok gondoskodnak a teljes, természet közeli élmények megéléséért.

Szállást keresel Lillafüreden? Ezeket ajánljuk!

Hunguest Hotel Palota Lillafüred ****+superior

Az 1927-30 között, eklektikus stílusban épített kastélyt függőkert és hatalmas park veszi körül. A szállodában összesen 133 db nem dohányzó szoba várja a vendégeket, amelyek között 21 db lakosztály, 111 db kétágyas szoba, valamint 1 db egyágyas szoba található. Foglalás >>

 

 

 

Hotel Tókert Lillafüred

A szálloda egyedi hangulata a varázslatos bükki természetben, s a múlt századi építészetben rejlik, hiszen főépületünk megőrizte az egykori Weidlich-villa hangulatát és milliőjét. A hotel 14 darab kétágyas szobával – melyből 2 darab tóra néző, kiserkélyes szoba – és 1 darab superior lakosztállyal várja a kedves látogatókat, a kényelemhez szükséges eszközökkel berendezve. Foglalás >>

 

 

Sebesvíz Panzió – Lillafüred

Ha unod a város zaját, ha eleged van, ha meleged van, ha tényleg pihenni akarsz, keresd fel ezt az egyedülálló klímájú, tiszta és friss levegőjű, barátságos és családi légkörű környezetet!

Foglalás>>

 

 

 

(Fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%