Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTavaszi zsongás

Mesebeli kisváros Csehországban: Český Krumlov

1 perces olvasási idő
Óváros

Amíg mindenki Krakkóba, Prágába vagy Bécsbe tervezi az őszi városlátogatását, én mutatok nektek egy titkos gyöngyszemet Csehországban, amit garantáltan kevesen ismernek. Na jó, utóbbi nem teljesen igaz, hiszen rengeteg turista keresi fel évről évre Český Krumlovot, de a magyar turistáknak nincs ott a TOP5 őszi úti célok között. Még.

Český Krumlov

A Moldva-folyó kettős kanyarulatának partján, Dél-Csehországban található kisváros Budapesttől csupán 440 km-re fekszik. Neve az ónémet Krumme Aue, magyarul görbe mező kifejezésből származik.

A hangulatos kisvárosban egymást érik az éttermek és sörözők, Prágával ellentétben azonban minden egy helyen koncentrálódik, így gyalog is könnyen bejárható és felfedezhető az óváros.

A vár

A város nevezetessége a krumlovi vár, amely a prágai Hradzsin után Csehország 2. legnagyobb vára. Öt udvarból, 40 épületből áll és egy hét hektáros kastélyparkból áll, így a felfedezésére nyugodtan rászánhatunk 1-2 óránál több időt is. A vár olyan, mintha egy meséből lépett volna ki, ugyanis a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átépítésekkor nyerte el.

Az 54 méteres, hatemeletes vártorony a város egyik jelképe, tetejéről szép kilátás nyílik a környező hegyekre.

Különleges látnivaló a barokk kastélyszínház, amelyet 1776-ban építettek és ma is tartanak benne előadást. Igaz, csak évente három előadást.

A város egyik korábbi birtokosa, a Rosenberg család jelképe a medve volt (a rózsa mellett), ezért a várban a 16. századtól tartottak medvéket először ketrecekben, majd a várárokban. Ez a „szokás” a mai napig megmaradt,  az állatok a várárokban élnek.

Kastélyszínház

Az óváros

Krumlov másik jelképe a Szent Vitus-templom, amelyet a 14. században építettek. A főtéren áll a régi városháza épülete, homlokzatán Csehország, Český Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace – si ves vivere in pace (magyarul: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.)

A város főtere

De nem csak középkori épületeket érdemes Český Krumlovban nézni. A városban működik az Egon Schiele Művészeti Központ is, ahol az állandó Schiele-kiállítás mellett fiatal kortárs (cseh és külföldi) művészek alkotásai is megtekinthetők.

Óváros

És ha már mindent kötelező látnivalót megnéztünk, nincs más hátra, mint céltalanul bolyongani a szűk kis utcákban, rácsodálkozni az épületekre, megkóstolni a helyi söröket és ételeket,  és közben magunkba szívni a történelem egy kis darabját. Český Krumlov igazi kis ékszerdoboz a Moldva-partján, amit az életben legalább egyszer látni kell!

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%