Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégére

Itt játszódnak a leghíresebb kötelező olvasmányok – Matula bácsi, Nemecsek Ernő és Nyilas Misi nyomában

2 perces olvasási idő

Általános iskolás éveinkből mindannyian számos kedves olvasmányemléket őrzünk. Szurkoltunk csatákat vívó hősöknek, hozzánk hasonló gyerekek bőrébe bújva kalandoztunk földön és vízen, velük fájtunk és nevettünk, s közben kicsit fel is nőttünk. Gyertek most velünk képzeletben vissza az iskolapadba, elviszünk titeket a legnépszerűbb kötelező olvasmányok helyszíneire. 

Itt játszódnak a leghíresebb kötelező olvasmányok – Matula bácsi, Nemecsek Ernő és Nyilas Misi nyomában 

1. Egri csillagok – Eger

Gárdonyi Géza regénye az egyik leghíresebb a kötelező olvasmányok sorában. A történelmi mű a törökkel vívott csatározások idején játszódik, s a fordulatos történetből megismerjük az Egri vár 1552-es ostromának krónikáját, Dobó István várkapitány és maroknyi seregének hősies győzelmét a túlerőben lévő török sereg felett.

Ha szeretnéd beleképzelni magad a várvédők helyébe, látogass el az Egri várba!

Hazánk egyik legnépszerűbb úti célja Eger, a Vár pedig a leglátogatottabb nevezetességek egyike. Gyerekek és felnőttek számára egyaránt különleges program Egerben a barangolás az óriási falak és nagy múltú épületek közt. Ha itt jártok, keressétek fel Gárdonyi síremlékét is.

Itt játszódnak a leghíresebb kötelező olvasmányok
Egri vár

Egri kalandozásodhoz ezt a szállodát ajánljuk: Melior Szálló Eger

A családias hangulatú Melior Szálló Eger történelmi belvárosától néhány percnyi sétára áll. Ideális bázisotok lesz a környék felfedezéséhez, pároknak és családoknak egyaránt remek szállás.

Melior Szálló Eger

2. Légy jó mindhalálig – Debrecen

A közel ötszáz éve alapított Debreceni Református Kollégium falai közt játszódik az 1890-es évek végén Móricz Zsigmond regénye, a Légy jó mindhalálig. Főszereplőjének, a kis Nyilas Misinek sok fájdalommal, igazságtalansággal kell szembenéznie diáktársai, tanárai és az őt körülvevő felnőtt világ részéről. A mű végére minden jóra fordul, de Misi nem akar többé debreceni diák lenni.

Látogass el a regény helyszínére, a Debreceni Református Kollégium Múzeumába!

A Kollégium múzeumának állandó kiállításain megismerheted Móricz, Kölcsey és Csokonai alma materének történetét, a diákok életét. Egyedülálló élmény belépni a világ legszebb könyvtárai közé választott, 600 000 kötetes Nagykönyvtárba is.

Itt játszódnak a leghíresebb kötelező olvasmányok
Debreceni Református Kollégium

Debrecenben itt foglalj szállást: Centrum Hotel Debrecen*** +superior

A Centrum Hotel Debrecen kedvelt szállás egyéni utazók, párok és családok körében egyaránt. A központi fekvésű, bababarát szálloda szobái a szokványosnál nagyobb méretűek, így még kényelmesebb lesz az itt töltött pihenés.

3. Tüskevár – Kis-Balaton

Fekete István örökzöld ifjúsági regénye szintén meghatározó elem a kötelező olvasmányok között, mely két hetedikes budapesti fiú, Tutajos és Bütyök kalandjait meséli el. A fiúk a nyári szünetre a Kis-Balatonhoz utaznak, ahol az öreg Matula Gergely gondjaira bízzák őket. Szárnyai alatt a két városi fiú megtanulja, milyen a berekbeli élet. 

Éld át a Tüskevár hangulatát, keresd fel a Fekete István Emlékházat!

A Keszthelyhez tartozó Diás-szigeten áll a Fekete István Emlékház, melyet nagyon kalandos módon, golfautóval vagy kenun közelíthetünk meg, épp ezért csak szakvezetővel látogatható, előzetes bejelentkezés után. A túravezetőtől rengeteg érdekességet megtudhatunk a térségről, a múzeum mellett pedig ott áll a regény hangulatát idéző Matula-kunyhó.

Itt játszódnak a leghíresebb kötelező olvasmányok
Matula bácsi kunyhója

Keszthelyi pihenéshez itt foglaljatok: Wellness Hotel Kakadu Superior Keszthely***

A Wellness Hotel Kakadu Superior Keszthely a Balaton partjától néhány percnyire található. A bababarát balatoni szállodában teljes wellness kényelemben pihenhetnek párok, családok, egyéni utazók.

Wellness Hotel Kakadu Superior Keszthely***

4. A Pál utcai fiúk – Budapest

Molnár Ferenc regénye a XX. század első éveiben játszódik Budapesten. A két rivális fiúcsapat, a Pál utcaiak és a Vörösingesek ádáz harcokat folytatnak egymással, ám a végső cél a Grund birtoklása, mely a Pál utcaiak főhadiszállása. A kötelező olvasmány történetének főhőse a kis Nemecsek Ernő, aki alárendelt szereplőből hőssé válik, amikor súlyos betegen is megjelenik a nagy csata napján, s rátermettségével győzelemre segíti a Pál utcaiakat.

Járd végig a Vörösingesek kedvenc zugait az ELTE Füvészkertben!

Ha azt gondolnád, hogy gyerekek számára unalmas egy botanikus kert, tévedsz! A Pálmaházban élő trópusi növények közt kakaóbabot és banánt is találtok, de rendeznek itt cseresznyevirág – ünnepet, Halloween – foglalkozást is. A fedett tavacskában ott áll Nemecsek Ernő szobra, aki vizes sapkáját gyűrögeti, miután a Vörösingesek megfürdették.  

Itt játszódnak a leghíresebb kötelező olvasmányok
ELTE Füvészkert

Budapesten ezt a panziót ajánljuk: Butterfly Home Danube Budapest

A főváros egyik legszebb pontján található a Dunára panorámás Butterfly Home Danube Budapest. Eszményi szálláshely budapesti látogatáshoz pároknak, családoknak és egyéni utazóknak is. A helyszínen ráadásul autót is bérelhettek. 

Butterfly Home Danube Budapest

5. Bogáncs – Hortobágy

Ismét egy legendás Fekete István – történet, mely a kis fekete pumiról, Bogáncsról szól. A kutyus szülőföldje a puszta, aki egy nap elszökik gazdájától. Csapdába esik, ahonnan egy bohóc menti meg, ezután Bogáncs a cirkuszba kerül. Nyomozásba is keveredik, de végül szerencsésen visszatalál gazdájához. 

Bogáncs is jól érezné magát a Pusztai Állatpark – Hortobágyon

A Pusztai Állatparkban minden őshonos magyar állatfaj megtalálható, akiket az állatsimogatóban is meglátogathatsz. Népi játékos fajátszótér, kézműves foglalkozások, kiállítás vár, a pusztai virtus nevű játék során pedig olyan pusztai eszközöket lehet kipróbálni, mint a láponjáró vagy a gólyaláb.

Itt játszódnak a leghíresebb kötelező olvasmányok
Hortobágy

Ha a Hortobágyra vágysz, ez az egyik legjobb szállás: Kata Lak Püspökladány

Önálló kiadó ház a Hortobágy közelében a Kata Lak Püspökladány, mely kis családok, párok számára nagyszerű választás. Aktív és passzív pihenéshez egyaránt remek hely, ráadásul közel van a Fürdő. 

Itt játszódnak a leghíresebb kötelező olvasmányok
Kata Lak Püspökladány

Válogatásunkon kívül számos kötelező olvasmánnyal találkozhattunk iskolás éveink alatt, melyeknek helyszíneire izgalmas élmény ellátogatni. Te is tegyél így, s ha megvan az úti cél, keress hozzá tökéletes szállást is. A szallas.hu oldalain és új applikációjában megtalálod a legjobbakat >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%