Programok hétvégéreCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásVidéki víkend

A legszínesebb helyek Magyarországon, amik a legszürkébb napba is képesek vidámságot csempészni

3 perces olvasási idő
Biciklik és halak a Dobó tér 8-9-10. alatt

A tél velejárója a szürkeség, de minden évszakban vannak napok, mikor a borongósabb idő felülkerekedik, és ez kissé letöri a hangulatunkat. Az ilyen esetekre gyűjtöttük össze nektek Magyarország legszínesebb helyeit, amik a legszürkébb napokba is képesek egy kis vidámságot csempészni.

Magyarország legszínesebb helyei, amiket télen-nyáron érdemes felkeresni

Szentendrei színkavalkád

Szentendre macskaköves utcáin minden évszakban felüdülés sétálni egyet, mert a tarkabarka házak, a felfüggesztett színes esernyők és lampionok mindig kiszínezik a napunkat. Nem is csoda, hogy itt mindig pezseg az élet és a turisták lelkesen róják az Óváros utcáit.

A legszínesebb helyek Magyarországon, amik a legszürkébb napba is képesek vidámságot csempészni
Szentendre belvárosában

A Duna partra már kevesebben sétálnak le, pedig a színkavalkád itt is folytatódik. A szentendrei Duna-korzót Ficzere Krisztina (Kyru) installációja színesíti meg, aki néhány segítővel az „Üzenj a mosolyoddal!” című pályázathoz kapcsolódóan festette meg 2017-ben a parton található kövek egy részét. Azóta ezek a kövek a vízszint emelkedésének és az erre kirándulóknak köszönhetően folyton vándorolnak, így mindig kicsit más látvány vár ránk.

Ha szívesen eltöltenétek néhány napot ebben a színes városban, böngésszétek át szállásajánlatunkat >>

Kazincbarcika, a KolorCity

Valljuk be, Kazincbarcikáról, a borsodi iparvidék egyik nagyvárosáról nem sok turisztikai portálon olvashatunk, de itt az ideje felvenni a bakancslistánkra a várost. A gyönyörű Csónakázó-tó felkeresése után érdemes felkerekedni egy városi sétára, és megkeresni a gigantikus falfestményeket, amikből már közel 40 található szerte a városban. Egytől egyig káprázatos műalkotások, amik az egyébként jellegtelen épületeknek olyan külsőt adnak, amiért megéri kényelmes cipőt venni és bevállalni a sétát.

A mi kedvenceinket itt találjátok:

 • We can paint a new tomorrow: Iskola út 1-3-5.
 • Könyvespolc: Nagy Lajos út 14-18.
 • Kanyargó patak: Munkácsy tér 1.
 • Kabarcis Barcika-óra: Mátyás király út 12-18.

Akik egy kis nyüzsgésre is vágynak, azoknak ajánljuk, hogy a Kolorfesztivál, vagy a Kolorfutás idején látogassanak a városba, amikor több rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

Szállásajánlatunk a városban: Hotel Lukács

Látogatás a legszínesebb és legdíszesebb népviselet otthonába, Mezőkövesdre

A matyó népviselet hazánk egyik legszínesebb és legdíszesebb viselete, melyet a mezőkövesdi Matyó Múzeumban a mai napig megcsodálhatunk. Érdemes azonban egy kirándulást tenni a Hadas városrészbe is, ahol kis szerencsével szintén összefuthatunk viseletet öltött hagyományőrzőkkel, de ha nem, akkor is elég látványosságot tartogatnak a takarosan berendezett kis tájházak. Ilyen például a Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház, ahol sok szép színes berendezési és használati tárgyat csodálhatunk meg.

Mezőkövesdi szálláskínálatunk itt érhető el >>

Magyarország legszínesebb vasútállomása Kalocsán

Egy jó ok lenne, hogy az autót a garázsban hagyva, vonattal érkezzünk Kalocsára, hogy semmiképpen ne maradjon ki a programunkból Magyarország legkülönlegesebb vasútállomásának megtekintése, de sajnos jó ideje már nem járnak személyvonatok ezen a vonalon. A jó hír azonban az, hogy a sokáig zárva tartó épületet mégiscsak megnyitották, hiszen sokan voltak kíváncsiak a gyönyörű, pingált falakra, amik egyre több érdeklődőt vonzanak a városba. Nem csak egy napot, hanem akár egy hétvégét is érdemes itt eltölteni, ehhez egy korábbi ajánlókban adtunk pár tippet:

Tar és Garáb nyugalmat árasztó színei

A Cserhát aprócska faluja, Garáb egyre inkább a figyelem központjába kerül, mióta híre ment, hogy itt található a világ legnagyobb hangtálja. A Mahaya Buddhista Egyház emlékkertjét és meditációs központját egy Hong Kongban élő üzletember építtette, és tárt kapukkal várják az érdeklődőket. A faluban járva nem nehéz megtalálni, hiszen a színes imazászlókat már messziről ki lehet szúrni. A látogatás idegenvezetés keretén belül lehetséges, mely előzetes bejelentkezéshez kötött.

Alig fél órányi autózásra innen, szintén egy színpompás buddhista emlékhely található, a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, ahol egy sztúpa és egy gyönyörű buddhista templom is magasodik.

Mindkét hely maga a nyugalom szigete, ahol a nézelődés mellett van lehetőség a befelé fordulásra, meditációra is.

Garábi szálláskínálatunk >>

Színpompás ásványok a mátraszentimrei Mátra Ásványházban

Ha Garáb és Tar környékén kirándulunk, érdemes egy kis kitérővel elkanyarodni Mátraszentimréig is. Mi nemrég így tettünk, és cseppet sem bántuk meg, mert a rövid programnak szánt Mátra Ásványházban végül több mint egy órát töltöttünk, mert egyszerűen nem tudtunk betelni a szebbnél szebb, színpompás ásványok látványával. Érdekességként a pincében található csiszolóműhelyben pedig még olyan különleges ásványokat is láthattunk, amik UV-fény hatására különböző színekben pompáznak.

A legszínesebb helyek Magyarországon, amik a legszürkébb napba is képesek vidámságot csempészni
Mátra Ásványház

A környéken rengeteg klassz túraútvonal van, ezért érdemes itt több napot eltölteni. Az egyik legjobb mátraszentimrei hotel, a Hotel Narád & Park pedig a Szallas.hu oldalán is foglalható, a foglalás mellé pedig kedvezménykupon jár, ami felhasználható a múzeumi belépőjegy vásárlásakor.

A Kék és a Vörös kápolna Balatonbogláron

A két festői kis kápolna a balatonboglári Kápolna-dombon található gyönyörű parkosított környezetben. A Kék és a Vörös kápolnát a Szent Erzsébet park köti össze, de nem csak ez a kapocs kettőjük között. Közös az is, hogy mindkettő képzőművészeti tárlatoknak ad helyet, nyaranta pedig a szabadtéri színpadon kulturális események is zajlanak. Minden évszakban csodás kirándulás a kápolnák felkeresése, ráadásként pedig a Balatonra nyíló panoráma kápráztatja el a látogatókat.

A legjobb vendégházak Balatonbogláron >>

A legszínesebb helyek Magyarországon, amik a legszürkébb napba is képesek vidámságot csempészni
Vörös-kápolna

Kirándulás egy őskori festékbányánál

Lovas település neve elsőre nem biztos, hogy ismerősen cseng, pedig érdemes megjegyezni a Veszprém és Csopak között található község nevét. Egy igazán egyedülálló helyet rejt ugyanis, ami nem más, mint az emberiség történetének eddig ismert egyik legrégebbi festékbányája, ami ráadásul szabadon látogatható. Megközelíthető a Lovas faluból induló sárga vagy zöld turistajelzésen a Királykúti- illetve a Malom-völgy érintésével, vagy a 73-as úton található Fagyöngy vendéglőtől.

Szállásajánlatunk a településen: Levendula Vendégház

Séta a Marson – gánti Bauxitföldtani Park

A természetkedvelők és az elhivatott túrázok télen sem kuckóznak be, de ilyenkor egy idő után már kicsit kezd unalmas lenni a kopár erdő. Mi olyankor, amikor egy kis színre vágyunk, Gánt felé vesszük az irányt, ahol igazi felüdülés sétálni egyet a Bauxitföldtani Park vörös színű ösvényein.

Szállások Gánt közelében >>

A legszínesebb helyek Magyarországon, amik a legszürkébb napba is képesek vidámságot csempészni
A gánti Bauxitföldtani Park

Azúr és türkiz színben pompázó tavak

Még mindig van ötletünk a természetjárók számára is, ugyanis sok tavunk évszaktól függetlenül elképesztő színekben pompázik, így érdemes felkerekedni és egy kirándulás keretében megnézni őket. A legkülönlegesebbek talán a bányatavak, de böngésszétek át a legszebb magyarországi tavak térképes gyűjteményét, mert egészen biztosan találtok elérhető közelségben néhány csodálatos helyet.

Bónusz program, ami még esőben is remek kikapcsolódás: látogatás a budapesti Szelfimúzeumban

Hivatalos nevén a Museum of Sweets and Selfies még a legborongósabb napokat is képes vidámmá varázsolni. Kint eshet az eső, tombolhat a vihar, de a múzeum extrém díszletekkel berendezett szobái a bohókás nyarat és a vidám vakációt idézik meg. A legszínesebb díszletek között készíthetitek el a legjobb szelfiket, miközben garantáltan rengeteget fogtok nevetni.

Szezonális színkavalkád: ha jókor vagytok jó helyen, ezer színben pompázik előttetek az ország

Vannak olyan helyek, amik ha nem is mindig, de évente egyszer biztosan ámulatba ejtik a látogatókat páratlan színkavalkádjukkal. Néhány tippet adunk, de a paletta ennél jóval színesebb és nagyobb.

 • Április – cseresznyevirágzás az ország több pontján. Az „ország cseresznyéskertjeként” is emlegetett Nagykörűn áprilisban százával virágoznak a cseresznyefák, melyhez kapcsolódóan ünnepséget is szoktak rendezni csakúgy, mint a fekete cseresznyéjéről híres Szomolyán. Bár az Elte Füvészkertben lényegesen kevesebb cseresznyefa található, de a Sakura Ünnepük igen népszerű program. Ráadásul nem csak a cseresznyefák, hanem az ilyenkor nyíló színpompás tavaszi virágok látványa is lenyűgöző.
 • Április – nárciszok virágzása a kaposvári Rippl-Rónai-villa kertjében: ehhez kapcsolódóan legtöbbször Nárciszünnepet is tartanak, ezért érdemes figyelni a programkiírást, de a sárga és fehér nárciszok egyébként is csodásak, ezért megéri akár áprilisban is Kaposvárra látogatni.

Szállások Kaposváron >>

A legszínesebb helyek Magyarországon, amik a legszürkébb napba is képesek vidámságot csempészni
Rippl-Rónai-villa Kaposváron
 • Áprilisi tulipán és nárcisz szüret Kőröshegyen: nem csak a levendulása miatt híres Kőröshegy, egyre többen érkeznek ide áprilisban is az ország minden tájáról, hogy megcsodálják (sőt, akár le is szüreteljék) az ekkor nyíló tulipánokat és nárciszokat.
 • Május – rododendron virágzás a Jeli Varázskertben: A kámi arborétum rododendronjai nagyjából május második felétől láthatók teljes pompájukban.
 • Májustól őszig: 8000 tő rózsa nyílik Cziráky Margit rózsakertjében Fertődön
 • Június – levendulavirágzás. A végtelen levendulamezők látványa és persze a lila színben pompázó virágok illata teljesen rabul tudja ejteni az embert. A kőröshegyi és a tihanyi levendulások a leismertebbek hazánkban, de mellettük még számos kisebb ültetvény is található az ország több pontján. Ilyen például a Szent Balázs-hegyi Levendulás, a desedai Levendulakert, a Létai Levendulás, a dörgicsei Levendula Major, a Kevélyhegyi Levendulamező, vagy az egyik kedvencünk 2020-ból, a zagyvaszántói Romhányi Balu Levendula Farm.
 • Őszi színkavalkád a Bakonyban. Persze nem csak a Bakony, hanem Magyarország legtöbb erdős, hegyvidéki része csodaszép ősszel, mikor a fák leveleit színesre festi az őszi idő, de a Bakony talán az a hely, ahol viszonylag kisebb területen is rengeteg a változatos program és kirándulási lehetőség. Ajánlatunk: 5 szuper bakonyi kirándulás gyerekekkel

Elbűvölő vendégházak a Bakonyban

Ha már unjátok a szürkeséget, keressétek fel ti is a legszínesebb helyek egyikét, és fedezzétek fel Magyarország csodáit! Szállást tudtok foglalni a szallas.hu oldalán! >>

(Fotók: Bene Mariann, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%