Budapest és környékeCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Legszebb kirándulóhelyek Budapest környékén

2 perces olvasási idő

Itt van az ősz, itt van újra… Egy kellemes őszi túrához nem kell más, csak túracipő, meleg kabát és már indulhatunk is felfedezni a főváros környékének legszebb kirándulóhelyeit! Én most összegyűjtöttem néhányat, van közöttünk látnivaló, szabadtéri családi program és túrázási lehetőség is. Irány a természet! 

Rupp-hegy

A XI. kerületben található Rupp-hegy a legegyszerűbben a Rupphegyi út – Barackmag utca – Örkény István utca – Rupp-hegyi tanösvény útvonalon közelíthető meg. A 8 hektáros területen összesen 38 védett növényfajt tartanak nyilván. Az utat oda-vissza 2-2,5 óra alatt kényelmesen megjárhatja az, aki bevállalja a távot. Sőt, szép időben a város túlsó feléig is el lehet látni!

Budakeszi vadaspark

A Budakeszi Vadaspark 1979 óta várja a természet és állatbarát látogatókat. A Pilisi Parkerdő Zrt. célja, hogy természetes élőhelyükön mutassa be 60 faj 200 egyedét, az Európában őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot.

Állatsimogatás a Budakeszi Vadasparkban

A Makk Kuckó tematikus játszótér egyedülálló módon mutatja be az erdőt, mint mikrokozmoszt a gyermekeknek (szarvasbogár hinta, cincér hinta, stilizált makk mászóka). A Vadaspark Interaktív Tanösvénye a gyermekeknek közvetlen, élményekben gazdag természeti nevelésére ad lehetőséget.

Még több információ >>

Ördögorom 

A Farkasréti temető felől megközelíthető 10 hektáros védett területet jól kijelölt, kiépített sétautakon, pár óra alatt bejárhatja az ember. Több helyen van kialakított pihenőhely, illetve kilátó, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra, és az egész városra. A kirándulóhely érdekessége, hogy ezen a viszonylag kis kiterjedésű területen a magyar tájakra jellemző növényvilág csaknem egyharmada megtalálható, de a különleges növényvilágon kívül valódi geológiai ritkaságokkal is találkozhatunk.

Vácrátóti Botanikus kert

A 180 éves Vácrátóti Botanikus Kert az ország legnagyobb, s egyben a leggazdagabb hazai élőnövény gyűjteménye, egy igazi élő növénymúzeum.

Vácrátóti Botanikus Kert

A park 27 hektáros területén a fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, és 73 puhatestű állatfaj talált itt otthonra. Az egész évben nyitva tartó botanikus kert, minden évszakban más arcát mutatja a természetnek. Hangulatos sétautak, növény és virághalom várja a vendégeket egész évben.

Apáthy-szikla 

Az Apáthy-szikla a városból könnyen elérhető, a 11-es busz végállomásától 10 perc sétával megközelíthető, de a Csalán utca felől is elindulhatunk a sétára. Az 5,7 hektáros természetvédelmi terület leglátványosabb része a felső sétaút, ami a Nagybányai utat köti össze a Görgényi úttal. Ezen a sétaúton haladva érjük el a Budai-hegység legpompásabb sziklaalakzatát. Az Apáthy-szikla tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra.

Zsámbéki romtemplom

A középkori magyar építészet egyik legszebb emléke a XIII. század első felében épült, francia hatásokat tükröző, későromán és kora gótikus stílusjegyeket egyaránt magán viselő Zsámbéki monostortemplom romja.

Zsámbéki templomrom

Kezdetben a premontreiek, Mátyás király idejétől a pálosok kezelésében működött. A déli mellékhajó apszisát, a főhajó négy félköríves ablakát rekonstruálták, a templom kevésbé reprodukálható részeit jelzésszerűen téglával pótolták, de több helyen statikai megerősítés céljából is hozzáépítettek téglából.

Pilisszentkereszt, Dera-szurdok

Pilisszentkereszttől délre, a falu szélső házaitól nem messze kezdődik a több mint 1 km hosszú, meredek sziklák között kanyargó szurdok. A patak mentén futó ösvény több helyen fahidakon vezet át a vízen. A mesebeli hangulatú, vadregényes szurdokot 30 perc alatt kényelmesen bejárható a jól jelzett kék jelzésen. A Dera-patak jelenti a Pilis és a Visegrádi-hegység egymás közti határát. Szentendrénél torkollik a Dunába.

Martonvásár, Brunszvik-kastély

Egy csipetnyi Anglia elevenedik meg Martonvásáron, az angol-neogótikus stílusú Brunszvik-kastélyt és szép parkját látogatva. A hófehér falú Tudor stílusú kastélyban egy érdekes kiállítás várja a vendégeket, hisz a kastély leghíresebb vendége, maga Beethoven volt.

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Az emlékmúzeum őrzi Beethoven zongoráját, illetve személyes levelezését a Brunszvik családdal. A legnagyobb attrakció pedig kétségkívül Magyarország talán legszebb kastélyparkja. A kastélypark fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrányfenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepén átfolyó Szent László-patak vizének felduzzasztásával kis tavat alakítottak ki, benne sziget, hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal. Romantikus sétaút és kis fahíd vezet a szigetre, ahol egy hatalmas hangversenykertet alakítottak ki.

Dobogókő

Dobogókő elsősorban kitűnő megközelíthetősége, és nagyszerű panorámát nyújtó kilátóhelyei miatt népszerű célpont, télen, megfelelő hóviszonyok esetén lesiklópályáját is sokan látogatják.

dobogókő

A hegy, monumentális sziklákkal teletűzdelt északi oldalában vezető látványos Thirring-körút a hegység egyik legizgalmasabb túraútvonala. Hosszabb túrákat is tehetünk innen kiindulva. A legnépszerűbb túraút a Rám-szakadékhoz vezet, ami Dobogókőről is kiválóan megközelíthető.

Szállást keresel Dobogókőn? >>

+1  Veresegyházi Medveotthon

A Veresegyházi Medveotthon Közép-Európa egyetlen Medveotthona, mely az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és a Veresegyházi Önkormányzat összefogásával jött létre. A medvék számára tizenkét, szűk bejáratú, de öblös barlang, valamint két, 160 négyzetméteres tó készült, ami az ivóvizüket és a játék lehetőségét is biztosítja.

A gyermekek a park területén az új játszóteret, kötélpályát, kis mozdonyt, látványliftet is igénybe vehetik, tudnak macis érmét sajtolni, és talán a legfontosabb, hogy saját kezükkel, fakanálból etethetik meg mézzel a mindig éhes macikat. A látogatók biztonságát védőrendszerrel körbekerített terület biztosítja. Hétvégenként 13.00 órakor ingyenes farkasbemutató és etetés is várja a látogatókat.

Még több őszi kirándulóhelyet keresel? Nézd meg a 10 varázslatos őszi kirándulóhely Magyarországon c. bejegyzést vagy a TOP 10 őszi kirándulóhely Magyarországon összeállítást.

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%