Vidéki víkendŐszi élményszüretProgramok hétvégére

Magyarország legszebb látnivalói Szarvason az arborétumtól a Mini Magyarország makettparkig

2 perces olvasási idő

Talán sokan nem is gondolnák, hogy a Békés megyei Szarvas az Alföld egyik legizgalmasabb kisvárosa számos érdekes látnivalóval és remek programokkal. A település környezete meseszép, ugyanis a Hármas-Körös vadregényes holtágának partján fekszik, de akinek nem elég a csodás természeti környezet, az sem fog csalódni, ha eltölt itt néhány napot. Már mutatjuk is Magyarország legszebb látnivalóit az arborétumtól a Mini Magyarország makettparkig, és adunk néhány extra tippet is, mit érdemes még mindenképpen betervezni a programba.

Amiről mindenki ismeri Szarvast – Az ország legnagyobb arborétuma, a „Pepi-kert” és a Mini Magyarország makettpark

Magyarország egyik legnagyobbika a Szarvasi Arborétum, ami 82 hektárnyi területen gondozza a Bolza-család nevéhez fűződő tájkertet. Bolza Józsefnek, vagy ahogy sokan emlegették, „Pepi” grófnak köszönhetően a Pepi-kertben közel 1600 fa- és cserjefaj található a világ minden tájáról, köztük az igazi matuzsálemnek számító faóriás, a 36 méteres hegyi mamutfenyő, amely a maga 150 évével a legidősebb európai példányok közé tartozik.

Az arborétum közvetlen szomszédságában található egy másik attrakció, a Magyarország legszebb látnivalóit felvonultató Mini Magyarország makettpark, ahol akár pár óra alatt is bebarangolhatjuk az ország nevezetességeit.

A kettő külön-külön is látogatható, de megéri kombinált belépőt váltani, mert vétek lenne bármelyiket is kihagyni, ráadásul így sokkal olcsóbban jövünk ki. Aki még többet szeretne spórolni,  annak a hétköznapi látogatást javasoljuk, mert olyankor szintén olcsóbb.

Magyarország legszebb látnivalói Szarvason az arborétumtól a Mini Magyarország makettparkig
Különleges pad a Szarvasi Arborétumban

Körtúrák az arborétumban

De ennyivel még nem tudjuk le, kicsit mesélünk arról is, mitől olyan különleges még ez az arborétum. A hatalmas területet szinte lehetetlenség teljes egészében bejárni, főleg akkor, ha valaki először látogat el ide. Nekik segítségként 3 ajánlott útvonalat kínálnak attól függően, melyikhez van kedvük és persze erőnlétük, mert van köztük olyan is, ami felér egy kisebb túrával.

  • A kis körtúra egy körülbelül egy órás séta, ami burkolt sétaúton vezet körbe, így akár babakocsival vagy kerekesszékkel is könnyen végigjárható.
  • A 2 órás körtúra is a az előzőhöz hasonlóan indul, majd az olasz úton és a Körös melletti úton halad. Különlegessége, hogy itt megtekinthető a Történelmi Magyarország közepe.
  • Az óriás körtúra 3,8 km, és bejárása nagyjából 3 órát vesz igénybe. Itt az előzőeken kívül még láthatjuk a Parkerdőt is, és a bükkösön áthaladva térünk vissza a kiindulóponthoz.

Ami mindháromban közös, hogy a park leghíresebb növényét, a Kaliforniában őshonos 36 méter magas hegyi mamutfenyőt kivétel nélkül érintik. A körtúrákra érdemes még rászámolni legalább fél órát, mert a kisebb ösvények is felfedezésre csábítják a látogatókat, így bátran térjünk le a fő csapásról néha. A túrák során érdemes nyitott szemmel járni, mert ha szerencsénk van, még a parkban sétálgató barátságos kék pávákkal is összefuthatunk.

Még több látnivaló, amit ne hagyj ki az arborétumban

Szintén akadálymentesített rész a 2500 méteres, nagyon hangulatos Bolza Mariette sétány, ahol 10 tájékoztató tábla segítségével követhetjük nyomon Bolza Pál gróf lányának életútját. Bolza Mariette a gyerekkorának nagy részét Szarvason töltötte, és hogy mennyire szerette a várost, és az arborétumot, azt az is bizonyítja, hogy több festményének is témájául szolgáltak.

Ezzel még egyáltalán nincs vége a kalandoknak, mert a fentiek mellett az arborétum rengeteg programmal is várja a vendégeket. Az aktualitásoknak megfelelően szerveznek rendezvényeket, de nagyon népszerű a szakvezetéssel és előzetes jelentkezéssel igénybe vehető, gyerekeknek szóló Ökojátékpark programjuk és az ehhez hasonló, de inkább felnőtteknek szóló Bibliai, fűszer- és gyógynövénykert látogatása.

Magyarország legszebb látnivalói Szarvason az arborétumtól a Mini Magyarország makettparkig
Szarvasi Arborétum tavasszal

Kalandpálya rejtőzik az arborétumban

Ez sem minden, ugyanis a Szarvasi Arborétum még ezen kívül is sok újdonsággal rukkolt elő az utóbbi években, aminek köszönhetően kiemelkedik az arborétumok közül. Az egyik ilyen a Csodaösvény kalandpálya, ami hasonlít kicsit a szabadulós játékokhoz, de itt az a feladat, hogy kiderítsük, milyen veszély leselkedik a Pepi-kertre, és mentsük meg a kert tündérét. Ezt első sorban családoknak ajánlják, ahol 4-12 éves gyerekek vannak, de azok se keseredjenek el, akik inkább a barátokkal szeretnének részesei lenni egy igazán izgalmas kalandnak az arborétum területén. Ők próbára tehetik az ügyességüket az Árnyékvilág vagy a Viharzóna szabadulós játékban. Mindhárom esetén előzetes jelentkezés szükséges!

Sokan nem tudják, hogy a Pepi-kert egy rendhagyó tanösvénnyel is rendelkezik, ez a Harcsa tanösvény, amit kenuval és kajakkal lehet végigjárni szakvezető kíséretében.

Magyarország legszebb látnivalói Szarvason az arborétumtól a Mini Magyarország makettparkig
Szarvasi Arborétum hajókikötője

Mini Magyarország makettpark

Az arborétumhoz tartozik, de külön is látogatható a megnyitása óta folyamatosan fejlődő Mini Magyarország, ahol Magyarország legszebb látnivalóit tekinthetjük meg maketteken. Igazán különleges kaland ezt így egyben bebarangolni, hiszen egyébként nagy feladat lenne, ha mindezt személyesen is szeretnénk felkeresni az eredeti helyén. Az élménypark különlegessége, hogy felülnézetből Magyarországot ábrázolja, és már a hazai mellett Erdély, a Felvidék és Kárpátalja látnivalói is megtalálhatók a makettek között. De nem csak szebbnél szebb épületek miniatűrjeit lehet itt megcsodálni, ami miatt a gyerekek még inkább imádni fogják, azok az interaktív vasút- és hajómodellek, melyek gombnyomásra indulnak, majd alagutakon, hidakon zakatolnak át.

Amiért még érdemes Szarvason tölteni néhány napot

A Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország az ország legszebb látnivalóival egyértelműen kihagyhatatlan, de ezeken kívül is van még néhány kifejezetten izgalmas program Szarvason, ami miatt megéri itt eltölteni több napot is. Már mutatjuk is, mi mindent érdemes még megnézni, ha Szarvason jártok!

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark

A Körös-Maros Nemzeti Park egyik remek látványossága a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark, melynek a szarvasi Anna-liget ad otthont. Fő céljuk a Kárpát-Medence állatvilágának bemutatása, így találkozhatunk itt több mint ötven féle állatfajjal, köztük nagyvadakkal, aranysakállal, szürke farkassal, európai bölényekkel, baglyokkal, fakó keselyűvel, a látogatóközpontban helyet kapott akváriumrendszerben pedig különböző vízi állatokkal. A kisebbeket várja még itt egy interaktív tanösvény, egy kis játszótér és állatsimogató is.

Magyarország legszebb látnivalói Szarvason az arborétumtól a Mini Magyarország makettparkig
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark

Halásztelki tanösvény

Szintén szuper program, ha szép az idő, mert a Hármas-Körös vidéke minden évszakban nagyon látványos. A 3,5 kilométeres tanösvényen 10 ismertető táblát helyeztek el, amik a Hármas-Körös növény- és állatvilágát és kultúrtörténetét mutatják be. A terep könnyű, így kisgyerekekkel is járható.

Magyarország legszebb látnivalói Szarvason az arborétumtól a Mini Magyarország makettparkig
Halásztelki tanösvény

Szarvasi Gyógyfürdő

A Szarvasi Gyógyfürdőnek kimondottan gyerekmedencéje nincs, így a gyógyulni, feltöltődni vágyókon kívül inkább olyan családoknak ajánljuk, ahol már nagyobbak a gyerekek, és szívesen úszkálnak a 25 méteres, feszített víztükrű úszómedencében, vagy ellubickolnak a pezsgőfürdőben.

Magyarország legszebb látnivalói Szarvason az arborétumtól a Mini Magyarország makettparkig
Szarvasi Gyógyfürdő

Tessedik kincse nyomában – városnéző kalandtúra Szarvason

A végére egy igazán különleges programot hagytunk, ami még a mi bakancslistánkon sem kapta meg az a bizonyos pipát. De legközelebb, ha arra vezet az utunk, mindenképpen ki fogjuk próbálni. Akik szeretik a szabadulószobákat, azoknak nagy valószínűséggel ez a program is be fog jönni. A városnéző séta során egy kincskereső túracsomaggal felszerelkezve vághatunk neki Szarvas felfedezésének. Miközben játékos feladványokat oldunk meg, megismerhetjük a város nevezetességeit, és rengeteg élmény gyűjthetünk. Hogy megtaláljuk-e Tessedik Sámuel legendás kincsét, az pedig csak rajtunk (és a szerencsén) múlik. A játék a Tessedik Sámuel Múzeumban indul, ahol megkapjátok a Tessedik-hagyatékban talált titkos iratokat, amik segítségetekre lesznek a kincskeresésben.

Előzetes jelentkezés szükséges, amit ezen az oldalon tudtok megtenni.

Reméljük, ti is kedvet kaptatok, hogy felfedezzétek Magyarország legszebb látnivalóit, és hamarosan ellátogattok Szarvasra!

Hogy a szálláskeresésre se kelljen nagy gondot fordítani, máris ajánlunk 3 szuper helyet. De ha ezek között nem találtok kedvetekre valót, a Szallas.hu oldalán még bőven van miből válogatni.

Az ország legnagyobb arborétuma, Magyarország legszebb látnivalói egy helyen és egy izgalmas kincskeresés. Ez mind rátok vár, ha ellátogattok a Hármas-Körös vadregényes holtágának partján fekvő Szarvasra.

Még több látnivaló és a programtipp a Dél-Alföldön:

(Képek: Bene Anikó, Szallas.hu, Facebook)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
83%
Imádom
Imádom
17%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%