Külföldi kalandokNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

Utazás az ismeretlenbe – A meseszép Maja Riviéra rejtélyes látnivalói

2 perces olvasási idő
Chichén Itzá

A maják birodalma tele van rejtélyekkel. Miután 2012. december 21-én szerencsésen túléltük az általuk jósolt világvégét, elhatároztuk, élőben is meg kell néznünk azt a mesés tájat, ami a maja nép otthona volt. Most egy olyan világba kalauzollak titeket, amiről sosem hittem volna, hogy egyszer személyesen is láthatom.

Utazás az ismeretlenbe

Mexikóval kapcsolatban rengeteg rémhír kering, amik nem alaptalanok, de a turisták számára a Maja Riviéra egy teljesen biztonságos célpont. Olyan üdülőövezet, ahol a védelmükre fokozottan figyelnek, és semmivel nincsenek több veszélynek kitéve, mint bárhol máshol a világban. Az emberek kedvesek, és segítőkészek, de nem teljesen önzetlenül. Bár az üdülőövezetek közvetlen közelében a fényűzés a jellemző, de a gazdagságtól nagyon távol állnak, ezért a segítségért, útbaigazításért cserébe örömmel fogadnak néhány pesót.

A repülőgépek Cancún repterén landolnak, ahonnét vagy taxival juthatunk el a kiszemelt célpontig, vagy autót bérelünk, és azzal járjuk be a környéket. Mi ez utóbbit választottuk, mert olcsó, és kötetlen, a közlekedés pedig ezen a részen viszonylag egyszerű. És ami fontos, hogy nem kell nemzetközi jogosítvány, jó a magyar is.

Karib-tenger Mexikóban

Októbertől májusig tart a száraz időszak, így ez a legjobb időintervallum arra, hogy idelátogassunk, mert utána beköszönt a hurrikánszezon. A Karib-tenger hőmérséklete viszont még télen is 25-26 fok körül van.

Hol érdemes szállást foglalni?

A legnépszerűbb üdülővárosok: Tulum, Akumal, Puerto Aventuras, Playa del Carmen és maga Cancún. Mi az első néhány éjszakát Playa del Carmenben töltöttük, ahonnét a legtöbb látnivaló, amit kinéztünk, könnyen elérhető. Nem utolsó sorban a strandja is nagyon hangulatos, és az egész település valahogy közelebb áll ahhoz a közép-amerikai városképhez, amit elképzeltünk.

Strand Cancúnban

Az utolsó két éjszakát Cancún városában, az Aloft Cancunban töltöttük. Ennek főként az volt az oka, hogy közel van a repülőtérhez, így utolsó nap nem kellett olyan korán kelnünk. Cancún üdülőövezete azonban szinte semmi más, mint hatalmas épületek sokasága. Itt már tényleg minden a kényelemről szól: hotelek, éttermek, szuvenír boltok, és persze a szállodákhoz tartozó saját partszakaszok sorakoznak.

Az Aloft Cancún saját stranddal nem rendelkezik, de a közeli szabad partszakasz minket ugyanúgy elvarázsolt, az pedig külön élmény volt, hogy miközben lubickoltunk, pelikánok röpködtek szinte a fejünk felett.

Pelikánok a strand fölött

A Maja Riviéra legszebb látnivalói

A Yucatán-félsziget rengeteg lenyűgöző maja romvárost rejteget, melyek közül mi hármat kerestünk fel.

 ⇒ A dzsungel közepén megbújó Cobá

Cobá egy igen nagy jelentőségű régészeti lelőhely, ami hatalmas területen fekszik. A látogatható részeket érdemes biciklivel bejárni, így gyorsabb és kalandosabb is. Biciklit rögtön a bejáratnál tudtunk bérelni, majd indulhatott is a felfedezés. Legjellegzetesebb épülete a bejárattól nem messze lévő 25 méter magas piramistemplom, és a kicsit távolabbi labdajátékpálya, valamint a 42 méter magas Nohoch Mul piramis, aminek a tetejére fel is lehet mászni, hogy innen gyönyörködjünk a dzsungel látványában, és hallgassuk a távolban hangoskodó bőgőmajmokat.

Nohoch Mul piramis

Tipp: a szúnyogriasztó itt jól fog jönni.

 ⇒ Chichén Itzá, az egyik leghíresebb maja romváros

A hely egyszerűen lenyűgöző, nem véletlenül került fel az UNESCO Világörökségi listára. Kicsit távolabb fekszik az üdülőövezettől, de megéri azt az egy-két órás autókázást. Három-négy órát rá kell szánni, mert viszonylag nagy területen helyezkedik el, amit gyalogosan lehet bejárni.

Chichén Itzá

A szinte tökéletes épségében megmaradt piramis mellett legkülönlegesebb építménye egy kör alakú csillagvizsgáló, de érdemes megnézni az oszlopcsarnokát és a labdajátékpályáját is.

Chichén Itzá csillagvizsgálója

Itt rengeteg árus kínálja a túlárazott portékáit, de ki lehet fogni igazán szép kézműves termékeket, kézzel faragott maja maszkokat is. Aki ügyes, az alkudjon, nekünk sikerült kevesebb mint féláron elhoznunk egy nagyon szép darabot.

 ⇒ Tulum, a Karib-tenger partján álló maja romváros

Igazán festői része a Templo del Dios del Viento, ahol a romokon megtermett leguánok sütkéreznek, a háttérben pedig ott a gyönyörű kék színben tündöklő tenger.

Tulum

Akinek van kedve strandolni, hozzon fürdőruhát, mert itt még arra is van lehetőség. Másik jellegzetes romja az El Castillo, ami egyben a legmagasabb épülete is.

 ⇒ Kihagyhatatlan vízi programok

Maga a Karib-tengerben való strandolás is szuper, de a Maja Riviéra igazi kuriózumokat is rejteget. Ilyenek az úgynevezett cenoték, amikből a legtöbb a világon a Yucatán-félszigeten található. Ezek lényegében beszakadt barlangokban kialakult tavak. Édesvizűek, de a beszivárgó tengervíz miatt lehetséges, hogy az aljukban sós víz is leülepedik.

Templo del Dios del Viento – Tulum

A legnagyobb attrakció azonban számunkra a Xel-Há Park volt. Ez egy hatalmas kalandpark, ami tőlem igen távol áll, így nem is tudtam elképzelni, hogy jól fogom itt érezni magam. Aztán hatalmas meglepetés ért, mert annyira szuper volt, hogy egy teljes napot itt töltöttünk.

Xel-Há Park

A belépő elég drága, de ezért cserébe szinte minden benne van az árban: több fogásos all inclusive étkezések, kerékpárhasználat, minden élményelem használata korlátlanul, törölköző, csomagmegőrzés, és bio naptej. (Jó tudni, hogy a sajátodat itt nem is használhatod, a bioszféra védelmében ezt a bejáratnál le kell adni, és csak kifelé kapod vissza.)

Mindez csak az én kedvencem, de vannak itt még felfedezésre váró romok, múzeumok, és sok-sok különleges hely! Bár kissé rettegve vágtunk neki ennek a nagy útnak, hiszen motoszkált bennünk az ismeretlentől való félelem, mégis olyan élményekkel tértünk haza, hogy ha tehetnénk, bármikor ismét repülőre ülnénk.

/Fotók: Bene Marianna/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%