Külföldi kalandokÍzkalandNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

„Máltára bármikor, gondolkodás nélkül visszatérnék…”

2 perces olvasási idő

Máltán az ember hol Európában, hol pedig az arab világ szélén érzi magát. Málta egyetlen más mediterrán országhoz sem hasonlítható. A sekély kristálytiszta azúrkék öblök, melyek alját hófehér homok borítja, az 1000 éves történelmet mesélő városok képeslapokat elevenítenek meg az ide látogató turista számára.

Megközelítés

A Wizzair hetente 3x indít közvetlen járatokat Budapestről.

Ételek

Málta multikulturális összetételének köszönhetően, nem rendelkezik sajátos ételekkel, orosz vendéglátónk szerint a nyúlhús az egyetlen tipikusnak mondható máltai fogás. A mediterrán térségre jellemző ételeken túl számos fast food éttermet találunk a sziget minden pontján.

Közlekedés

Máltán, az egyetlen és kizárólagos közlekedési eszköz az autóbusz, nincsenek vonatok, se metrók, se villamosok, sőt autópálya sincs. Málta buszhálózata mondhatni egész jól lefedi a sziget minden pontját, könnyen eljuthatunk az északi partról a délire és mindezért csupán 2 eurós jegyet kell váltanunk, ami 2 órán át érvényes és bármikor át is lehet vele szállni.

Hétköznapokon picit a feje tetejére áll minden, hasonlóan a többi mediterrán országhoz. Mit is jelent ez? A buszok nem tartják a menetrendjüket, gyakran átugranak bizonyos megállókat, vagy az is előfordul, ha túl sokan vannak a buszon, meg sem állnak. Fontos, hogy Máltán nem tudsz felszállni a buszra, ha nem inted le őket – meg sem állnak.

Néhány érdekesség:

  • Málta hivatalos nyelvei az angol és a máltai. A máltai az egyetlen olyan sémi nyelv, mely latin betűs írással rendelkezik. A máltai az arab, az olasz és az angol nyelv keveréke.
  • Máltán a buszokon kívül, nincsenek más egyéb közlekedési eszközök, autópálya sincs.
  • A házaknak nincs kukájuk, így az utcára helyezik a szemetes zsákokat. Megvan, hogy a hét mely napjain, melyik színű szemetes zsákokat szállítják el.
  • Máltán a házszámok mellett, minden háznak van egy saját neve is.

Máltán, az egykori brit gyarmaton bal oldali közlekedés van, melyet mi el is felejtettünk. Indulásunk előtt megbeszéltük, hogy mindenképpen kibérelünk egy robogót, hogy könnyedén bejárhassuk a szigetet. Mondanom sem kell, ezt az ötletet az első nap után el is vetettük, mivel a zebrán való átkelés és a megfelelő irányba való megfelelő körültekintés is gondot jelentettek.

Nézzük, mit érdemes meglátogatni Máltán!

Sliema

Hangulatos tengerparti modern város, szép tengerparti sétánnyal, ahol bárok és éttermek sorai követik egymást. Sliema gyakorlatilag a fővárossal szemben található. Esténként csodálatos a szemközti kivilágított városban gyönyörködni.

St. Julians

Máltán a települések szinte összenőttek egymással, St. Juliansba, a modern tengerpati városba néhány perces sétával juthatunk el.

Comino

Utazásunk abszolút csúcspontja a Comino-sziget és a kék lagúna meglátogatása volt. Cirkewwa kikötőjéből óránként indulnak hajók a gyönyörű szigetre. Az egyirányú jegy 10 euróba kerül (2018-ban) és 30 perces menetidővel kell számolni.

A Kék lagúna vize elképesztően tiszta, a mai napig nem térek magamhoz a víz kékségétől. Az öbölben, ahová a hajók is érkeznek, számtalan bár és gyorsétterem várja a strandolni vágyókat. Számolni kell azzal, hogy a kora délelőtti órákban élvezhetetlen a lagúna, rengeteg ananászokkal pózoló őrült turista van a part mentén. Mi érkezésünk után a strandolás helyett inkább felkerekedtünk és gyalog bejártuk az egész szigetet. A hajónk indulása előtt pár órával azért mi is megmártóztunk a kristálytiszta vízben.

Gozo

Gozo, Málta második legnagyobb szigete, ahová Cominóból hajóztunk át. A jegy szintén 10 euróba került, de sajnos nem fértünk fel a nap legutolsó járatára, így egy magáncsónakkal vittek át minket a szomszédos szigetre. A kopár szigeten csak kevés időt töltöttünk és egy pár órával későbbi kompjárattal vissza is hajóztunk Máltára.

Valletta

Valletta egyáltalán nem tűnik fővárosnak, rendkívül pici, de annál csodálatosabb. A város néhány óra alatt gyalogosan könnyen bejárható. Vallettánál sokkal jobban tetszettek a szomszédos szigeteken található városok, mint Vittoriosa vagy Birgu.

Valletta

Szállások Málta fővárosában >>

Vittoriosa

A Vallettával szemközti szomszédos sziget, ahová legegyszerűbben tipikus máltai halászcsónakkal juthatunk el. A kikötőben mindig találunk lelkes bácsikat, akik 2 euróért arra a szomszéd szigetre visznek minket, amelyikre csak szeretnénk.

Birgu

Birgu és Vittoriosa szinte egy egységet alkotnak, a mesés belvárosban számtalan templomot és erődöt találunk.

Rabat

Rabat Málta egyik legrégibb városa, mely az egykori főváros, Mdina mellett van. Szépséges mediterrán hangulatú történelmi város, sok labirintus szerűen a várost behálózó virágos utcával, vörös kőből épített házakkal, hatalmas templomtornyokkal várja látogatóit.

Popeye village

A kis falut a Popeye c. film forgatása alkalmából emelték, mely mára már Málta egyik főbb turistalátványosságaivá vált. Az apró falu tökéletesen beleillik a környezetébe, az öböl kristálytiszta vize mindenkit magához csalogat.

Ugyan a faluba mi nem mentünk le, de a szemközti öbölben megmártóztunk. Popeye Village életem egyik fontos helye, mivel több évnyi próbálkozás után, sikerült legyőznöm a víziszonyomat és megtanultam úszni.

Ballutta Bay

Balluta Bay a Sliema és San Julians közötti öbölben meghúzódó város, mely egyike a part legfontosabb bulinegyedeinek. A parton számtalan éttermet és szórakozóhelyet találunk. Ami rendkívül tetszett, az a part mentén lévő természetes medencék.

Néhány extra tipp

Ajánlom Sliemán az Il Vicolo európai reggeliket kínáló, olaszok által működtetett reggelizőt, illetve Rabatban a Bar One-t, hiszen isteni tortáik vannak.

Ugyan csak 4 napot töltöttem a pici szigeten, de teljesen beleszerettem. Máltára bármikor gondolkodás nélkül visszatérnék.

Te mit gondolsz? Melyik városokat látogatnád meg?

/Fotók: Patai Mercédesz/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%