Vidéki víkendCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekKutyás-cicás tekergésProgramok hétvégére

Földöntúli kirándulás – Vegyél részt egy Mars-expedíción a Vértesben!

1 perces olvasási idő

Szeretsz kirándulni, és előszeretettel nyomozol eldugott kirándulóhelyek után? A Vértesben található Gánt községtől néhány kilométerre egy olyan geológiai tanösvény vár, amely annyi érdekes látnivalót tartogat, mintha a Mars felszínén járnál éppen egy űrkutatási vizsgálaton. Mutatjuk, miért érdemes ide látogatnod!  

Földöntúli kirándulás – Vegyél részt egy Mars-expedíción a Vértesben!
Gánti Bauxitföldtani Park

Vörös táj vár a Vértes-hegységben – Mintha a Marson járnál

Biztosan emlékszel a hírre, miszerint az Opportunity 2004. január 25-én érkezett meg a Marsra, ahol a küldetését eredetileg 90 napra tervezték. A küldetés végül 15 év után ért véget, mert a marsjáró napelemeit a por olyan vastagon lepte be, hogy azok nem tudtak elegendő áramot termelni. 

A Curiosity marsjáró 2011. november 26-án landolt a Mars felszínén, míg a 2020. július 30-án startoló Perseverance várhatóan 2021 februárjában érkezik meg a vörös bolygóra.

Földöntúli kirándulás – Vegyél részt egy Mars-expedíción a Vértesben!
Mars-expedíció

Nos, talán Magyarországon nem olyan izgalmas egy Mars expedícióhoz hasonló túra, hiszen marsjáróval biztosan nem fogsz találkozni a Vértesben, de vörös tájjal garantáltan. 

A Bagoly-hegyen működött 1923 és 1980 között Európa egykor legnagyobb bauxitbányája, melynek területén a bauxittól vörösre festett föld fogad. A vas és a mangán az évmilliók során a kőzetet több méteres vastagságban átitatta, a vörös és a lila árnyalataival hol erősebb, hol fakóbb formában találkozhatsz. 

A Gánti Bauxitföldtani Park geológiai tanösvénye, és a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum megtekintését mindenképpen ajánljuk, ha itt jársz. Máris mutatjuk, mit érdemes tudnod róluk.  

Földöntúli kirándulás – Vegyél részt egy Mars-expedíción a Vértesben!
Földöntúli kirándulás a Vértesben

Sétálj végig a Gánti Bauxitföldtani Park geológiai tanösvényén! 

A bányában sétálva tényleg úgy érezheted magad, mintha a vörös bolygó felszínén haladnál. A geológiai tanösvényről tudnod kell, hogy 13 állomásból áll és 3,5 km hosszú. A bejárása nem vesz több időt igénybe másfél óránál, útközben információs táblák tájékoztatnak a gánti bauxittelepről, a környék földtörténeti múltjáról, és a közelben található ásványokról. 

A tanösvényt érdemes az állomások sorrendjében végigjárni, sőt, szakvezetést is kérhetsz a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól. A bányagödörben található kőzetekben 20 millió éves ősleletekre bukkanhatsz, többek között tengeri csigákra, őskori cápafogakra, vagy éppen megkövesedett sünökre.

Földöntúli kirándulás – Vegyél részt egy Mars-expedíción a Vértesben!
A geológiai tanösvényről 13 állomásból áll és 3,5 km hosszú.

Ha Gánton kirándulsz, feltétlenül keresd fel a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumot is, amelyet a bányagödör szélén alakítottak ki. A múzeum egy szabadtéri kiállításból és egy földalatti múzeumtárból áll. 

A múzeum bemutatja a Vértes bányászatának történetét, megnézheted a bányászati szerszámokat, a régi fényképeket, illetve gépeket. Az udvarban kiállított két bauxitszállító mozdony a felnőttek és gyerekek nagy kedvence. 

Gánti kirándulás

Szállást keresel a közelben?

Bájos vendégházak a Vértesben

Programtippek Gánt közelében

Egy egynapos kirándulást Gánton kiegészíthetsz egy sétával a Csókakői várban, vagy a Vértesi Panoráma Tanösvényen, de a Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum is számos érdekes látnivalót tartogat. Csákberényben a földből kitörő orosz metrókocsi általában nagy kedvenc a csemeték körében. 

Metrokocsi Csákberényben

Neked ajánljuk a különleges programot a Vértesben, ha…

  • egynapos kiruccanásra indulnál
  • kedveled az eldugott kirándulóhelyeket
  • kipróbálnád, milyen lenne a Mars felszínén járkálni
  • megismernéd a bauxitbányászat történetét
  • érdekelnek a többmillió éves ősleletek
  • gyerekekkel keresel izgalmas közös programot

Szívesen megismernéd Gánt környékét? Foglalj szállást a szállás.hu kínálatából, és fedezd fel a közelben található látnivalókat, programokat, és kirándulóhelyeket! >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%