Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Mocsári kalandok és mesés lápvidékek

2 perces olvasási idő

A mocsarak és lápvidékek varázslatos világa igazi csoda, amit ha saját szemmel is látni szeretnénk, akkor bizony résen kell lennünk, ugyanis az ország területének alig 1%-át teszik ki. Sok-sok évvel ezelőtt persze még jóval több létezett, de sok mocsarat lecsapoltak és a földterületet mezőgazdasági művelés alá vonták. Az a kevés viszont, ami megmaradt maga a mesebirodalom, ahol azt várná az ember, hogy rögtön felbukkan egy kobold vagy egy tündér. Ha velünk tartotok, a legszebbeket most megmutatjuk, és arra buzdítunk, keressétek fel őket személyesen is!

Mocsári kalandok és mesés lápvidékek
Tatai Fényes tanösvény (fotó: Martin Edit)

Mocsár, vagy láp? – Van különbség?

A hétköznapi szóhasználatban nem igazán teszünk különbséget a kettő között, általában valamilyen vizenyős területet értünk rajta. Valójában a kettő közötti legnagyobb különbség az, hogy a mocsárral ellentétben a láp tőzeget termel. Ami viszont a lényeg, hogy ezek a vidékek nagyon különlegesek, és megéri akár az ország másik feléből is felkerekedni, hogy láthassuk őket.

Íme a leglátványosabb mocsarak és lápvidékek

A legismertebb láperdő Magyarországon: a tatai Fényes Tanösvény

A bejárható terület nem túl nagy, ám annál látványosabb. A mindössze 1350 méteres cölöpsétányon 18 állomás található sok információs táblával, hogy minél szélesebb ismeretet meríthessünk a látottak mellé. A területen karsztforrások találhatók, melyekből enyhén szénsavas, 20-22 °C-os víz tör fel, így a víz télen sem fagy be. Érdemes felkapaszkodni a Nagy-Égeresben található kilátótorony tetejére is, mert innen lesz igazán lenyűgöző a látvány.

Bővebben a túráról:

Budapest madárdalos mocsara, a Merzse-mocsár

A Merzse-mocsár a főváros egyik legháborítatlanabb vizes élőhelye a 17. kerület peremén. A mocsár területen rengeteg védett madár fészkel, ezért a természetvédelmi terület bejárása csak a kijelölt tanösvény mentén lehetséges. Mi nyáron jártunk itt, és amit akkor tapasztaltunk, az szinte leírhatatlan. Olyan csodás, madárdalos sétában volt részünk, amit szavakkal nehéz körülírni. A mocsárnál található egy kilátó is, ahonnét szépen rálátni a területre, és ha szerencsénk van, néhány madarat is megfigyelhetünk.

Tipp: távcsövet vigyetek magatokkal!

Koboldok és tündérek lakóhelye az ócsai láperdőben

Az ócsai láperdő annyira sejtelmes, hogy itt valóban azt várja az ember, mikor bukkan elő valami mesebeli lény. A hely minden évszakban varázslatos, ezért bármikor remek program, ráadásul Budapesttől nincs is messze. Ócsán két tanösvény végigjárása során van lehetőségünk megismerni a láperdőt, az egyik a Selyem-réti tanösvény, a másik a Turján tanösvény. Míg az előbbin jól járható gyalogos ösvény visz végig és szabadon látogatható, addig a Turján tanösvény egy olyan fokozottan védett területen vezet, ahol nincs mindig jelölés sem, és csak engedéllyel látogatható. (Részletek a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán)

A Selyem-réti viszont kisgyerekes családoknak is tökéletes választás, mert a végén a névadó réten egy kis játszótér és piknikezésre alkalmas hely is található.

Mocsári kalandok és mesés lápvidékek
Selyem-réti tanösvény

Európa második legnagyobb úszólápja, a Szigetszentmiklósi Úszóláp

A Ráckevei-Dunán található Szigetszentmiklósi Úszóláp egy tanösvény mentén fedezhető fel. Maga a hely minden évszakban lenyűgöző, de akik szeretnék megismerni a gazdag állatvilágát is, azoknak azt javasoljuk, tavasztól kora őszig keressék fel, mert ilyenkor rengeteg madár, béka, sikló és rovar is megfigyelhető.

A tanösvényről bővebben:

Szállásajánlatunk Szigetszentmiklóson: Dunapartvilla apartman

Különleges láprét Szőcén

A Szőcei tőzegmohás láprét látogatását érdemes a Lápok Házában kezdeni, ahol sok érdekes információt tudhatunk meg a különleges láprétről, többek között azt is, hogy a hely az Őrségi Nemzeti Park egyik legjelentősebb, fokozottan védett része. A tőzegláp egy pallósoron járható be, hogy a látogatók ne tapossák le a növényeket. Aki még több érdekességet szeretne megtudni róla, igényelhet szakvezetést is az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságánál.

Hangulatos vidéki szállások Szőce környékén >>

Mocsári kalandok és mesés lápvidékek
Szőcei tőzegmohás láprét (fotó: Martin Edit)

Ha több napot is eltöltenétek Szőcén, szálljatok meg az Aranymoha Vendégházban

Mocsári kalandok és mesés lápvidékek
Aranymoha Vendégház

Baláta-tó, Somogy megye vadregényes lápvidéke

A Baláta-tó Természetvédelmi Terület és Erdőrezervátum látogatására szigorú szabályok vonatkoznak, egyes részeit csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet felkeresni. A vadregényes lápvidék Kaszó község határában található, és már a megközelítése sem olyan egyszerű. Talán ez az oka, hogy a tömegturizmus szerencsére elkerüli. Ha igazán emlékezetes kirándulást szeretnénk, érkezhetünk kisvasúttal is, ami már önmagában is élmény.

Baláta-tó

Érdemes a környéken több napot is eltölteni, mert számos érdekes látnivaló vár még ránk. Szálláskínálatunkban jobbnál jobb kaszói és környékbeli szállások között válogathattok >>

Mesebeli lápvilág a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet szívében

A Csarodához közeli Nyíres-tó és Báb tava a környék különleges természeti kincsei közé tartoznak, melyeket érdemes felkeresni, ha erre jár az ember. A tőzegmohás lápok remek kirándulást ígérnek, mert gazdag növény és állatviláguk miatt kifejezetten látványosak. A két tó sokban hasonlít egymáshoz, mégis érdemes mindkettőt megnézni, mert mindkettőnek sajátos hangulata van. A Báb taván található égererdő például igazi mesebeli hely, ahol szinte várja az ember, hogy felbukkanjon egy manó a mocsárból.

Szállásajánlatunk: Csaronda Vendégház

Fedezzétek fel ti is Magyarország csodálatos lápvidékeit és mocsarait, hiszen ehhez hasonló mesebeli hangulatú helyeket nem mindenhol találtok az országban. Szállástippek országszerte >>

(fotók: szallas.hu, Bene Marianna, Martin Edit)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%