Őszi élményszüretCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekHegyek-völgyekProgramok hétvégéreToplisták

Őszi kirándulások Magyarország legszebb arborétumaiban

1 perces olvasási idő

Aki szeret barangolni, annak csodás élményeket ad a lassan őszbe forduló természet. Gyönyörű színek, őszi illatok, gesztenyeízű kirándulások várnak ránk a következő hetekben, érdemes ezt az időszakot kihasználni! Hazánk arborétumai ünnepi, színes díszbe öltöznek októberben, és várják a csodákat kereső, a nagy sétákért rajongó, a friss levegőt szerető, és a csendet kutató utazókat.

Nyíri arborétum

Európa egyik gyöngyszeme a Nyíri arborétum, hiszen a Nyírpazonyban található 2,4 hektáros gyűjteményes kertben elsősorban a Kárpát-medencére jellemző növényfajokat, társulásokat találunk.

Nyíri arborétum (f: facebook)

A park a Nyírségre jellemző mészkerülő homokpusztagyepek növényeit igyekszik megóvni és bemutatni. Különleges gyógynövényekből álló világa a régmúlt idők hangulatát hozza, azt az érzést, amikor még nagymamáink, és dédmamáink gyógynövény illatú, érdes, óvó keze simogatta beteg homlokunkat. Az évelő lágyszárú növények ágyása, és az arborétumban a vadon élők mellett kerti dísznövények büszkén hívogatják be a látogatókat.

NYME Botanikus Kert

A Bányászati és Erdészeti Főiskola 1922-ben az elcsatolt Selmecbányáról Sopronba került, s ezt az alkalmat megragadva megkezdődött a botanikus kert kialakítása is az iskola számára. Vadgesztenyéket, hársakat, tölgyeket, bükköket, fenyőféléket telepítettek. A kertben az örökzöldek közül a tűlevelűekből találunk a legtöbbet, s ma már a hazai fajták mellett külföldi ritkaságok sokaságát is megcsodálhatjuk.

 

Agostyáni arborétum

Agostyán Komárom-Esztergom megye egyik legvédettebb természetvédelmi értékét őrzi.

Agostyáni arborétum (f: facebook)

Az itt található arborétumot csak csoportok látogathatják. A közel 31 hektáros területen közel 300 fa- és cserjefaj, illetve fajta található meg – köztük a Gerecse jellemző növényei. Az itteni növényfajok többsége különleges fenyőféle.

Alcsúti arborétum

Alcsútdobozon található az ország egyik legeredetibb és legrégibb angolpark jellegű kertje. Az Arborétum madárvilága igen gazdag, a madárrezervátum részeként több ritka madárfajnak is otthont ad.

Alcsúti arborétum (f: facebook)

Páratlan 540 fajból álló élőfa gyűjteményének köszönhetően az egyik legszebb természetvédelmi területe hazánknak. A Habsburg család a magyarországi birtokok közül ezt szerette a legjobban, nemcsak természeti értékei, hanem csodás park kialakítása miatt is. Az arborétum központjában áll József nádor egykori kastélyának homlokzata, s a 40 hektáros park egyéb növényritkaságokban sem fukarkodva nyűgözi le a látogatókat. A parkban platánok, török mogyorók, tulipánfák, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők és japánakácok ékesítik a tájat.

Jeli arborétum

A Vas megyei Kám községhatárban lévő arborétum egész Európában híres. Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf hozta létre.

Jeli arborétum (f: facebook)

1922-ben 5 hektárnyi területen szinte autodidakta módon kezdte el a munkát, majd a kor egyik legnagyobb botanikusává képezte magát. Egy „örökké zöldellő kert” volt az álma. Mára a 75 hektáros kert az Ambrózy-sír környékével és a kiszolgáló létesítményekkel együtt több mint 106 hektáros területet tesz ki. Tavasszal és ősszel a legszebb, amikor a természet életet kezd, majd pedig szépen beleöregszik a télbe.

Pannonhalmi arborétum

Pannonhalma egyházi méltósága, szerzetesi alázata a főapátság arborétumába is érezhető. Az 1800-as években létrejött angol kert több száz fa- és cserjefaj otthona, közöttük rengeteg Magyarországon ritkán fellelhető növény. A kert alapvetően a felüdülés és a kikapcsolódás helye, de az oktató- és kutatómunka is fontos része az apátsági tevékenységeknek.

Gödöllői arborétum

A Gödöllő közelében fekvő arborétumban 110 nyitvatermő és 650 lombos fafaj, illetve alfaj vagy változat található meg. A 350 hektárnyi területen elhelyezkedő fantasztikus természet közeli hely 90%-a erdészeti kutatási célokat szolgál, 10%-a park jellegű. Az arborétum 1989 óta rendszeres nyitva tartással várja a látogatókat.

Folly Arborétum

A Badacsonytomajon található kert kialakítását Dr. Folly Gyula pécsi orvos kezdte el az 1900-as évek végén.

Folly arborétum (f: facebook)

A Balaton vidék klímája nemcsak minket, turistákat vonz, hanem olyan szárazságot is jól tűrő fajok is otthonra lelnek itt, amelyek hazánkban máshol nem élnének meg, vagy nem érzik tökéletesen jól magukat. Az arborétum területe a hozzá kapcsolódó erdőkkel együtt körülbelül 5 hektár. Ma a Nemzeti Park védelme alatt álló terület a balatoni őszi kirándulások, baráti összejövetelek kedvelt programpontja lehet.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

A Vácrátóti Arborétum Magyarország legnagyobb botanikus kertje, és egyben a leggazdagabb hazai élőnövény gyűjteménye található itt.

Vácrátóti arborétum f: botkert.hu

Aki ide látogat, 3100 fa és cserje árnyékában azzal az érzéssel sétálhat, mintha Kelet-Ázsia lombos erdeiben, vagy Észak-Amerika fenyveseiben járna. Sziklakertek, sokféle virág ékesség vár itt minket. A trópusok hangulatát idézik az üvegházak. Valószínűleg ezt a mai csodát, és a hozzá kapcsolódó kastélypark létrejöttét Géczy István referendáriusnak köszönhetjük, aki a XVIII. sz. végén és a XIX. sz. első harmadában épült magyarországi angolparkok (Tata, Kismarton, Alcsút, a közeli Fót) mintájára telepíttette a rátótit is. A kertről az első biztos írásos adat 1827-ből származik.

***

És neked melyik a kedvenc arborétumod ősszel? Írd meg kommentben!


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%