Horvátország

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: A Google keresések ikonja

1 perces olvasási idő

2 114 500 Google-kereséssel lett 2023-ban a legtöbbet keresett nemzeti park a Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátországban a Bounce csapatának felmérése szerint. Plitvicei-tavak Nemzeti Park a horvát fővárostól, Zágrábtól mindössze 2 órányi autóútra található park mintegy 16 kristálytiszta tónak, lenyűgöző vízeséseknek és buja zöld természetnek ad otthont – írja a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

Horvátország egyik csodája nemcsak a természet szerelmeseit, hanem minden utazót elvarázsol. A park lenyűgöző tavai és vízesései olyan pazar látványt alkotnak. A Google keresője napról napra több milliárdnyi keresést dolgoz fel, és Plitvice a Google keresőjében az egyik legtöbbet keresett hely lett.

A kutatási eredmények azt is megmutatták, hogy a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a világ legszebb nemzeti parkjainak listáján az 5. helyen áll, 7,24-es értékeléssel. Ami a közösségi médiát illeti, a park kiemelkedik az Instagramon több mint 400 000 poszttal, ezzel biztosítva az ötödik helyet, a TikTok megtekintések tekintetében pedig a hetedik helyen áll, lenyűgöző 29,2 milliós számmal. Ráadásul a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a harmadik helyet foglalja el a Google-értékelések átlagában, 5-ből 4,7-es értékeléssel.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: A Google keresések ikonja
Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: A természet gyöngyszeme

A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot már 1979 óta az UNESCO Világörökség részeként tartják számon, és nem véletlenül. Horvátország északi részén, a Dinári-hegység ölelésében található. A mészkő speciális fajtájának, a mésztufa rétegződéssel létrejött tórendszer és a folyó medrének formálódásával köszönheti szépségét és különleges vonzerejét. A park a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti rezervátuma. 16 kristálytiszta vizű tava és 92 vízesése minden látogatót ámulatba ejt.

A nemzeti park magában foglalja a Korana-folyó forráshelyét is, melyet sűrű bükkös-, fenyves- és boróka-erdők vesznek körül. A parkot több barlang, forrás és virágos rét tarkítja.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: A Google keresések ikonja
A Plitvicei-tavak Nemzeti Park télen

Kristálytiszta Vizek

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területe mintegy 200 négyzetkilométer, két fő területre oszlik: a Felső tórendszerre és az Alsó tórendszer. A smaragdzöld vizek a nemzeti park mindössze 1%-át teszik ki, de ez a park legérdekesebb része.

A tavakat sűrű erdők, masszív sziklák és zöldellő növényzet veszi körül, melyek harmonikus egységet alkotnak a természet erejével és szépségével. Az északi szélén található Felső tórendszer két legnagyobb tavában, a Prošćansko-jében és a Kozjak-jában, a víz olyan kristálytiszta, hogy egészen leláthatunk a tó aljáig.

A Veliki Slap a park legmagasabb vízesése, 78 méteres magasságával lélegzetállító látványt nyújt.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: A Google keresések ikonja
Veliki Slap vízesés a Plitvicei-tavaknál

A felejthetetlen élményekhez foglaljatok szállást a közelben, a Szallas.hu oldalain >>

A flóra és fauna gazdagsága

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park gazdag flórájával és faunájával is kápráztatja el a látogatókat. Állatvilága az élőhelyek sokféleségének és megőrzésének köszönhetően változatos és gazdag. A park területén nagy a biodiverzitás és számos különféle élőhely található az állatok számára: tavak, erdők, gyepek, sziklák, barlangok és még sok más. Sűrű erdeiben barnamedvék, farkasok, illetve ritka állat- és növényfajták is honosak.

A park látogatóközpontja korszerű információs és oktatási létesítményekkel rendelkezik, így a látogatók betekintést nyerhetnek a környezetvédelem és a természetvédelem fontosságába. A gyalogösvény-hálózatnak köszönhetően a park látogatói könnyedén megközelíthetik a zuhatagokat, valamint a smaragdzöld színű tavak sziklákkal szegélyezett partjait. A látogatók szállítását szolgáló különleges járművek, a panoráma kisvonatok és a némán sikló elektromos kishajók teszik még elérhetővé mindenki számára a parkot. 

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: A Google keresések ikonja
Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Horvátország egyre vonzóbbá válik azok számára is, akik egyedülálló természetközeli élményekre vágynak. A Google keresések alapján is látható, hogy az emberek mindinkább kíváncsiak arra, hogy felfedezzék a Plitvice varázslatos tájait, és élvezhessék a természet e csodáját. A felejthetetlen élményekhez foglaljatok szállást a közelben, a Szallas.hu oldalain >>

Lenyűgöző vízesések birodalma >>

(Képek: Horvát Idegenforgalmi Közösség)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%