Külföldi kalandokÍzkaland

Prága különleges látnivalói, amelyek nincsenek benne a TOP 10-es listákban

2 perces olvasási idő
Arany utcácska a prágai várban

Prága vonzereje az európai nagyvárosok közt is kiemelkedő. Történelmi városrésze elvarázsol, gasztronómiája mennyei, művészete pedig híresen különleges. Most olyan titkos látnivalók következnek Prága városában, amelyek kevésbé ismertek – így ha már jártatok is a száztornyú városban, bőven van még miért visszamenni!

Prága titkos látnivalói, amelyeket csak kevesen ismernek

Prága egyszerre ismerős és különleges. Ismerős, mert a látképe sokak szerint Budapestre emlékeztet, és 5 óra alatt kényelmesen elérhető autóval. Ugyanakkor különleges is, mert középkori óvárosa, régimódi kocsmái, és a köztereken fellelhető érdekes műalkotások egyedi hangulatot árasztanak. 

Az alapvető prágai látnivalók a legtöbb turista számára jól ismertek: ilyen a prágai vár, a Károly-híd, a Týn-templom, a Szent Vitus-székesegyház, az óvárosi téren található óramű azaz Orloj, a prágai Nemzeti Múzeum, a Vencel tér és még sorolhatnánk. De mi a helyzet a többi látnivalóval? Eldugott helyek, különleges programok, legjobb éttermek Prágában – ezeket a helyszíneket keressétek fel!

Ezekre figyelj, ha Prágába utazol >>

Prága titkos látnivalói, amelyeket csak kevesen ismernek
Prága ikonja, a Tyn templom az Óvárosi téren

Prága titkos látnivalói, amelyeket csak kevesen ismernek

Prágai Royal Burlesque színház

Tapasztalatból mondhatjuk, hogy a ’20-as években épült színház rendkívül kellemes meglepetés! Az általunk megtekintett előadás nagyon színvonalas volt, és egy cseppet sem közönséges. Hatalmas élmény, nőként is. Az előadók, művészek egytől egyig olyanok, mintha most léptek volna ki egy igazi amerikai burlesque klubból. A műsorvezető pedig egyenesen fantasztikus, ő hozza a kabaré oldalát a dolognak. Kis kávézóasztaloknál lehet ülni, kényelmes fotelekben. 

Prága titkos látnivalói, amelyeket csak kevesen ismernek

A színház hangulata teljesen olyan, mintha egy 1960-as évekbeli klubba jutottunk volna. Mindenhol sötét bársonnyal borított bútorok, félhomály, színes lámpák, füst és színes koktélok, pezsgők… Ezt az atmoszférát élőben kell megtapasztalni!

Chocotopia csoki múzeum 

Édesszájúak, figyelem! Érdekel, régen milyen eszközökkel készült a csokigyártás, és mit fogyasztottak a világ egyes tájain? Vagy csak a pralinékóstolásra jönnél? Mindenképpen jó helyen jársz a Chocotopia múzeumban. A prágai csokimúzeumban különleges csokiféléket vásárolhatsz, nem beszélve az ízléses porcelán és fémdobozkákról, amik a csokikat rejtik. A belépő 15 euró körül van. 

Ezek a legjobb szállások Prágában >>

Csokimúzeum Prágában

Prága furcsa szobrai

Prága és a formabontó művészet koncepciója nem áll messze egymástól, a városban járkálva igen érdekes alkotásokra bukkanhatunk. Ezek némelyikét ráadásul alig lehet észrevenni! Íme 4 szobor, amit útba kell ejteni!

  • Ha az U Fleku étteremből a Vencel tér fele sétálunk, el a Mozaik Ház előtt, különleges látványban lesz részünk! Méretes, esténként kivilágított gombafejeket láthatunk, valamint esernyőjébe kapaszkodó, a villanydrótról lefelé lógó emberalakot. 
  • A Lucerna Palota alatt húzódó Lucerna passzázs látványossága az átrium tetejére függesztett, több méteres “Szent Velence döglött lovon” szobor, David Cerny kissé bizarr alkotása. A passzázson üzletek és kávézók is találhatók.
Prága titkos látnivalói, amelyeket csak kevesen ismernek
“Szent Velence döglött lovon” szobor
  • A Kampa Múzeum melletti parkos téren jókora babák másznak a földön, szintén Cerny alkotásaként. A különös alakzatok a folyó mellett találhatók, így a kilátás is egészen pazar innen.
  • Ha nem nézel fölfelé, amikor elsétálsz a Husova és a Betlehem sarkánál található épületnél, könnyedén lemaradhatsz egy híres szoborról. Itt ugyanis Sigmund Freud szobra himbálódzik a tetőről kinyúló gerendán. 
Prága titkos látnivalói, amelyeket csak kevesen ismernek
Sigmund Freud szobra a belvárosban

Arany utcácska

Prága legkisebb házai sorakoznak az Arany utcácskán, ami a várban húzódik a Fehér-torony és a Daliborka-torony között. Az arany elnevezés annak köszönhető, hogy a legenda szerint a középkorban itt laktak az aranykészítő alkimisták.

Prága titkos látnivalói, amelyeket csak kevesen ismernek
Arany utcácska a prágai várban

A színes házak némelyike egészen pici, de roppant látványosak, kicsit olyan, mintha egy mesébe csöppenne az ember. Még Franz Kafka is lakott az utcában, a 22-es házszám alatt! Egyes házikókban emléktárgyak is vásárolhatók. A házak a befizetett vártúra részeként látogathatók. Amikor a vár zárva, akkor az utca ingyenesen is megtekinthető, de a házakba nem lehet belépni. 

Kicsi házak az Arany utcácskán

Beer Spa – Egy igazán különleges program

Fürödtél már valaha sörben? Prágában megteheted. A fél órás fürdőzés nemcsak azért különleges, mert a sör alapanyagául szolgáló árpában, malátában és élesztőben mártózhatsz, hanem azért is, mert a kád szélére szerelt csapokból annyi sört csapolhatsz magadnak, amennyit csak akarsz! 

A fürdőzés után melegített ágyban heverészhetsz, szaunázhatsz vagy masszíroztathatsz, attól függően, hogy a spa milyen szolgáltatást kínál. Elsősorban pároknak ajánljuk a programot, de kisebb baráti társaságoknak is szuper időtöltés lehet. Spától függően változik az ár, fejenként körülbelül 30-40 eurótól érhető el a szolgáltatás, ami nem olcsó ugyan, de az élmény sem mindennapi.

Hol együnk-igyunk Prágában?

Ha a városban jártok, és szeretnétek beülni egy minőségi, kézműves cseh sörre, vagy enni egy finomat, több opció közül is választhattok. Mutatunk pár példát: gasztronómia Prágában!

U fleku – Prága leghíresebb étterme

Az U Fleku söröző-étterem Prága leghíresebb gasztronómiai helyszíne, egyben a város legrégebbi vendéglője. 8 teremmel rendelkezik, melyek körbe veszik a több száz embert befogadni képes sörkertet. Még ma is készítenek itt sört, sőt, az épületben sörgyártással foglalkozó múzeum is helyett kapott. Mire számíthattok a vendéglőben? 

Az U Fleku étterem egyik terme
  • Isteni a csülök. 
  • Különleges a felszolgálás. A pincérek folyamatosan járkálnak teli tálca sörrel, becherovkával és amikor épp feléd jár, kérhetsz tőle, amit szeretnél. 
  • Nagyon gyors és szervezett a kiszolgálás, így ha sokan vannak, sem kell attól tartani, hogy órákat kell várni az ételekre.
  • Megőrizték az 500 évvel ezelőtti hangulatot. Régi vastag fa gerendák és festmények díszítik a falakat, a belső rész kicsit sötét, de még ez is belefér, hiszen abszolút passzol a hangulathoz. A zenével is a régi időket idézik.

Klasterni Pivovar Strahov – söröző a vár mellett

Prágában a hangulatos, régimódi kocsmák egymást érik, nem kell sokat keresgélnie annak, aki megszomjazik. Mi a tapasztalatok alapján jó szívvel ajánljuk például a Klasterni Pivovar sörözőt, ahol isteniek a sörök, ott helyben főzik őket. De természetesen étterme is van, így enni is lehet. Érdemes innen indítani egy jó evés-ivás után a vártúrát!

Sör és gulyásleves a Klasterni Pivovar sörözőben

Secret Garden – Titkos hely egy kis nasihoz

Közel a Károly-hídhoz, mégis eldugott, rejtett helyen található a kávéház. Csendes környezet, hangulatos udvarrész, és gyors kiszolgálás vár. Ha kedvet kaptok egy burgerre vagy egy limonádéra, ejtsétek útba ezt a barátságos kis helyet!

Fedezzétek fel Prága azon oldalát, amit kevésbé ismernek a turisták! Finom sörök, burlesque, furcsa művészet, mesebeli óváros – mi kell még? Már csak a szállást kell kiválasztani >>

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
88%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
12%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%