Téli tájolóCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekÍzkalandKülföldi kalandok

Repül a szán… Havas programok a Hargitán

2 perces olvasási idő

Az Erdélyi-medence egyik gyöngyszeme, a peremvonal mentén keletkezett vulkáni Hargita. A vulkáni formák, a kráterek, kaldcsók, lávafolyamok, vulkáni lejtők, lávaárak, meredek lejtőjű lávadómok, tufapadok mind felfedezhetőek, ha érdeklődő vagy értő szemmel figyeljük a vonulat elemeit. A Hargitát északról délre haladva három részre, az északi, a központi és a déli Hargitára osztjuk. Most nézzük meg együtt, hogy a székelyek szent hegye milyen élményeket és csodákat rejt a téli időszakban is!

Havas táj a Hargitán

Madarasi-Hargita

A Madarasi-Hargita, Központi-Hargita és Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa, a székelyek szent hegye, amelynek csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a Hargita-fennsíkra, a Libán-tetőre, a Görgényi havasokra, Gyergyói havasokra, Hagymás hegységre. Nyugati irányban látszik csaknem az egész Erdélyi-medence. A Madarasi Hargita Székelyföld legnépszerűbb síközpontja. 1500-1760 m tengerszint feletti magasságban, több mint 4 km hosszan élvezhetjük a hegy egyik legnépszerűbb téli sportját. A sípályák december közepétől április közepéig működnek, kedvező időjárás esetén május közepéig tart a szezon. De ha valakinek a sízés mellett a sok sétálásra, kirándulásra, túrázásra támad kedve, arra is van lehetőség, hisz gyakorlatilag a központi Hargita hegytömbjével határos valamennyi helyre vezetnek gyalogösvények: a Nagy – csúcsra, a Mihály havasra, gerinctúra Hargita fürdőre, vagy Vargyas-szoroshoz.

Ha szállást kerestek Erdélyben, itt tudtok nézelődni ⇒

Extrém sportok a Madarasi Hargitán

1.Quad Kalandtúra

Quadozás a hóban

Egy élmény, amely itt a Hargitán igen népszerű. Természetesen a biztonsági előírások megbeszélésével kezdődik az élménytúra, ezt követően a résztvevők védősisakot kapnak, majd megmutatják a quad felépítését. A pályán könnyebb, nehezebb, gyorsabb, illetve technikásabb szakaszok váltják egymást. A nyeregben ülve érezhetjük és élvezhetjük a quad adta élményeket, és természetesen a látvány sem utolsó a hegyen.

2.Motoros szán

Ha nem volt még részetek vagány élményekben, akkor most itt az idő! Erdély városai és hegyei természetesen önmagukban is nagyon vonzóak, de amikor fel kell menni a hegyre, az adja az igazi élményt. A téli táj, és az, hogy mi magunk uralhatjuk a motoros szánt, egy végtelen szabad, és önfeledt érzést nyújt. Ki kell próbálni! Hótól roskadozó fenyvesek, hóborította tisztások, a Kárpátok 2000 méteres csúcsai várnak minket.

3. Szekértúra a Hargitán

Amennyiben nincs kedvünk a hóval fedett területeket bejárni, de jól esne, ha mégis látnánk valamit a hegy szépséges vadságából, érdemes kipróbálni a szekértúrát. Szakvezetők segítségével, különös történeteket hallgatva, közben az erdő titkos életét megfigyelve páratlan élményben lesz részünk.

4. Hótalpazás

Talán az egyik legnépszerűbb időtöltés a Hargitán. Akár saját hótalpak segítségével, vagy bérelt „papuccsal” is nekivághatunk a hegynek. Számos helyi idegenvezető, vagy a térkép segítségével a friss havon is könnyedén megismerhetjük a saját tempónkban haladva a hegy drámai csöndjét. A hosszas séta után pedig nem is eshet jobban semmi, mint egy jó pohár forralt bor, a gőzölgő kürtőskalács vagy az extra erdélyi ízeket őrző miccs elfogyasztása.

Erdélyi szállások ⇒

A Hargita számos csoda helyet ölel körbe, és még annál is több látnivalót útközben. Ezért most a szívünknek kedves helyekre invitálunk titeket.

Erdély télen

A Csicsói Hargita

Hargitafürdő az ásványvizeiről és mofettáiról jól ismert. A mofettát rendszeres használhatják a szív és érrendszeri megbetegedések, krónikus gyulladások gyógykezelésére szorulók. Ezen felül, a téli Csicsói Hargita a kirándulni vágyók kedvenc helye is, hiszen Szovátára, a sós vizű Medve-tóhoz, a Gyilkos tóhoz és a Békás-szoroshoz, a Szent-Anna krátertóhoz, Segesvárra és Brassóba, a szász kultúra központjaiba is innen kiindulva, könnyen el lehet utazni. Téli időszakokban a síelés igen népszerű.

Csíkszentimrei Büdösfürdő

Ha a hargitai síelés, szánkózás, quadozás után fáj, sajog, szúr, fázik, akkor ott a helyünk a csíkszentimrei büdösfűrdőben. A titokzatos Hargita déli nyúlványán levő Büdösfürdő a vulkáni kigőzölgéseinek köszönhetően gyógyító erővel bír, több mint 500 éve ismerik a székelyek. Fenyőerdő, 1300 méteres magasság tiszta levegője, csendes nyugalma és a környék látnivalói a lelket is gyógyítják.

Csíksomlyó

Csíksomlyó, amely nem csak székelyek, de minden magyar katolikus hívő leglátogatottabb kegyhelye. A Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben minden évben számos hívő ad hálát a Megváltó édesanyjának. Mária adott erőt és bátorságot a hitüket védő gyergyói és csíki székelyeknek, hogy 1567 pünkösd szombatján győzelmet arathassanak a protestáns hitet erőltető János Zsigmond seregei felett. A Csíksomlyói Kegytemplom, a Ferences kolostor, a KALOT-ház, a Csíksomlyói borvízforrás vagy a Csíksomlyói Barátok fürdője várja a látogatókat. De a Kissomlyó-hegy, a Jézus-hágója és a hegyen megbújó Salvator kápolna hajnali fényei is ámulatba ejtenek.

Szucsávai Templomok

Az ortodox kereszténység mind történelmileg, mind híveinek létszámát tekintve a kereszténység egyik legnagyobb irányzata, amely elsősorban az egykori Keletrómai Birodalom területén, illetve attól keletre számított meghatározónak. A szucsávai ortodox templomok szinte egyedülálló módon őrzik és védik az ortodoxia minden elemét, építkezésükben, díszítésükben, hitükben. Érdemes erre is egy kirándulást tenni, egy teljesen szuverén világ, elgondolkodtat.

Erdélyi szállások ⇒


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
100%