Budapest és környékeBarátokkalProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Ha egy kiállításra mész el idén, ez legyen az – Salvador Dalí Budapesten 

2 perces olvasási idő

Extravagáns bajusz, zsiráflábú elefántok, meghökkentő témák. A szürrealista festőóriást, Salvador Dalít mindannyian ismerjük, és talán nem túlzás azt állítani, hogy az általa kitalált olvadó óra a világ egyik leghíresebb motívuma.

Ha mindig is elvarázsoltak a spanyol mester művei, örömmel olvasod majd, hogy végre Budapest is otthont ad egy különleges Dalí-kiállításnak. Mi is megnéztük, és egyik ámulatból a másikba estünk. Élménybeszámoló következik szállásajánlóval.

Salvador Dalí kiállítás Budapesten 
Az idő asszonya

Ki volt Salvador Dalí?

Az idősebb Salvador Dalí 5 éves korában meghalt gyomor-bélhurut következtében – 1904. május 11-én a spanyolországi Figueresben pedig megszületett a később híressé vált Salvador Dalí. A festőóriás egész életére, identitására rányomta bélyegét elhunyt bátyja emléke; kutatta, vajon melyikük az „igazi” Salvador Dalí. A báty az a gyermekalak, aki Dalí számos művén felbukkan.

Habár szigorú édesapja mereven elutasította fia pályaválasztását, a XX. század egyik legnagyobb hatású szürrealista művésze vált az ifjabb Salvadorból. Nemcsak festő volt, hanem szobrász, irodalmár, bútortervező, sőt, az ékszerek és a reklámkészítés világában is elismertté vált.

Művészetét alapjaiban határozta meg felesége, Gala iránti szerelme, és érzékenyen reagált az őt körülvevő világ változásaira, jelenségeire, tudományos újdonságaira.

Tudtad, hogy Dalí volt az, aki megvalósította Gábor Dénes találmányát, a hologramot?

Salvador Dalí portréja

Miért különleges a budapesti Dalí-kiállítás?

A sokoldalú spanyol művész munkáit testközelből látni önmagában fantasztikus élmény, ám a hazai tárlat más okból is egyedi. Magyarországon ugyanis még soha nem állítottak ki ennyi Dalí-művet: több mint 150 grafika, életnagyságú szobor és különleges műtárgy vezet be Salvador Dalí néha zavarbaejtő és magával ragadó, szimbólumokkal teli univerzumába. A gazdag kiállítási anyagra a tárlat végén egy izgalmas virtuális valóság (VR) élmény teszi fel a koronát.  

Salvador Dalí kiállítás Budapesten 
Kiállító terem

Tojások, biblikus lények és Űrvénusz a félhomályban

A Dalí-kiállítás megtekintésére egy csütörtök délelőttöt szemeltem ki, és ez az időpont nagyon jó választásnak bizonyult. Rajtam kívül alig tizenöt érdeklődő állt sorban, hogy belemerülhessen a szürrealizmusba, így nagyon kényelmesnek ígérkezett a tárlatlátogatás.

A kabátokat és a 30 cm-nél nagyobb táskákat a ruhatárban lehet és kell hagyni, ezután pedig az irányjelzőt követve a fémlépcsőkön alászállhatunk a félhomályba.

Salvador Dalí kiállítás Budapesten 
Kiállítás beltér

A tompított világítás nagyon jól áll Dalí műveinek, még misztikusabbá válnak általa. Az első terembe lépve azonnal megállásra késztet a Mózes és az egyistenhit című litográfia-sorozat, melyet Sigmund Freudnak a vallás jellegét vizsgáló munkái ihlettek. Dalí egyébként is vonzódott a vallás témájához, számos művében feldolgozza.

Salvador Dalí kiállítás Budapesten 
Mózes és az egyistenhit

Tovább sétálva egyszer csak szembetaláltam magam egy hatalmas bronzcsigával, melynek hátára egy angyal ereszkedik, mankóval a kezében. A csiga és az angyal első pillantásra értelmetlennek is tűnhet, azonban telis-tele van Dalí kedvenc szimbólumaival.

Dalí rajongott a csigákért, lenyűgözte a bennük rejlő kettősség, a kemény külső és a puha belső ellentéte. A csiga ezenkívül az idő lassú múlását is megjeleníti, ám az angyal megajándékozza a gyors mozgás képességével.

Salvador Dalí kiállítás Budapesten 
A csiga és az angyal

Ismét csak jelképek sokaságát ontotta rám az Űrvénusz című szobor. A női szépségnek adózó művön azonnal felfedezhetjük az olvadó órát, mely az idő múlására, romboló munkájára emlékeztet, ám az élet és az újjászületés szimbóluma, a tojás is jelen van. 

Salvador Dalí kiállítás Budapesten 
Űrvénusz

Az ihlet bárhonnan jöhet

Az Űrvénuszon töprengve sétáltam tovább, és gyermeki öröm töltött el, amikor felfedeztem a La Fontaine állatmeséit feldolgozó képsorozatot. A La Fontaine bestiáriumában Dalí a maga utánozhatatlan stílusában dolgozta fel a francia író XVII. századi történeteit. Az egyik legismertebb, A róka és a holló tanmeséje is megtalálható közöttük.

Salvador Dalí kiállítás Budapesten 
La Fontaine bestiáriuma

Dalí más irodalmi alkotásokhoz is készített illusztrációkat, így például a hírhedt De Sade márki szövegéhez. A színpompás képsorozat egyszerre közvetít kéjt és fájdalmat, alaposan zavarba hozva a szemlélőt.

Salvador Dalí kiállítás Budapesten 
De Sade márki  

A kiállítás egyik leglátványosabb darabja a Dalí-stílusú táncos címet viselő szobor, amely statikus mivolta ellenére is lendületet sugároz. Dalí rajongott a táncért és különösen a flamencoért, így nem meglepő, hogy a nőalak ruhája, redői erre a műfajra emlékeztetnek.

Salvador Dalí kiállítás Budapesten 
Dalí-stílusú táncos

Irány a jövő!

Az elképzelt jövő éppúgy izgatta Dalít, mint a jelen, erről tanúskodnak a Képzelgések és a jövő tárgyai című litográfiák és rézkarcok. Az ifjabb Salvador itt kiragadja kedvenc tárgyait – így például a telefont – megszokott környezetükből, és új funkciót, megjelenési formát ad nekik.  

Salvador Dalí kiállítás Budapesten 
Képzelgések és a jövő tárgyai

8 perc Dalí elméjében 

A budapesti Dalí-kiállítás azért is izgalmas, mert az utolsó teremben egyedülálló utazást tehetünk Dalí elméjében, gondolataiban egy remek virtuális valóság élménynek köszönhetően. A 8 perces animáció lebontja a tér és idő, a valóság és az elképzelt határait; csak így lehetséges, hogy a sivatagban repülve zsiráflábú elefántok lépnek át a fejünk felett. 

Nemcsak a szuper VR utazás miatt kihagyhatatlan a Dalí-tárlat. Ha már rajongója voltál, akkor azért, ha még nem ismered a munkáit mélyrehatóan, akkor pedig azért nézd meg, hiszen feledhetetlen élményben lesz részed.

Információk a Dalí-kiállításról

 • Időpont: 2023. március 24. – szeptember 3.
 • Helyszín: Komplex Galéria, 1061 Budapest, Király utca 26.
 • Nyitva: Hétfő – vasárnap, 10:00 – 19:00 (utolsó belépés 18:00-kor)
 • Jegyvásárlás, tudnivalók >>
 • A tárlat megtekintése kényelmes tempóban körülbelül másfél órát vesz igénybe.

Izgalmas budapesti szállások művészlelkeknek

1. Parlament Hotel Budapest****

2. T62 Hotel Budapest***

3. Hotel Oktogon Budapest***

4. Vagabond SOHO Apartman Budapest

5. Castle Apartments Budapest

Budapesti program- és szállástippek:

(Képek: Gajdos Kinga, Szallas.hu, instagram.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
67%
Imádom
Imádom
33%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
77 bejegyzés

A szerzőről
Két éve vagyok tagja a Szallas.hu blogíró csapatának. Ez idő alatt Olvasóinkat elkalauzolhattam már Magyarország és Horvátország bámulatosan szép tájaira, pompás éttermeibe és illatos cukrászdáiba. Szabadidőmet legszívesebben a családom körében töltöm, szeretünk túrázni, új tájakat felfedezni. Szívem csücske az ezerarcú Balaton, melyet második otthonomnak nevezhetek.
Bejegyzések
  Ajánlott bejegyzések
  Toplisták

  Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

  2 perces olvasási idő
  Családi kiruccanás

  Magyarországi állatkert gyűjtemény - "Állati jó" helyek térképpel

  9 perces olvasási idő
  Tavaszi zsongás

  Ugorj fejest a tavaszba - hamarosan indul a tulipánszüret az országban

  1 perces olvasási idő