Külföldi kalandok

1 nyaralás, 2 ország – kalandra fel! Szlovén látnivalók a horvát határ mentén

2 perces olvasási idő

Sokszor nehézséget okoz két úti cél között választani, pedig lehet, hogy mindkettő könnyedén belefér a programba! Horvátországi szállás és strand, ugyanakkor egynapos kirándulás Dél-Szlovéniában – miért is ne? Összeszedtük a legérdekesebb szlovén látnivalókat, amik autóval gyorsan és egyszerűen elérhetők Horvátországból. Ha már unjátok a strandot, irány a barlangok és várak izgalmas országa!

Szlovénia látnivalói a horvát határ mellett: TOP 7 program

1, Snežnik kastély

Irány Dél-Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa! Gyönyörű karsztos vidéken járunk, ahol hegyi patakok fakadnak a sziklákon, és tölgyes-bükkös erdőségek borítják a dombokat. Ez az ország egyetlen kastélya, ami ma is híven őrzi eredeti berendezését. Egykor vadászkastély volt, 2008 óta pedig múzeum.

Az impozáns kastély mellett a békét árasztó természeti környezet miatt is megéri felkeresni!

1 nyaralás, 2 ország – kalandra fel! Szlovén látnivalók a horvát határ mentén
Snežnik kastély

2, Krizna barlang

A világ leghosszabb tavas barlangjában nem győz ámulni az ember: 50 kristálytiszta, zöldes színű tavat rejt magában ez a hatalmas karszt-csoda. És a barlangnak még mindig csak kb. 10 km-es szakaszát sikerült feltérképezniük a kutatóknak! A látogatók különféle hosszúságú túrák közül választhatnak, és természetesen csónakba is ülhetünk. Nézzétek meg a barlangi medve maradványait is!

1 nyaralás, 2 ország – kalandra fel! Szlovén látnivalók a horvát határ mentén
Krizna barlang

3, Portoroz 

Vajon az isztriai strandok a jobbak, vagy a szlovénok? …Mi lenne, ha nem kellene választani? Horvátországi szállás esetében is könnyedén „átugorhatjuk” a határt, és máris Portoroz kiépített, tiszta, homokos strandján találjuk magunkat.

Portoroz egyébként is megér egy kirándulást: kikötőjében gazdag yachtok ringatóznak, a központban pedig műemléképületek, éttermek, boltok, és elegáns szállodák váltogatják egymást. A meredek partvonal miatt a panorámája is csodálatos. Igazi riviéra-hangulat vár! 

1 nyaralás, 2 ország – kalandra fel! Szlovén látnivalók a horvát határ mentén
Portoroz

4, Piran

Ha már Szlovénia látnivalói, akkor nem mehetünk el szó nélkül az ország egyik legnépszerűbb tengerparti városa mellett sem – főleg, hogy nagyon közel van Horvátországhoz. Romantikus óvárosa bővelkedik a középkori épületekben, terekben, kiülős vendéglőkben, valamint a bájos, szűk utcákban.

Különleges fekvése miatt gyönyörű tengeri panorámával ajándékoz meg, emellett a velencei hangulat és a mediterrán pezsgés is vonzóvá teszi. Tökéletes célpont egy városnézéshez!

1 nyaralás, 2 ország – kalandra fel! Szlovén látnivalók a horvát határ mentén
Piran óvárosa

5, Kostanjevica na Krki

Ismét egy „leg” következik: ez ugyanis Szlovénia legrégebbi települése. Ha meghalljátok, hogy Krk, egyből a horvát nemzeti park jut eszetekbe, igaz? Pedig Szlovéniában is kanyarog egy festői folyó Krk néven, a falu pedig emellett található.

Egyik leghíresebb látványossága a 13. századi Kostanjevica kolostor, amelyben ma galéria működik, ha esetleg kedvetek szottyanna nyaralás közben egy művészettörténeti kiruccanást is megejteni. 

1 nyaralás, 2 ország – kalandra fel! Szlovén látnivalók a horvát határ mentén
Kostanjevica kolostor

6, Postojna cseppkőbarlang

Tudtátok, hogy ez Európa legnagyobb barlangja? A hatalmas földalatti termek, valamint az évmilliók alatt keletkezett elképesztő barlangi formációk önmagában lenyűgözik a látogatót, de itt még nincs vége az élménynek: kisvonattal viszik le a turistákat, ami ráadásul a világ első földalatti kisvasútja.

A vonat természetesen megáll a legszebb részeken, ahol gyalogosan is felfedezhető a barlang. 

1 nyaralás, 2 ország – kalandra fel! Szlovén látnivalók a horvát határ mentén
Postojna barlang

7, Predjama vár

Akár egy kalap alá vehető a Postojnai cseppkőbarlanggal is, mert a Predjama vár – a világ legnagyobb földalatti vára – csupán néhány kilométerre található a barlangtól. Az építmény állítólag még a Trónok Harca íróját, G. R. R. Martint is megihlette. Nem csoda!

Lenyűgöző látványt nyújt, ahogy a sziklába olvad a középkori erődítmény, amiből titkos alagutak vezetnek a földfelszínre. A vár látogatható, sőt, főszezonban a Postojnai barlangtól ingajáratban közlekedik egy minibusz a turisták számára.

1 nyaralás, 2 ország – kalandra fel! Szlovén látnivalók a horvát határ mentén
Predjama vár

A cseppkőbarlangról és a várról bővebben itt olvashattok >>

TIPP: Akármelyik barlangba látogattok Szlovéniában, vigyetek magatokkal meleg holmit – odabent ugyanis nem ér utol a nyári kánikula!

Hol érdemes szálláshelyet foglalni, ha 2 országot is szeretnétek bejárni?

Íme: 7 horvátországi szállás az Isztriai-félszigeten és környékén, közel a szlovén határhoz!

Apartmani Finida Poreč

Csendes, nyugodt környék, a homokos strand és a belváros is nagyjából 1 km-re terül el. Kisgyerekes családok számára is kellően kényelmes!

Távolság a szlovén határtól: kb. 45 km

Apartmanok A Tenger Mellett Opátia – 7846 Opatija – Volosko

Ha szeretnétek egy kóstolót az abbáziai, elegáns villák hangulatából, jó helyen keresgéltek. Tengerre néző kilátásban lehet részetek, 300 méterre a strandtól, egy négyfős, dekoratív apartmanban.

Távolság a szlovén határtól: kb. 20 km

Apartments Adamović Umag

Medencés apartman szuper felszereltséggel és tisztasággal, negyedóra sétára a strandtól. A kellemes udvarhelyiségbe kiülve is élvezhetitek a nyári estéket.

Távolság a szlovén határtól: kb. 10 km

TOP látnivalók a varázslatos Isztria legjobb nyaralóhelyein >>

Apartmanok Parkolóhellyel Lovran, Opátia – Opatija – 7713 Lovran

A kavicsos strand közelében található, barátságos szálláshely tengerre néző apartmannal vár, melyben akár 8 fő is elfér.

Távolság a szlovén határtól: kb. 45 km

Apartment Višnja Rijeka

Ha szeretnétek a strandolást városnéző kirándulással összekötni, pár órányira Magyarországtól, irány Rijeka! Tengerre néző terasz, szabadstrand a környéken, ízléses berendezés – több se kell.

Távolság a szlovén határtól: kb. 25 km

Aminess Laguna Hotel Novigrad

Mesés tengeri panoráma vár közvetlenül a parton, privát medencével, és reggelis vagy félpanziós ellátással. Ha teljes kikapcsolódásra vágytok, ne adjátok alább: itt kényelem és kiszolgálás jár. 

Távolság a szlovén határtól: kb. 21 km

Apartmani Peršić Mošćenice

Idilli horvátországi szállást kerestek, zöld környezetben, nyugodt helyen? Ez remek választás lesz. Szőlőteraszok mellett, dombok ölelésében pihenhettek, miközben a Kvarner-öböl panorámájában gyönyörködtök.

Távolság a szlovén határtól: kb. 35 km

Várnak Szlovénia változatos látnivalói, már csak egy jó horvátországi szállást kell elcsípni hozzá! >>

Ezeket a bakancslistás látnivalókat se hagyjátok ki, ha Szlovéniában jártok >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%