Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

A szomszédos Szlovénia kincsei, bakancslistás látnivalók autóval

1 perces olvasási idő

Az Alpok lábánál elterülő Szlovénia igazi kis ékszerdoboz, ahol nem csupán festői tájakkal, hanem gyönyörű településekkel is találkozhatsz. Így túrázóknak és városnézőknek is kiváló választás – ráadásul nem is kell messzire menni érte. Délnyugati szomszédunk legnépszerűbb turistacélpontjai közül válogattunk nektek, íme Szlovénia rejtett kincsei!

A szomszédos Szlovénia rejtett kincsei

A szomszédos Szlovénia kincsei

Ljubljana, a harmónia városa

Az ország szívében található a fővárost, Ljubljanát csak szeretni lehet megszámlálhatatlanul sok látnivalójával és barátságos hangulatával. Elsőként az óvárosban érdemes tenni egy sétát, ahol rátok is hamar átragad majd az a nyugalom, amit a település áraszt. A folyón hidak sokasága ível át, a víz hátán lusta hajók úszkálnak, a part mentén pedig bármikor betérhettek egy szimpatikus étterembe, hogy olyan szlovén ételkülönlegességeket kóstolhassatok, mint a laktató levest, a jotát vagy gibanica desszertet. 

Az óváros fölé magasodó Ljubljanai várból pazar kilátás nyílik a környékre és a fáradt vándoroknak jó hír, hogy nem csupán gyalogosan, de autóval és siklóval is megközelíthető az épület. 

A szomszédos Szlovénia rejtett kincsei
Ljubljana belvárosa

Szintén nem érdemes kihagyni a Ljubljanica folyó fölött átfutó Sárkány hidat, melynek lábait négy mitikus teremtmény őrzi. A legenda úgy tartja, hogyha szűz lány halad keresztül a hídon, akkor a sárkányok megcsóválják a farkukat.

Érdemes még felkeresni a minden évszakban más arcát mutató, csodálatos Tivoli parkot is.

Tipp: A kitűnően kiépített bicikliutaknak köszönhetően bármikor felfedezhetitek két keréken is a környéket!

Itt szállj meg, ha mész: City Hotel Ljubljana ***

Bled, az életre kelt festmény

Bled varázslatos, gleccservájta tava igazi turistamágnes, aminek te sem fogsz tudni ellenállni. A friss levegőt szinte harapni lehet, a kristálytiszta víz pedig visszatükrözi a tó körüli hegyeket. Szerencsére nem csupán gyalogolni lehet a környéken, hanem számos más aktív kikapcsolódási forma közül is választhatsz: az evezés mellett, akár SUP-ot is lehet bérelni a vízi élmények kimaxolásáért, de hajókázásra, fürdésre, biciklizésre is van lehetőség. 

A szomszédos Szlovénia rejtett kincsei
Bledi-tó

Ha idáig eljöttél, akkor nézd meg a tó közepén található szigetet, ahol a Mária mennybemenetele templom magasodik. A legenda szerint, ha háromszor megkongatod az itt található harangot, akkor minden kívánságod teljesülni fog. Jó tanácsként elmondjuk, hogy érdemes a reggeli órákban érkezni, mert ilyenkor kevesebb a turista és jobban el tudsz merülni a táj szépségében is. A szigeten található fagyizót is megéri útba ejteni, mert az ízekben biztosan nem fogsz csalódni.

Itt szállj meg, ha mész: Vila Alpina Bled

Bohinj, Isten ajándéka

Akárcsak a korábban említett Bledi-tó, a Bohinji-tó is a lélegzetelállító  Triglav Nemzeti Park területén helyezkedik el, mely a havasi legelők, a tekintélyt parancsoló hegycsúcsok és a látványos vízesések otthona. Az itt található Bohinji-tó Szlovénia legmélyebb és egyúttal legnagyobb természetes tava is. 

A vadregényes part mentén strandokat találsz, ahol kellemes időben bátran megmártózhatsz – ráadásul a tavon csónakázni is lehet, így egy romantikus lélekvesztőben ringatózva élheted át a természet közelségének élményét. Ideális választás azok számára, akik egy csipetnyi nyugalomra vágynak ebben a rohanó világban.

A szomszédos Szlovénia rejtett kincsei
A festői szépségű Bohinji-tó

Érdemes egy túrát tenni a Savica-vízeséshez is. A közeli parkolóból nagyjából 20 perces séta vezet fel a zuhatagig, melyet több mint 500 lépcső megmászásával érhetsz el, a fáradtságodat azonban hamar kárpótolni fogja a csodálatos látvány, amit a Savica-vízesés nyújt.

Természetesen Bohinjhoz is számtalan legenda fűződik. Az egyik legnépszerűbb a városka eredetéhez köthető. Állítólag, amikor Isten megfáradt a világ teremtésében, észrevette, hogy megfeledkezett egy maréknyi emberről és hálából a türelmükért, a legszebb helyet ajándékozta nekik: Bohinjt.

Itt szállj meg, ha mész: Apartment house Jager Srednja Vas v Bohinju

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%