ToplistákKülföldi kalandok

Íme a legviccesebb településnevek a világon – Fucking, Kissing, Condom, Pornóapáti

2 perces olvasási idő

Ne aggódj, nem tévedtél el, ez még mindig a szallas.hu utazási blogja! Mindössze színes, tavaszi csokorba kötöttük neked a világ legviccesebb településneveit, mert ilyen furcsaságok is vannak ám. Meghökkentő és mulatságos elnevezéseik mellett ezek a híres európai és magyar települések egytől-egyik számos szépséggel és izgalmas látnivalóval várják az utazókat. Ismerd meg most Fuckingot, Kissinget, Condomot és társaikat, s ha megbizonyosodtál arról, hogy tényleg érdemes megnézni őket közelebbről, válaszd őket úti célként 2020-ban! Ezek a legviccesebb településnevek a világon!

Íme a legviccesebb településnevek a világon

1. Fucking

A zavarbaejtő nevű Fucking község Salzburgtól északra található, népessége mindössze 93 fő, és többek között arról nevezetes, hogy Ausztriában legtöbbször ennek a településnek a névtábláját lopják el. Globális ismertségre a II. világháború idején tett szert, amikor a Salzburg közelében állomásozó amerikai és brit katonák körében felkapott lett a hely, elsősorban persze neve miatt. Bizonyára számtalan vidám pillanatot töltöttek itt a haderők, közben rengeteg fotót is készítettek. Így indult be a turizmus az ausztriai Fuckingban. A község neve természetesen nem ebben a formában született, hanem egy XI. századi szóalak torzulásából származik. Eredetileg a Foco névből, illetve a régi germán – ing képzőből formálódott, mely a valakihez tartozást fejezte ki. Focing eredeti jelentése tehát “Foco népe” volt.

Íme a legviccesebb településnevek a világon
Fucking település Ausztriában

Fucking községét egyébként nemcsak azért érdemes felkeresni, hogy a névtáblájával szelfizzünk, hisz a település hamisítatlan osztrák falu. Harsogó zöld lankák ölelik körül, csend van és nyugalom, talán csak a tehenek bőgése hallatszik messziről. Ha olyan úti célt keresel nyaralásra, mely távol van a tömegtől, válaszd Fuckingot, de ne feledd el felkeresni Felső-Ausztria legnépszerűbb, mesés városait, többek között Linzet és Bad Ischlt is!

 

 

Kíváncsivá tettünk? Válassz úti célt nyárra Felső-Ausztriában és keresd fel Fuckingot, Linz-et és Bad Ischl-t! Itt találod a legjobb szállásokat Felső-Ausztriában >>

2. Condom

A délnyugat–franciaországi Gers megyében található Condom festői kisvárosa is többet érdemelt volna a sorstól. Vicces nevének persze semmi köze nincsen a fogamzásgátló segédeszközhöz, a névazonosság csak véletlen egybeesés. Miután kikacagtuk magunkat, érdemes megkeresni a legjobb szálláshelyet a környéken és elutazni ide, hisz a középkorban alapított kisváros számtalan érdekességgel várja a kíváncsi turistákat.

Íme a legviccesebb településnevek a világon
Muskétások szobra Condom városában

Condom fekvésénél fogva a régi időkben fontos megállóhelye volt a Santiago de Compostelába tartó zarándokoknak, ennek köszönhetően fejlődött a város. És persze hozzájárult ehhez a híres Armagnac brandy, melyet itt készítettek és innen exportáltak. A városkában lépten-nyomon visszaköszönnek az elmúlt századok. Condom legjelentősebb épülete a XIV. században épült Szent Péter katedrális, mely mellett áll a turisták egyik kedvenc fotózkodási helyszíne, a négy muskétást ábrázoló szoborcsoport.

Az óváros kis utcáit a XVIII. században épült házak is színesítik, szerda reggelente pedig a katedrális mellett található piacon vásárolhatnak az idelátogatók. Kihagyhatatlan élmény egy hajókirándulás a várost átszelő gyönyörű Baise folyón is.

Íme a legviccesebb településnevek a világon
Condom városa Franciaországban

3. Kissing

A szerelmes hangulatú nevet egy bajor város viseli, mely Augsburgtól 10 kilométerre fekszik.  A települést Chissingen néven először egy X. században keletkezett dokumentum említi, de régészeti leletek alapján a tudósok arra következtetnek, hogy a vidék már a kőkorszakban lakott lehetett. A középkorban a jezsuiták jelentős befolyással bírtak a német városban, s a Kissingbe látogató turisták erről meg is győződhetnek, hisz számos évszázados templom hirdeti ezt a városban. 

Kissingben sok más program elérhető családoknak kisgyermekkel is. Kerékpáros utak és babakocsival is bejárható túraútvonalak várnak, ha pedig a strandolni szeretnétek gyerekekkel, látogassatok el a Weitmannsee tóhoz. Itt óriási napozó- és játszóterek, éttermek, túrautak és strandröplabda pálya is működik.  

Bajorország leghíresebb városaiban, Münchenben és Nürnbergben is számtalan programot találsz.

München óvárosa

4. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Nem egy szemtelen macska ugrált végig a billentyűzeten. Bármily elképesztő, a fenti betűhalmaz értelmes szó: egy észak-wales-i kisváros neve, mely az immár kihalófélben lévő, ősi welsh nyelven szól. S hogy mit jelent ez a kilométeres hosszúságú, 58 betűből álló furcsa brit városnév? Hihetetlen, de a településen található helyszínek nevei követik egymást ebben a sorrendben! Értelme körülbelül: Szűz Mária temploma a Fehér Mogyoró völgyében a Rapid Whirlpool közelében és St. Tysilio temploma a Vörös Barlang közelében. Huh… Képzeljük el ugyanezt Budapest esetében!

Íme a legviccesebb településnevek a világon
58 betűből álló brit városnév

A városatyáknak ez a rendkívüli ötlete kifejezetten turisztikai megfontolásokon alapult, ily módon szerették volna felhívni az utazók figyelmét pátriájukra, amely már Kr. e. 4000-ben is lakott volt. Így alakult ki a leghosszabb városnév, ami csak létezik a világ angol nyelvet beszélő országaiban. A könnyebbség kedvéért azért kreáltak egy rövidebb nevet is: a Llanfair-pwll-t. Így tényleg sokkal egyszerűbb. A városka akkor került fel a modern kori térképre, amikor egy meteorológus időjárás jelentés közben hibátlanul kimondta ezt a nyakatekert nevet. Ugyanerre a bravúrra képes volt Naomi Watts filmszínésznő is, aki rövid ideig itt élt nagypapájával.

Wales tartománya minden évszakban mesebeli élményekkel ajándékoz meg.

5. Batman

Igen és igen, Batman valóban létezik! Ha képeket szeretnél nézegetni róla, ezúttal ne a DC Comics univerzumban keresgélj. A mi Batmanünket Törökország térképén találod, merthogy egy nyüzsgő nagyvárosról van szó. Az ország délkeleti részén fekvő település nevét egyébként „botmon”-nak kell ejteni, és azt a közelben csörgedező Batman-folyóról kapta. A folyót pedig a szintén arrafelé magasodó Bati Raman hegyről nevezték el. 

Batman-folyó Törökországban

2008-ban a „Sötét Lovag” című aktuális Batman – film bemutatóját meglovagolva a polgármester kitalálta, hogy nagy dérrel-dúrral be fogja perelni a Warner Brothers stúdiót névbitorlás miatt. Ez persze, nem történt meg, de PR akciónak és a turizmus fellendítése céljából remek ötlet volt.

Ha Batman nyomába szegődnél, irány Törökország!

6. Gotham

Nem vicc, Gotham is létezik! Ezúttal nem Törökországban, hanem az angliai Nottinghamshire-ben találjuk a csendes, családias kisvárost, amelynek azonban – a törökországi Batmantól eltérően – valóban van köze a denevérember univerzumához. Olyannyira, hogy a bűnös és torzulásokkal teli Gotham City eme ártatlan angol településről kapta a nevét, nem is alaptalanul. Évszázadokkal ezelőtt Gotham városát az őrülettel azonosították, mivel a helybeliek elmebetegnek tettették magukat. Az őrültséget akkoriban ragályosnak tartották, s ezt a babonát segítségül híva akarták távol tartani otthonaiktól János királyt, nehogy városukon keresztül létesítsen főútvonalakat. Ez a történet később átjutott a tengerentúlra is, s egy idő múlva megszületett Gotham City.

Nem valószínű, hogy Gotham utcáin andalogva szembetalálkozol Jokerrel és Batmannel, de ez ne tartson vissza, hisz Nottinghamshire csodaszép vidék.

Legviccesebb településnevek a világon: Gotham

7. És egy kis hazai: Pornóapáti

Természetesen nekünk, magyaroknak sem kell külföldre utaznunk ahhoz, hogy meghökkentő településneveket találjunk. Erről tanúskodik a Szombathelytől 16 kilométerre, az osztrák határ közvetlen közelében fekvő Pornóapáti községe is. Már az 1200-as években is Porno néven említették, habár a település neve valószínűleg szláv eredetű. Az „apáti” utótagot az itteni ciszterci apátság miatt kapta. Mosolyogtató neve ellenére Pornóapátiban meglehetősen komoly események történtek az évszázadok során. Számtalanszor cserélt földesurat, a trianoni békeszerződés után pedig Ausztriához csatolták, ám a lakói népszavazáson úgy döntöttek, Magyarországhoz szeretnének tartozni. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bandi (@_bandigramm_) által megosztott bejegyzés,

A II. világháború után itt élt néhány évig Páger Antal színművész is. Pornóapáti napjainkban sem szűnt meg különlegesnek lenni: 2005-ben itt épült meg a Nyugat-Dunántúl első biomasszán alapuló bio-szolár falufűtőműve. 

Nyugat-Magyarország tavasszal, télen és ősszel is rendkívül sokszínű programokkal vár. Látogass el Szombathelyre és Kőszegre, tégy kirándulást a közeli osztrák településeken is! Történelmi emlékek, túraútvonalak, városnéző séták várnak Nyugat-Magyarországon. 

A legjobb szálláshelyeket Szombathelyen itt találod >>

(fotók: shutterstock, Instagram)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
54%
Imádom
Imádom
5%
Vicces
Vicces
32%
Hűha
Hűha
3%
Nem tetszik
Nem tetszik
5%