Külföldi kalandok

Télből a napsütésbe – 5 mesés hely, ahol télen is meleg van

1 perces olvasási idő

A négy évszaknak megvan a maga bája, de a téllel nem mindenki képes azonosulni és melegebb helyre, az élet egy naposabb oldalára vágyik. Télből a napsütésbe!

Márpedig D-vitaminra szükségünk van! – csapnak néhányan az asztalra, amikor az anticiklon már második hete köddel borítja be a Kárpát-medencét. Hja, kérem, a hegyek gyűrűjében biztonságos, de a köd és vele együtt sok minden más is tartósan a levegőben marad télen. Vigaszágon persze hadd áruljam el, hogy az, ami télen a tartós, nyálkás és hideg szürkeséget okozza itt lent a földön, az nyáron a harminc pluszos napokért felelős. A lenti, hideg monokróm világból többféleképpen is kiragadhatjuk magunkat. Elfogadjuk, hogy a Földnek ezen a szélességi körén télen ilyen van és tesszük a dolgunkat. Kerítünk a héten egy-két alkalmat, amikor egy köd fölé nyúló hegyre felmászunk, mint a Pilis, Nagy-hideg-hegy, Kékes, stb. Vagy elutazunk egy, két, három hétre, de akár csak egy hosszú hétvégére egy melegebb tájra. Amennyiben a télből a napsütésbe vágytok, Dubajig meg se álljatok! Ha képesek vagytok megelégedni a tavasszal is, akkor boldogok lesztek Európán belül is. Íme, egy kis utazási segédlet!

Télből a napsütésbe - 5 mesés hely, ahol télen is meleg van

5 csodás hely, hogy a télből a napsütésbe meneküljetek

Kanári-szigetek

Európa pereme a mesés vulkáni szigetcsoport, ahol egész évben tavasz van. Már Kolombusz is megállt itt. Budapestről legkönnyebben a két főszigetet, Gran Canariát és Tenerifét illetve Fuerteventurát érhetitek el. A két egymással vetekedő fapados heti egy-egy közvetlen járatot üzemeltet mindháromra. Ha ehhez nem akartok igazodni, a kontinens komoly repülőterein átszállva könnyen el tudtok jutni akár még Lanzarotéra és La Palmára is. Mesés természet, földöntúlinak tetsző hegyek a végtelen Atlanti-óceánban. Megfizethető árak.

Télből a napsütésbe - 5 mesés hely, ahol télen is meleg van

Ciprus

A szerelem szigete. A monda szerint Afrodité szerelem istennő itt emelkedett ki a tengerből. Az ókori csodákkal teli Páfosz városától nem olyan messze található tengeri szikla, ahonnan az istennő jött, körbeúszható. Aki így tesz, annak boldog szerelemben lehet része. Megannyi ókori és középkori épület tanúskodik Ciprus kelet-földközi térségben betöltött kulcsszerepéről. A Troodos-hegység csúcsain pedig télen akár havat is láthattok és még síelhettek is, majd utána a tengerben csobbantok. Egy ciprusi utazás szinte karnyújtásnyira van tőlünk. Budapestről közvetlen járattal is elérhetitek.

Vagy akár akciós ciprusi utat is foglalhattok és ciprusi szálláshely is elegendő van >>

Télből a napsütésbe - 5 mesés hely, ahol télen is meleg van

Marokkó

Észak-Afrika régi-új gyöngyszeme. Talán mindig is a legkönnyebben befogadható észak-afrikai desztináció volt európaiak számára. Pár éve már Budapestről is el tudtok jutni akár közvetlen járattal vagy mit szólnátok Bécsből egy egy hetes, mesés óceánparti pihenés Agadirban? Agadir a marokkói tengerpart központja. De érdemes ellátogatni a szintén tengerparti Szavírába és megcsodálni különleges házait. Marrákest és az Atlasz-hegységet szintén ne hagyjátok ki! A marokkói konyháról pedig ódákat tudnék zengeni. Ja, a bazárokban kötelező alkudni!

Télből a napsütésbe - 5 mesés hely, ahol télen is meleg van

Dubaj

Először 2003-ban jártam Dubajban. Már akkor is csillogott-villogott, de azóta… Az ember szája tátva marad, hogy a semmi közepén mi nem épül az olajmilliárdokból. Egyszer az életben érdemes megcsodálni. A télnél jobb nem is lehet egy dubaji utazás időpontja. Ilyenkor elviselhető a páratartalom és hőmérséklet. Itt valóban a nyárba érkeztek még januárban is például egy könnyed körutazásra a csodás Dubajban és környékén.

Bari, Puglia

A délkelet olasz Puglia tartomány Olaszország egyik kevésbé ismert része. Szerencsére ma már akár közvetlen járattal is elérhetitek Budapestről. Puglia voltaképpen a „csizma” sarka a bámulatos Gargano Nemzeti Parktól egészen Capo Santa Maria di Leuca-ig. Fehér városok, azúr tenger, buja zöld erdők, végtelen partok és barátságos olaszok várnak itt rátok.

Nyárias ajánlóként képzavarként hathat az ez még a fenti tippekre vonatkozó „csak a jéghegy csúcsa” megjegyzés, de tényleg. Nem kell a világ végéig mennetek, hogy jobbnál jobb utakat találjatok a télből a napsütésbe.

(fotók: szallasguru.hu, szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
57%
Imádom
Imádom
14%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
29%