Külföldi kalandok

Dél-olaszországi szieszta: Puglia festői látnivalói

1 perces olvasási idő
Polignano a Mare

Amióta közvetlen fapados repülőjáratok közlekednek Budapest és Bari között, a dél-olaszországi Puglia tartomány is könnyen elérhetővé vált a magyar turisták számára. Lássuk, mi mindent érdemes megnézni, ha az „olasz csizma sarkában” járunk!

Puglia festői látnivalói
Polignano a Mare

Puglia

Az Appennini-félsziget délkeleti részén, az „olasz csizma sarkán” terül el Puglia régió, amely közel 800 km hosszú tengerparttal rendelkezik. Budapesttől 1500 km távolságra fekszik, ezért bár autóval is elérhető, mégis kényelmesebb repülővel, esetleg vonattal megközelíteni. A tartomány fővárosa, Bari (ejtsd Bári) rengeteg nevezetességgel bír, ám ha kíváncsiak vagyunk a dél-olasz temperamentumra és a festői tengerpartokra, érdemes lesz a környéken is körülnézni.

Puglia festői látnivalói
Otranto, Puglia

Bari és látnivalói

Olaszország déli részének második legnagyobb városa Bari, amely nem csak kikötőváros, hanem híres egyetemváros is. Óvárosában egymást érik a középkori templomok, hangulatos épületek és szűk utcák, amelyek kb. 1-2 napos városnézésre elegendő élményt tartogatnak. Bariban kötelező megnézni a Szent Miklós bazilikát (Basilica San Nicola), amely a 12. században épült román stílusban. Itt nyugszik Szent Miklós püspök (akit később Mikulásként ismert meg a világ). A város másik jelentős temploma a Cattedrale di San Sabino, a bazilikától 250 méterre fekszik.

Puglia festői látnivalói
San Sabino katedrális, Bari

Barinak vára is van, ez a Castello Normanno-Svevo, amely 1132-ben épült, azóta többször restaurálták. Miután felfedeztük az óvárost, sétáljuk végig a Lungomare tengerparti sétányon, amelynek egyik végén a kikötő, másik végén a városi strand (Pane e Pomodoro) található.

Bari környéki látnivalók

Ha csak egyetlen településre utaztok el Bariból, Polignano a Mare legyen az! A festői fekvésű, tenger melletti sziklákra épült falu láttán bátran kijelenthetjük, hogy ez Puglia egyik legszebb települése. Olyannyira híres, hogy gyakran Barihoz kapcsolják a Polignano a Mare tengerpartján készült képeket, holott 35 km-es távolság van a két helyszín között.

Puglia festői látnivalói
Polignano a Mare, Bari közelében

Az óvárosban több helyről is pazar a kilátás a tengerre, ezért érdemes egy sétát tenni a szűk utcácskákban és élvezni a dolce vitát. Bariból legegyszerűbben vonattal lehet megközelíteni a falut, kb. 25-30 perces menetidővel kell számolni.

Ostuni egy dombon fekszik, ezért óvárosának több pontjáról is mesés kilátás nyílik a tengerre. Legmagasabb pontján áll a 15. századi katedrálisa, amely az egyik legszebb a tartományban.

Ha a kulturális látnivalók mellett természeti szépségekre is kíváncsiak vagyunk, érdemes útba ejteni a Grotte di Castellana cseppkőbarlangot, amelynek különlegessége a Grotta Bianca, vagyis a fehér barlang. És ha már barlangok! Matera városát 2019-ben a Lonely Planet is felvette a top-látnivalók közé, barlanglakásaiban már Kr.e.7000-ben is éltek emberek. Az 1980-as évekig főleg a szegények laktak itt, de manapság üzletek és szállodák nyíltak a különleges lakásokban.

Puglia festői látnivalói
Matera, Olaszország

Alberobello a kúpos tetejű kis trulló-házakról ismert, amelyeket kőből építettek, kötőanyag nélkül. A Világörökség részeként számon tartott Alberobello Bariból kb. másfél órás vonatúttal érhető el.  

Puglia festői látnivalói
Alberobello

Aki több időt tölt el Bari környékén, nyugodtan keresse fel a távolabb eső látnivalókat is. Gallipoli aranyhomokos strandjai csábítják a turistákat, míg Torre dell’Orso finomhomokos strandja és a híres Due Sorelle (két nővér) sziklák rendkívül népszerűek nyáron a helyiek körében is. Lecce (amelyet neveznek dél Rómájának is), szintén megér egy kiadós városnézést, hiszen óvárosában egymást érik a barokk stílusú templomok és paloták.

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
70%
Imádom
Imádom
30%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%