Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásToplisták

5 elbűvölő látnivaló Wachau régióban

1 perces olvasási idő
Dürnstein, Wachau egyik gyöngyszeme

Osztrák Dunakanyarnak is nevezik Wachau bortermő vidékét, amely Bécstől alig egy órányira fekszik Alsó-Ausztriában. Hangulatos kisvárosok, teraszos szőlőföldek sorakoznak a Duna mentén, Melk és Krems között, a 33 km hosszú terület akár kerékpárral is végig járható. Wachau az UNESCO Kulturális Világörökség része, a National Geographic pedig 2009-ben a melki bencés apátsággal együtt a „Best Historic Destination in the World” címmel tüntette ki. Lássuk, mely helyeket érdemes megnézni, ha az osztrák Dunakanyarban járunk!

5 elbűvölő látnivaló Wachau régióban

Melk és az apátság

Wachau nyugati bejáratánál fekszik Melk városa, amelynek népszerű apátsága már messziről látszik a dombok között. A barokk stílusú épületegyüttes helyén egykor vár állt, majd 1089-ben II. Lipót őrgróf kolostort alapított itt és a bencéseknek adományozta. A jelenleg is látható apátság 1747-re készült el, legjelentősebb látnivalói az apátsági templom, a pazar könyvtár, a Márvány-terem és a Császári-szárnyban lévő kiállítások. Nem szabad kihagyni a páratlan panorámát sem az erkélyről!

5 elbűvölő látnivaló Wachau régióban
A melki apátság

A jellegzetesen sárga színű apátsághoz hangulatos macskaköves utcákon is felsétálhatunk, így megismerve Melk épületeit és kedves kis üzleteit.

Nyitvatartás:

májustól szeptemberig minden nap: 9.00-17.30, márc. 28-április, október: 9.00-16.30 között. November végétől március végéig csak előzetes bejelentkezéssel, csoportosan látogatható.

Belépő:

A kolostort vezetéssel és egyénileg is lehet látogatni.

Egyéni látogatás: 11,00 €, Vezetővel: 13,00 €.

További információk: www.stiftmelk.at

Dürnstein óvárosa

Wachau egyik legszebb településének tartják Dürnsteint, amely bájos fekvésével, kék-fehér barokk templomával és romantikus várromával azonnal belopja magát a látogatók szívébe.  Legfőbb látnivalója, az apátsági templom a Duna túlpartjáról vagy hajóról nyújtja a legszebb látványt, de érdemes belülről is megnézni. A templomba az apátsági udvaron keresztül juthatunk be, teraszáról csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra.

5 elbűvölő látnivaló Wachau régióban
Dürnstein, Wachau egyik gyöngyszeme

Dürnstein óvárosa városfallal van körbekerítve, a falak meredeken húzódnak fel egészen a sziklákon épült várig. A két városkaput köti össze a középkori épületekkel tarkított Hauptstrasse, a főutca, itt található a Városháza árkádos udvara és több neves étterem is (pl. az Altes Presshaus vagy az Altes Klosterkeller).

Dürnsteini vár

Dürnstein óvárosa felett magasodik a sziklákon álló középkori várrom, amely hírnevét Oroszlánszívű Richárdnak köszönheti. Az angol királyt ugyanis a Szentföldről hazatérve itt tartották fogva és az érte kapott hatalmas váltságdíjból a -legenda szerint – több ausztriai erődöt, többek között Bécs erődfalait is felépítették. A Kuenringek által 1140 környékén emelt várat a harmincéves háborúban, 1645-ben svéd csapatok pusztították el, azóta rom. A város felől két útvonalon is megközelíthető (mindkettő a Steiner Tor közeléből indul), az irányt mindenhol táblák jelzik. A 20-25 perces túra végén lenyűgöző panorámában lehet részünk a Dunára és a környező szőlőhegyekre is.

5 elbűvölő látnivaló Wachau régióban
Dürnsteini vár

Kerékpárral Spitz és Krems között

Wachau a kerékpárosok mekkája, köszönhetően a remek bicikliutaknak és a rengeteg látnivalónak. A legnépszerűbb útvonal Melktől Krems an der Donau városáig tart, de a két város között kisebb szakaszokat is érdemes bevállalni. Ha Spitzből indulunk a Duna bal partján, érinthetjük a legszebb településeket, Weissenkirchent, Dürnsteint és Kremset is. A túra hossza kb. 32 km, időtartama 4 óra (kényelmes tempóban). De a látnivalók és a megállások miatt érdemes egész napos túrát tervezni. Jelentős szintkülönbséggel sem kell számolni, hiszen a bicikliút szinte végig a Duna partján halad.

Panorámautak a teraszos szőlők között

Wachau régió jellegzetességei a teraszos szőlőtőkék, amelyek között bárki sétálhat a kijelölt túraútvonalak egyikén. Talán a legszebb kilátást a Weissenkirchen település melletti utak kínálják, de Spitz belvárosából induló Rotes Tor Gasse is megér egy kirándulást. Utóbbi a Rotes Tor (vörös kapu) romhoz vezet fel, amely a harmincéves háború idejéből maradt fenn. Innen csodás kilátás nyílik Spitz házaira, a környező szőlőkre, a Dunára és a Tausend-Eimer-Bergre.

5 elbűvölő látnivaló Wachau régióban
Teraszos szőlők Weissenkirchen település határában

Szállást keresel Wachauban?

Hotel Weinberghof & Weingut Lagler Spitz ****

Hotel Weinberghof & Weingut Lagler Spitz ****

LOISIUM Wine & Spa Resort Langenlois ****

LOISIUM Wine & Spa Resort Langenlois ****

Hotel Schloss Durnstein *****

Hotel Schloss Durnstein *****

Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%