Hegyek-völgyekBudapest és környékeCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

A Dunakanyar legszebb panorámái

1 perces olvasási idő

A Dunakanyar nagy szerencséje, hogy hegyek között kanyarog, ezért számos kilátó nyújt feledhetetlen dunakanyari panorámát. A legimpozánsabb látványt a környező magaslatok kilátói kínálják.

dunakanyar legszebb panoráma
Dunakanyar panoráma

5 dunakanyari kilátó, amiről látnotok kell a panorámát

Zsitvay-kilátó, Nagyvillám, Visegrád

1933-ban épült a középkort idéző, Visegrád történelmi emlékeire emlékeztető torony. A Zsitvay-kilátó a 377 méter magas Nagyvillám tetején áll, amit könnyűszerrel elérhettek gyalog a kék jelzésen, vagy autóval is. Utóbbival hétvégén az a helyzet, mint Dobogókőn. A Nagyvillám tetejéről a dunakanyari panoráma keleti felét láthatjátok a Szentendrei-szigettel.

Visegrádi szálláshelyek >>

dunakanyar legszebb panoráma
A Szentendrei-sziget csúcsa

Csóványos, Börzsöny

A Börzsönyben az a jó, hogy rendkívűli tagoltsága miatt az autók nem vették birtokba. Reméljük ez így is marad. A Csóványost csak túrázva közelíthetitek meg. Legegyszerűbb Királyrétről a zöld kereszt jelzésen elindulni és rátérni a csúcsig vivő országos kékre. A Börzsöny legmagasabb, 938 méteres csúcsán álló torony egy geodéziai mérőtoronyból lett kilátó. 2014-ben nyitották meg, kreatívan újjáépítve a szürke épületet. Tetejéről, ha 8 kontinens nem is látszik, mivel nincs is annyi, tiszta időben akár 40 ezer négyzetkilométernyi területet is beláthattok. Egész napos túra!

Szállások a Börzsönyben >>

Julianus barát kilátó, Börzsöny

A torony a Börzsöny déli vonulatai tetején, a Hegyes tetőn áll. Szintén gyalogos program. Indulhattok Zebegényből a sárga, vagy Nagymarosról a kék jelzésen. Könnyebb túra vár rátok a 482 méteres csúcsra. A Hegyes-tető olyan, mintha egy félsziget lenne a Dunában: az egész folyókanyarulatot láthatjátok és a Csóványosra is visszatekinthettek a 2011-ben felújított toronyból.

Szállások Nagymaroson és Zebegényben >>

dunakanyar legszebb panoráma
Julianus-kilátó

Prédikálószék, Visegrádi-hegység

A Dömös fölötti 639 méter magas Prédikálószék 2016-ban átadott kilátójáról pont a Hegyes-tető „félszigete” és pompás dunakanyari panoráma látható. A túra itt sem túl nehéz; Dömösről a piros és piros háromszög jelzést követve juttok fel a kilátó elé. Ahol még wifi is van, így kedvetekre fényképezhettek és tölthetitek fel a dunakanyari kilátás képeit a közösségi portálokra.

Szállást keresel Dömösön? >>

dunakanyar legszebb panoráma
Kilátás Prédikálószékről

Dobogókő, Visegrádi-hegység

Az egy méter híján 700 méteres Dobogőkő a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsán nincs kilátótorony, de van kilátóhely, ahonnan ha nem is a teljes Dunakanyar, de bámulatos és részleges dunakanyari panoráma, illetve a vulkanikus Visegrádi-hegység völgyrendszerei láthatók. A kilátóhelyet az Eötvös Loránd menedékház mögött találjátok. Dobogókő autóval is megközelíthető Szentendre felől, de hétvégén többnyire óriási tolongás van. Gyalog Dömösről érdemes nekiindulni, ha izgalmat akartok, a Rám-szakadékon keresztül.

dunakanyar legszebb panoráma
Őszi kilátás Dobogókőről

Sarki fény Dobogókő tetejéről

Nem, nincs velünk semmi baj; sarki fény délebbi szélességi körökön is látható. Ritkán, mivel a napszél csak elvétve kavarja fel olyan szinten a magnetoszférát, hogy a többnyire 100 és 1000 kilométeres magasságon létrejövő sarki fény magasabb magyarországi hegycsúcsokról látható módon is felderengjen. Legutóbb 2015-ben figyelték meg a jelenséget. A 2015-ös sarki fény során Dobogókőről csodás felvételek készültek a vöröslő gomolygásról. Ha sarki fényt ritkán, bámulatos csillagos égboltot annál gyakrabban láthattok Dobogókőről.

Szállások Dobogókőn >>

Ha szeretitek a kilátókat, az elétek táruló panorámát és nem riadtok vissza egy kis túrázástól, kellemes kikapcsolódást ígér a dunakanyari panoráma megtekintése.

Ami a szállást illeti, a Dunakanyar kínálatában mindenféle szálláshelyet foglalhattok! >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%