HorvátországCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

Delfinek Horvátországban – hol lehet meglesni őket?

1 perces olvasási idő

Ne gondoljátok, hogy egy delfinles miatt a világ végére kell utaznotok. Elég, ha a delfinek után a közeli Horvátország partjaihoz autóztok! Kíváncsiak vagytok, hol lehet meglesni őket? Íme egy lista: delfinek Horvátországban!

delfinek

Delfinek Horvátországban

Ha nem a delfinek az első, ami Horvátország említésekor eszetekbe jut, az azért is lehet, mert néhány évtizede szinte eltűntek az adriai vizekből. Ezért a túlhalászat volt a felelős. De itt nem a delfint halászták túl, inkább erőteljesen ritkították számukat, hogy a delfineleség szardíniát és heringet halászhassák ipari mértékben.

1979 óta a delfint és más, a delfinekhez hasonlóan vándorló fajokat nemzetközi egyezmény védi. 1987 óta pedig a Kvarner-öbölbeli Veli Losinj központtal alapított Adriai Delfin Projekt gondoskodik róla, hogy a delfinek megmaradjanak őshonos állatnak az Adria Horvátország melletti vizeiben is. A mára már pár száz egyedet számláló horvátországi delfin populáció egyre növekszik.

Delfinek Horvátországban

Delfinek a Kvarner-öbölben

A Magyarországhoz közel eső északnyugat-horvátországi Kvarner-öbölben a legnagyobb a delfinek előfordulási valószínűsége. Itt jellemzően a palackorrú delfinek figyelhetők meg. A 2-4 méter testhosszúságú, csoportokban úszó emlősök nyáron jönnek partközelbe. Az emberre nem veszélyesek. Úszni velük legfeljebb azért nem érdemes, mert óránkénti, akár 60 kilométeres sebességükkel Johnny Weissmüllert is helyben hagyják. Dalmácia partjainál a kisebb és sokkal ritkább közönséges delfin figyelhető meg. Alacsony egyedszáma miatt azonban jóval kisebb eséllyel. Losinj környékén akár 90%-os esélyt is vállalnak a delfinles-szervezők.

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol

Losinj, a delfinek szigete

A Kvarner-öböl egyik külső szigete, Losinj a delfinek szigete – tartják sokan. Veli Losinjban működik a delfinmegfigyelés tudományos központja is, a Blue World Kutatóközpont. A Blue World felügyeli a Cres és Losinj között létrehozott delfinrezervátumot. Mali Losinjból szerveznek delfinmegfigyelő túrákat fejenként néhány száz kunáért. Előtte foglaljátok le Losinj 5 legjobb szállásainak egyikét! >>

Delfinek Horvátországban Loinj
Losinj, a delfinek szigete

Delfinlesen az Isztria körül

Az Isztriai-félsziget több településén is szerveznek delfinmegfigyelő túrákat. Rabacból, Umagból, a festői Rovinjból és Pulából is indulhattok a megfelelő összegért delfinlesre.

delfinek
Delfinek Horvátországban
Delfinlesen

Delfinek Dalmáciában

Tavalyi szenzáció volt, hogy a Blue World munkatársai ötven egyedből álló közönséges delfincsoportot fedeztek fel a közép-dalmát Kornati-szigeteknél.  A közönséges delfin szintén az eltűnés szélén volt. A védett szigetcsoporthoz is szerveznek delfintúrákat egyebek mellett Murterből, ahol igazán ízléses szálláshelyet foglalhattok.

Június 8. – Óceánok világnapja

A horvátországi delfinles remek apropója lehet június 8., az Óceánok Világnapja. Az először 1992-ben megrendezett világnapon az óceánok már akkor is aggasztó, mára még aggasztóbbá váló állapotára hívják fel a figyelmet. Földünk felszínének 70%-a tenger és óceán. Vigyázzatok rá!

Természetesen összeköthetitek a horvátországi delfinlest egy szokásos horvátországi nyaralás hetével is. Akárhogy döntötök, szállásfoglalással különösen a Kvarner-öböl térségében nem lesz gondotok. Kedvcsinálóként ezt a szállást nézzétek meg! >>

Apartman Flora Lovran


Még több horvát tengerparti szálláshely a szallas.hu oldalán >>


(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
43%
Imádom
Imádom
43%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
14%