Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásVidéki víkend

Természeti csoda Sárospatakon: a Megyer-hegyi tengerszem

1 perces olvasási idő
Megyer-hegyi tengerszem nyáron

Sokszor emlegetjük, hogy nem is kell külföldre utaznunk ahhoz, hogy kikapcsolódjunk, szépet lássunk, jó levegőn legyünk, sportoljunk. Hiszen itthon is számos természeti csoda vár minket és most csak a Zempléni-hegység lankái közzé kell utaznunk, hogy felfedezzük a Megyer-hegyi tengerszem csodáját!

Megyer-hegyi tengerszem

Megyer-hegyen fekvő „tengerszem”

Sárospatak közelében van egy igazán csodás hely, ahol az ég kék, a természet a legzöldebb árnyalatokban pompázik és az erdő mélyén a 303 m magas Megyer-hegy vulkáni eredetű, kemény kőzetébe ékelődve egy mese tó varázsolja el az utazókat. Talán nem veszít értékéből, ha megnézzük kialakulásának történetét, ugyanis e kőzet kiválóan alkalmas volt az évszázadok során arra, hogy a hegyből kifejtve értékes malomköveket készítsenek belőle. Az itt bányászott malomköveket gabonaőrlésre, érczúzásra, de még paprikamalomban is használták. A Megyer-hegyen bányászott „pataki malomkövek” külföldön is keresettek voltak.

A hegy évszázadokig állta az emberi kéz általi formázást, s ennek következtében a bánya belsejében hatalmas akna jött létre. Mint minden árok, ez is megtelt volna vízzel az esőzések idején, de a víz eltávolítására vízlevezető vágatot vájtak a középkori bánya szegletében. Amikor a XX. század elején abba maradt a kőfejtő tevékenység, a malomkőbánya fejtési gödrében tó alakult ki, melyet később Tengerszemnek neveztek el.

Az egykori kőfejtőben kialakult tó mélysége 6,5 méter, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. Különleges hely ez, olyan, mintha a négy évszak tündérei vertek volna itt tanyát, miután az ember végleg elhagyta az ősi vulkán kúpját. Bármikor is járunk erre, mindig a legcsodásabb arcát mutatja a természet, legyen szó a tó nyári türkiz kékjéről, a tavasz és az ősz visszatükröződő színeiről, vagy a télen kiapadt és befagyott mederről. Az ide vezető Malomkő tanösvényen keresztül pedig tökéletes tájékoztatást kapunk a természeti jelenség kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről, a bányászatról és a terület élővilágáról.

Érdemes nem csak a tavat, hanem környezetét is alaposan felfedezni, hiszen a csapadékvíz felgyülemlésével kialakult tengerszem sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeivel egyedülálló jelentőségű, védett terület. Egyfajta időutazás ez a környéken, ahol a bányaőr barlangja, a sziklába vájt egykori kovácsműhely, a kibányászott malomkövek és az elszállításukra kivágott „kanyon” szintén érdekes látványt nyújtanak.

Megközelítés

A Tengerszem és a Malomkő tanösvény egész évben időjárástól függően, szabadon látogatható. A Megyer-hegy oldalába szőlők között szinte egy fél óra alatt egy keskeny, néhol kissé meredek ösvényen tudjuk megközelíteni a Tengerszemet. A tanösvény jelzéseit követve a tó körül feljuthatunk a sziklafalak tetejére. A biztonsági korlátok mögül pedig gyönyörű fotókat készíthetünk a türkiz mélységről.

 

Látnivalók a közelben: Sárospatak és a Rákóczi-vár

A Megyer-hegy közvetlen szomszédságában találhatjuk a sárospataki Rákócziak várát, hazánk legszebb késő reneszánsz műemlékét. Utunk során tehát érdemes betérni az ország legjelentősebb Rákóczi-kultuszhelyére, megtekinteni az épületben kialakított Rákóczi-kiállítás, amely 2003-ban az Év Múzeuma díját is megkapta.

A Rákócziak idején a XVII. században nagyszabású építkezések folytak a reneszánsz jegyei szerint a városban és a várban. Így készült el a vár leghíresebb látnivalója 1646-ban, a belső udvaron látható gyönyörű Lorántffy-loggia, amely a magyar reneszánsz építészet kiemelkedő alkotása.

Sárospataki vár

Ma a Rákóczi-kiállítás szabadon, míg a legrégebbi Vörös-torony csak vezetéssel látogatható. Ám a torony termeiben Rákóczi korabeli bútorokat, és gyönyörű reneszánsz ajtó és ablakkereteket figyelhetünk meg, ezért érdemes igénybe venni a szakvezetett túrát is a várban.

Azonban nem szabad elrohanni az északkeleti sarokbástya mellett sem, hiszen az emeleten a XVII. századi „Sub-Rosa erkély” ugrik ki. Nevét a kerek erkélyszoba festett boltozatának zárókövét díszítő stilizált rózsáról kapta. A már barokkba hajló reneszánsz motívumokkal díszített szobában tartották a Wesselényi-féle összeesküvés titkos tárgyalásait, I. Rákóczi Ferenc, Nádasdy Ferenc, Zrínyi Péter, Frangepán Ferenc részvételével.

Részletes jegyinformáció: a vár adatlapján

Sárospataki Bazilika

A Tengerszem és Rákóczi vár mellett érdemes útba ejteni a Sárospataki Bazilikát is. A város első temploma az Árpád-házi királyok idejéből való, ám ez a mai háromhajós, gótikus templom csak 1492-re készült el. Története szorosan összefügg a vár történetével, mert a vár gazdái a templom urai is voltak és szinte mindenki alakított, bővített, módosított rajta valamit. S ha itt járunk, ne felejtsük el, hogy a város szülöttje Árpád-házi Szent Erzsébet, akinek ereklyéit őrzi a basilica minor rangot viselő gótikus templom.

Szállást keresel Sárospatakon? Mi ezeket ajánljuk ⇒

Ha pedig programot keresel, ezeket ajánljuk ⇒


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%