VárosnézésekCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongásToplisták

10 kihagyhatatlan látnivaló Veszprémben, a Királynék városában

2 perces olvasási idő

A Királynék városának is nevezik Veszprémet, köszönhetően annak, hogy I. István király feleségének, Gizellának a kedvenc tartózkodási helye volt a város. Később évszázadokon át a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat, és viselték a királyné kancellárjának címét. Lássuk, mi mindent érdemes megnézni, ha Veszprémben járunk – kihagyhatatlan veszprémi látnivalók és izgalmas programok Veszprémben!

10 kihagyhatatlan látnivaló Veszprémben, a Királynék városában

Tűztorony

10 kihagyhatatlan látnivaló Veszprémben, a Királynék városában
Tűztorony Veszprémben

A veszprémi vár DNy-i végén emelkedik a vár egyetlen tornya, a 48 méter magas Tűztorony. A torony törtkőből falazott, hengeres része feltehetően középkori, de pontos építési idejét nem ismerjük. A torony alapozása a Várhegy előtti tér szintjén nyugszik, bejárata viszont az alapozástól több méter magasan, a vár belseje felől nyílik.

Kedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak: Egész évben a belépőjegyek árából – 20% >>>

Hősök Kapuja Látogatóközpont

10 kihagyhatatlan látnivaló Veszprémben, a Királynék városában
Hősök kapuja, Veszprém
 Az 1939-ben felavatott és 2013-ban felújított Hősök Kapuja kiállítóhelyen a látogatók megismerkedhetnek az épület históriájával, emellett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és a II. világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi eseményeinek és hőseinek történetével.

Szallas.hu-n foglalóknak a belépőjegyek árából 20% kedvezmény jár >>>

Gizella kápolna és Gizella-kút

Veszprém legrégibb középkori épülete, a Gizella-kápolna a 13. században, gótikus stílusban épült. A kápolna előtt áll egy 41 méter mélységű kút.

I. István és Gizella királyné szobra

A belvárosi sétálóutca végén, a várhegy északi fokán magasodik I. István király és Gizella királyné szobra, Ispánki József 1938-as alkotása. A szobrok mellett állva csodálatos panorámában lehet részünk. Jól látható innen a Benedek-hegy, a Szent István völgyhíd, közismertebb nevén a Viadukt, a Margit-romok és a Séd-patak völgye is.

10 kihagyhatatlan látnivaló Veszprémben, a Királynék városában
Benedek-hegy
10 kihagyhatatlan látnivaló Veszprémben, a Királynék városában
Elefánt a Veszprémi Állatkertben

A vadasparkban madárröpte, Maki ösvény, Állatsimogató, Majomház, Dél-Amerika és Afrikai szavanna kifutó, valamint Kölyökdzsungel Játszóház és Terrárium is található. Itt terül el a Dínó Park is, ahol a két hektáron elterülő kiállítás során közel 50 életnagyságú dinoszaurusz szobor várja a látogatókat.

A veszprémi állatkert többórás programot kitesz, ráadásul kifejezetten gyerekbarát kialakítású. Hatalmas területen fekszik, de bőven vannak árnyékos részek, pihenőhelyek, étkezési lehetőségek. Nem hiába tartják az ország egyik legjobbjának.

6. Gizella királyné-kilátó 

Kirándulni is lehet ám Veszprémben, nem csak várost nézni, ez esetben a legjobb célpont a Gulya-dombon álló, 22 méter magas Gizella királyné-kilátó. Mellette pihenő- és tűzrakóhely is akad. A közelben csordogál a Séd-patak, és több játszótér is van errefelé. Sőt, a veszprémi állatkert parkolója csak egy 10 perc gyalogosan.

10 kihagyhatatlan látnivaló Veszprémben, a Királynék városában
Gizella királyné-kilátó

7. Dubniczay-palota és az Érseki-palota

A két palota a Szentháromság tér legmeghatározóbb barokk épületei, melyek egymással szemben találhatók. A Dubniczay-palotában különféle időszakos és állandó kiállításokat lehet megnézni, a pincében található például az írott, karcolt, címeres téglákat bemutató Tegulárium. Az Érseki Palota lenyűgöző belsőépítészete és képtára idegenvezetéssel látogatható.

Dubniczay-palota

8. Kálvária-domb

Csodálatos kilátásért irány a Kálvária-domb! Az itt kihelyezett padokon ücsörögve különös nyugalom lesz úrrá az emberen, miközben letekint az előtte elterülő Királynék városára. Főleg naplemente idején bámulatos innen a panoráma. Ezen a dombon volt a régi Veszprém központja, a tetején pedig érdemes megnézni a XIII. századbeli Szent Miklós Plébániatemplom romjait is.

9. Veszprémi Utcazenei fesztivál

Hazai és nemzetközi fellépők idén ismét megtáncoltatják a népet, érdemes még az ősz beköszönte előtt kihasználni ezt a nyár végi, kulturált zenés programot. A helyszín Veszprém belvárosa, több színpadon is zajlik a hepaj. 

Időpont: augusztus 25 – 28. 

10. A várnegyed és a belváros további látnivalói, amiket nem szabad elmulasztani:

  • Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház – már az 1001-es pannonhalmi kiváltságlevél is említést tesz róla; a bazilikában többek közt Boldog Gizella királyné ereklyéje is megtalálható;
  • Harmat utcai kilátópont – az abszolút veszprémi látkép helyszíne, ugyanis innen a padról egyszerre látható a vár sziluettje, másik irányba pedig és a Szent István Völgyhíd is;
Veszprémi vár, előtérben a Viadukt
  • Szentháromság szobor – Veszprém egyik ikonja, és Magyarország egyik legszebb barokk tere;
  • Fortuna-kút – a Gizella udvarban található különleges szökőkút, az Utcazenei fesztivál egyik színhelye;
  • Millenium emlékmű – a hangulatos Óváros téren, szecessziós épületek, kávézók és éttermek mellett található.
Millenium emlékmű

+1 Oliva étterem, ha városnézés közben megjön az étvágyatok:

Oliva étterem

És ha megéheznétek, látogassatok el az Oliva étterembe, ahol hangulatos mediterrán kerthelyiség, nemzetközi és hagyományos konyha várja a vendégeket.

Szallas.hu-n foglalóknak a belépőjegyek árából 10% kedvezmény jár >>>

További 3 izgalmas látnivaló Veszprém közvetlen közelében, amiket érdemes bevenni a programba:

A Királynék Városában életre kel a történelem, győződjetek meg róla személyesen! De Veszprém szállás tekintetében is bővelkedik, nem csak látnivalókban – itt az összes veszprémi apartman, vendégház és hotel megtalálható >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
73%
Imádom
Imádom
8%
Vicces
Vicces
3%
Hűha
Hűha
7%
Nem tetszik
Nem tetszik
8%