5 kihagyhatatlan látnivaló Veszprémben, a Királynék városában

PirosKalaposLány 2018-04-29
piros-kalapos-lany

A Királynék városának is nevezik Veszprémet, köszönhetően annak, hogy I. István király feleségének, Gizellának a kedvenc tartózkodási helye volt a város. Később évszázadokon át a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat, és viselték a királyné kancellárjának címét. Lássuk, mi mindent érdemes megnézni, ha Veszprémben járunk!

Tűztorony

Tűztorony Veszprémben

A veszprémi vár DNy-i végén emelkedik a vár egyetlen tornya, a 48 méter magas Tűztorony. A torony törtkőből falazott, hengeres része feltehetően középkori, de pontos építési idejét nem ismerjük. A torony alapozása a Várhegy előtti tér szintjén nyugszik, bejárata viszont az alapozástól több méter magasan, a vár belseje felől nyílik.

Kedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak: Egész évben a belépőjegyek árából – 20% >>>

Hősök Kapuja Látogatóközpont

Hősök kapuja, Veszprém

 Az 1939-ben felavatott és 2013-ban felújított Hősök Kapuja kiállítóhelyen a látogatók megismerkedhetnek az épület históriájával, emellett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és a II. világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi eseményeinek és hőseinek történetével.

Szallas.hu-n foglalóknak a belépőjegyek árából 20% kedvezmény jár >>>

Gizella kápolna és Gizella-kút

Veszprém legrégibb középkori épülete, a Gizella-kápolna a 13. században, gótikus stílusban épült. A kápolna előtt áll egy 41 méter mélységű kút.

I. István és Gizella királyné szobra

A belvárosi sétálóutca végén, a várhegy északi fokán magasodik I. István király és Gizella királyné szobra, Ispánki József 1938-as alkotása. A szobrok mellett állva csodálatos panorámában lehet részünk. Jól látható innen a Benedek-hegy, a Szent István völgyhíd, közismertebb nevén a Viadukt, a Margit-romok és a Séd-patak völgye is.

Benedek-hegy

+1 Oliva étterem

És ha megéheznétek, látogassatok el az Oliva étterembe, ahol hangulatos mediterrán kerthelyiség, nemzetközi és hagyományos konyha várja a vendégeket.


 

 

Szállást keresel Veszprémben? Itt tudsz válogatni a szuper helyek közül ⇒