ToplistákBudapest és környékeCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

TOP 5 egynapos kirándulás Budapest környékén

2 perces olvasási idő
Visegrádi panoráma

Budapesthez közeli kirándulóhelyet keresel, esetleg egynapos városnézésre is szívesen elutaznál a főváros környékén? Ha igen, az alábbi lista neked szól!

Visegrád

Visegrád azért nagyon megkapó hely, mert könnyű ötvözni a természetközeliséget a városlátogatással és ha elfáradtunk, több wellness hotel is jószívvel vár bennünket. Többek között az én személyes kedvencem a Silvanus Hotel Visegrád****, ahonnan pazar kilátás nyílik a Dunakanyarra.

Silvanus Hotel Visegrád**** (fotó: szallas.hu)

Habár a kilátásért is érdemes ellátogatni ide, de a szálloda önmagában megér egy misét. Ha valaki nem szeretne több éjszakát időzni, akkor is élvezheti a kilátást, lehetőség van kirándulás előtt, után, közben vagy helyett egynapos wellnessbelépő vásárlására.

Pihentető wellness és festői panoráma a visegrádi Silvanus Hotelben >>

Ami a várost illeti, rengeteg nagyszerű programmal várja a látogatókat. Mindenképpen érdemes betérni a Visegrádi várba, kihagyhatatlan élmény a visegrádi Alsóvárban egész évben megrendezésre kerülő lovagi torna is. Ha valaki túrázni készül, érdemes ellátogatni a Zsitvay vagy Julianus kilátóhoz, ahonnan pazar panoráma nyílik a környékre. Városon belül pedig a Zugfőzde Pálinkamúzeumba lehet izgalmas elfoglaltság. Vagy, ha valaki szereti az aktív kikapcsolódást, rendelkezésre áll gokart- és bobpálya is.

Visegrádi panoráma

Már az eddigiekből is kiderül, Visegrád milyen sokarcú város, mégsem a felsoroltak miatt állítom, hogy varázslatos hely. Az a csend és nyugalom, amit környék áraszt, egy kis szeglete a város és természet olyan típusú összefonódásának, ami engem nagyon magával ragadott. Hallani a saját visszhangomat, amit visszavertek a hegyek és közben amerre csak nézek, zöldellő természet vesz körül. Igazán lélegzetelállító élmény!

Szállások Visegrádon >>

Tata és az Öreg-tó

Télen-nyáron kellemes sétát tehetünk a Budapestről csak egy órás autóútra található Tata környékén. A városban igazából két tó is található, a Tatai-(Öreg)-tó, aminek a kerülete 7,5 kilométer. Illetve egy lényegesen kisebb, a Cseke-tó, amit ha körbe szeretnénk sétálni, bő 2 kilométert kell megtennünk. Ha mindkettőt tervezzük megkerülni, akkor érdemes rászánni egy teljes délutánt.

Tatai Öreg-tó

A nagyobb tó körül számos hangulatos vendéglátóipari egység várja a megéhezett vándorokat. A szintemelkedés gyakorlatilag nulla, így bárki kényelmesen teljesítheti a távot, akár biciklivel, akár gyalog. A hosszabb kirándulások kedvelői pedig kiegészíthetik egy hosszabb sétával a programot, innen ugyanis könnyűszerrel elérhető a tatabányai Turul-szobor is. Aki viszont nem a hosszabb séták szerelmese, az megtekintheti a látványosságokat, mint az Angolparkot, a Tatai várat, Eszterházy-kastélyt vagy a Kálvária-dombot – vagy városnéző kisvonat segítségével, vagy akár gyalog is.

Szállást keresel Tatán? >>

Szentendre

Aki inkább városlátogató, mintsem természetrajongó típus, annak nagyon kellemes programnak ígérkezhet Szentendre. Budapestről kocsival vagy HÉV-vel is könnyűszerrel megközelíthető. Érdemes indulás előtt tájékozódni, van-e éppen valamilyen rendezvény a városban, mivel Szentendre egész évben különféle programokkal várja a látogatókat. Ha éppen nincs semmi különleges esemény, akkor is megér egy kirándulást.

Szentendrei hangulatok

Elvégre tehetünk egy kellemes sétát a Duna-parton vagy a belváros különféle zugait is átjárhatjuk, a rusztikus kis utcácskák nagyon zavartalan hangulatot árasztanak. Számtalan étteremből, cukrászdából vagy fagyizóból válogathatunk. Ha karácsony környékén járunk erre, kihagyhatatlan látnivaló a Hubay Ház Karácsony Kiállítása. Végül, de nem utolsó sorban, aki érdeklődik a néprajz iránt, annak pedig a Szentendrei Skanzen lehet érdekes látnivaló.

TIPP: A szallas.hu-n foglalóknak 10 % kedvezmény jár a Szabadtéri Múzeum belépőjegy árából

Dobogókő

A természet szerelmeseinek tökéletes kikapcsolódás lehet egy napos túra Dobogókő és környéke. Többféleképpen is megközelíthető, ha Budapestről felől kocsival megyünk, érkezhetünk Pilisszentkereszt felől és kezdhetjük lefelé a kirándulásunkat. Vagy fordítva, Dömösön, a Rám-szakadék aljában. Én az utóbbit javaslom, elvégre így visszafelé fáradtan már csak lefelé kell ballagnunk. Tömegközlekedéssel egyszerűbb a helyzet, hiszen ebben az esetben választhatunk melyik végéről szeretnénk indítani túránk, ha pedig elfáradtunk, akkor már nem kell visszatérni a kiindulási pontra.

A Rám-szakadék egyedülálló kaland, személy szerint nekem nagyon tetszett, hogy különböző létrákon és tereptárgyakon kellett jönni-menni. Hasonló túraútvonalak vannak a Magas-Tátrában, de arról majd legközelebb mesélek.

Ha útközben esetleg megéhezünk, több menedékház is szívesen vendégül látja az arra járót. Mi a Zsindelyes vendégházat választottuk, ami nagyon otthonos, meghitt hangulattal fogadott bennünket. Cicák pihentek a kályha tetején, amiben lobogó tűz várta a fáradt vándort. Nagyon jól esett a forró leves. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy télen, ha van elég hó még síelhetünk is errefelé.

Szállások Dobogókőn >>

Esztergom

Budapestről bő egy órás autókázással északra elérhetjük Esztergom városát. Amit itt feltétlenül érdemes meglátogatni, az az Esztergomi bazilika. Ha valaki bírja a magasságot, érdemes felmenni a kupoláig, onnan nagyon szép a kilátás. Vagy ha ennyire nem is vagyunk bátrak, a bazilika kávézójából is láthatjuk a panorámát.

Esztergomi bazilika

Itt is vár minket egy kisvasút, ami körbe visz a városban, ha nincs kedvünk sokat sétálni. Átvisz vagy át is mehetünk Párkányba (Štúrovo), ahol bár nagyon sok látnivaló nincs, de átsétálhatunk a Mária Valéria hídon, ami összeköti Magyarországot Szlovákiával. Ha pedig megéheztünk, itt is számtalan étterem közül választhatunk, a legjobbak talán a bazilika környékén vannak.

TIPP: Az Isler Bakery, Bistro and Kitchen 15 % kedvezményt ad a szallas.hu-n foglalóknak

Szállások Esztergom városában >>

 

/Fotók: Varga Nóra, shutterstock/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%