MaiutazásKülföldi kalandokTengerparti szállások

TOP 5 felejthetetlen látnivaló Barcelonában

2 perces olvasási idő

Barcelona szédületes világváros, ami bakancslistás kell, hogy legyen az úti céljaid között. Különleges épületei, izgalmas kiállításai, meseszép parkjai és homokos strandja több hétre elegendő programot kínálnak. Mutatjuk azt a TOP 5 látnivalót, ami számodra is felejthetetlenné teszi a katalán fővárost.

Az 1888-as Világkiállítás remekei egy helyen

Barcelona látványosságai közül nem egyszerű mindent beiktatni a programba, hiszen lépten nyomon van valami érdekesség, amit muszáj megnézni. Kezdheted a sort egy kis nézelődéssel, ejtőzéssel a Ciutadella Parkban. Ez egy közkedvelt zöldterület a helyiek körében, van itt kutyafuttató, játszótér, de lehet csónakázni, vagy becsatlakozhatsz egy jóga vagy pilates órára is, ha nyomon követed az online eseményeket (meet up). 

TOP 5 felejthetetlen látnivaló Barcelonában
Csónakok a Ciutadella Parkban

Egy ide épített, majd lerombolt citadelláról kapta a nevét, végül az 1888-as Világkiállításra terveztették újra. Az akkori tervező, Josep Fontseré nevéhez fűződik a park egyik leglátványosabb eleme, a Vízesés Szökőkút (Cascada) is.  

TOP 5 felejthetetlen látnivaló Barcelonában
A fiatal Gaudi is segédkezett a Vízesés Szökőkút terveiben

Itt találod az állatkertet, lefotózhatod a katalán parlamentet, sétálhatsz a narancsligetes sétányok alatt. Nem kell sokat gyalogolnod a szintén a Világkiállításra épült, konkrétan annak a bejárataként funkcionáló Diadalívig.

TOP 5 felejthetetlen látnivaló Barcelonában
A diadalív a tudomány és a művészet előtt tiszteleg

Montjuic, a zsidó hegy

TOP 5 felejthetetlen látnivaló Barcelonában
Felvonó, Barcelona felett

A Montjuic, Barcelona gyöngyszeme, változatos programokat kínál. A legegyszerűbben a kikötőből induló felvonóval juthatsz fel a hegy tetejére, ráadásul káprázatos látványban lehet részed. Nem messze az érkezési ponttól terül el a kaktuszkert. A közel 800 különböző sivatagi növényt felvonultató helyszín biztosan fog neked is érdekességgel szolgálni.

A pozsgások megcsodálása után néhány perces sétával elérkezel a Castell de Montjuichoz. Bár maga a vár vegyes érzelmeket vált ki a katalánokból, az itteni panoráma, és a mai rendezvények valósággal csalogatják a turistákat az egykori börtön falai közé.

TOP 5 felejthetetlen látnivaló Barcelonában
Az erőd korábban politikai foglyok börtöne volt

A hegy lábánál impozáns épületben kapott helyet a Katalán Nemzeti Szépművészeti Múzeum, ahová nem csak a hűvös miatt érdemes betérned, hanem a fantasztikus kiállítások miatt is. A múzeummal szemben egy másik érdekes épület található, a kör alakú bevásárlóközpont.

Na, nem ettől olyan érdekes, hanem attól, hogy itt, a Las Arenasban 1977-ig zajlottak a bikaviadalok. Pihenj meg a múzeum lépcsőjén, ha elfáradtál és élvezd a mágikus szökőkút nappali zenés műsorát. Ha nem csak a zenére, a fényjátékra is kíváncsi vagy, akkor vasárnapra időzítsd ezt a programot.

TOP 5 felejthetetlen látnivaló Barcelonában
A Katalán Nemzeti Szépművészeti Múzeum kívülről is gyönyörű

A platánfák övezte világhírű sétálóutca

Alias La Ramblas. A világ minden tájáról érkeznek ide kíváncsi turisták, hogy megtapasztalhassák Barcelona vérkeringését adó lüktetést. Találkozhatsz itt festővel, karikaturistával, pantomimesekkel, a kortárs művészek apraja-nagyja megmutatja itt magát. Csukd be a szemed egy kávézó teraszán ülve és hagyd, hogy az érzékeid feltöltődjenek a hely pezsgő energiájával. 

Las Ramblas

Amikor újra útra kelsz, az Operánál kanyarodj a La Boqueria, a világ leghíresebb piaca felé. Nem tévesztheted el, a friss gyümölcsöktől roskadozó standok, illatos, színes fűszerek, magok, csokoládék és halak várják, hogy magaddal vidd őket. A kísértésnek lehetetlen ellenállni, pláne, hogy kifejezetten a városnézőknek összeállított csomagokkal várják az ide betévedőket.

A platán övezte allé végén áll egy monumentális korinthoszi oszlop tetején Kolumbusz szobra. Ha bírod a magasságot, akkor emelkedj fel lifttel a tetejéig, és csodáld meg onnan is a nyüzsgő várost.

Ínycsiklandó kínálat a La Boquerián

A 140 éve épülő templom

A La Sagrada Familia mára Barcelona védjegyévé vált. Annak ellenére, hogy az 1882-ben elkezdett bazilika a mai napig nem épült fel, évente több millióan látogatják. Antoni Gaudi, aki számos épülettel gazdagította a várost, élete utolsó évét teljesen ennek a templomnak szentelte. Halála után az alagsori kápolnában helyezték végső nyugalomra.

A munkálatokat jelentősen visszavetette, hogy a spanyol polgárháború anarchistái egy részét lerombolták és felgyújtották. A tűzben az építési terv egy része is megsemmisült. Ha tudják tartani az ütemet, akkor Gaudi halálának a 100. évfordulójára lesz szerkezetileg kész a templom és tornyok, az összes díszítőelem pedig 2030-32-ben kerülhet a helyére. 

Nemsokára szerkezetkész a Sagrada Familia

A Sagrada Familia belépő árak idén a következőképp alakultak: helyszínen a templomba 26 EUR, vezetéssel 30 EUR. A Passion vagy a Nativity toronyba is érvényes jegy 36 EUR, vezetéssel 40 eurót kóstál.

Nyugdíjasoknak és 30 év alattiaknak kínálnak kedvezményes jegyeket. Ezek közül a csak templomi látogatásra jogosító 21, illetve 24 EUR, míg a toronyba is érvényes 28 és 34 EUR. 11 év alatti gyermekek részére ingyenes a belépés, viszont a toronyba 6 évnél fiatalabb személy nem mehet fel. 

Zarándokhely 1200 méter magasan

Egy órányi vonatozással plusz némi libegőzés vagy hegyi vasutazás árán juthatsz fel az egyedi sziklaperemek ölelte kolostorhoz, mely évszázadok óta őrzi a Fekete Madonnát, Montserrat-ban. A szobrot számos mítosz és legenda övezi, melyek szerint haldokló gyermekeket gyógyít és különböző csodákat tesz.

Majdnem ugyanilyen híres Montserrat könyvtára, ahol a 12-13. századból is tartanak kézzel írt kódexeket. Az apátság felfedezése után számos túraútvonal közül választhatsz, mindegyikről pazar látvány tárul eléd.  

Kilátás Montserratból

Bekapcsolódnál a katalán pezsgésbe? Húzd ki a bakancslistádról Barcelonát, és foglald le a szállásod még ma! >>

Még több külföldi látnivalóról itt olvashatsz >>

(Képek: shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%