Külföldi kalandokCsaládi kiruccanás

TOP 6 kisvasút Ausztriában – robogjatok az Alpokban!

1 perces olvasási idő
Az Achenseebahn

Mint tudjuk, Magyarországon számos klassz kisvasút vár, de mi a helyzet a szomszédos országokkal? A kisvonatozás egyik legfontosabb eleme az a csodálatos (erdei) természet, amin keresztül visz az út, és ehhez az Alpok miatt Ausztria az egyik legtökéletesebb választás. Mutatjuk is, hol lehet még robogni kis hazánkon túl: íme 6 szuper kisvasút Ausztriában!

TOP 6 kisvasút Ausztriában
Schafbergbahn

TOP 6 kisvasút Ausztriában

Mariazellerbahn, Mariazell

Mariazell már önmagában véve is egy olyan úti cél, amit érdemes legalább egyszer mindenkinek felkeresni. Budapesttől mintegy 4 óra autóútra, hegyek és völgyek közt található ez a roppant hangulatos városka, ami egyben híres Mária-kegyhely is. A kisvasút csak hab a tortán! A St. Pölten és Mariazell között közlekedő vonat egész évben jár, ugyanakkor bizonyos napokon gőzmozdonyos nosztalgiavonattal is roboghatunk. 

TOP 6 kisvasút Ausztriában
Vonat Mariazellben

Mariazelli szállástipp: Haus Franziskus Mariazell 

Achenseebahn, Jenbach

Ausztria egyik legszebb vidéke Tirol, így aki teheti, annak mindenképp érdemes ellátogatni az Innsbruck régióba, ahol az Achenseebahn is található. Ez a részben fogaskerekű nosztalgiavasút Jenbachból indul. Ahogy a neve is mutatja, az Achenseebahn az Achen tó mellett található, így a gőzmozdonyos vonat mellett menetrendszerinti hajójáratokat is indítanak, április vége és október vége között.

TOP 6 kisvasút Ausztriában
Az Achenseebahn

Szállástipp a közelben: Hotel Schwarzbrunn Stans **** 

Hotel Schwarzbrunn Stans **** 

Höllentalbahn, Payerbach-Reichenau

Tavaly volt 100 éves ez a kisvasút Ausztriában, amely 5 km hosszú szakaszon szállítja utasait Payerbach-Reichenau és Hirschwang között. Hogy hol is van ez? Soprontól egy kőhajításnyira, legalábbis ahhoz képest, hogy külföldről beszélünk: 1 óra 10 perc autóval. Egy hegyek-dombok által ölelt hangulatos városkáról van szó, ahol mellékes városnézésképpen jó néhány kastélyt és kúriát is megtekinthetünk!

Reichenau arról is híres, hogy számos kastélya van

Szállstipp a közelben: Roseggerhof Krieglach 

Roseggerhof Krieglach 

Pinzgauer Lokalbahn, Zell am See

Habár Zell am See nincs olyan közel a magyar határhoz, több szempontból is megéri pár napra ellátogatni. Egyrészt a vonat egész évben jár Zell am See és a tőle körülbelül 50 km-re lévő Krimml között, így bármikorra tervezhetjük a kirándulást. Másrészt Zell am See népszerű üdülőváros is (főleg a téli-sportok tekintetében), mert valami egészen csodás terepen helyezkedik el. A tiszta vizű Zeller See partján található, hegyek ölelésében, hangulatos óvárossal a központban. Ráadásul bármelyik megállónál szállunk is le, az ideális kiindulópont lesz egy kiránduláshoz – errefelé található például a Hohe Tauern Nemzeti Park is!

TOP 6 kisvasút Ausztriában
Gőzmozdony Zell am See mellett

Zell am See szállástipp: Hotel Der Schütthof Zell am See *** 

Hotel Der Schütthof Zell am See ***

Stainzer Flascherlzug, Stainz

Graztól délre találjuk a kisvasutat, ami Stainz és Preding-Wieseldorf között húzódik. A sima vonat mellett gőzvontatású nosztalgiavonatok is járnak, amik április végétől november elejéig működnek. Akad persze számos tematikus program is, például halloweeni vonatozás október végén vagy adventi robogás december elején – ezekről az oldalukon tudtok bővebben tájékozódni.

Dél-stájerországi táj

Szállástipp a közelben: Feichtinger Graz *** 

Feichtinger Graz ***

Schafbergbahn, St. Wolfgang

Ez Ausztria egyik legnépszerűbb kisvasútja, és nem hiába. A vonatok a Wolfgangsee, vagyis a csodaszép tó mellett elterülő St. Wolfgang városkából kapaszkodnak fel a Schafbergre, ami csaknem 1800 méter magas. Ez bizony Ausztria legmeredekebb olyan terepe, ahol gőzmozdonyos vonat szállít utasokat! A látvány pazar út közben, és ezt május 10. és szeptember 30. között élvezhetjük mindennap. 

TOP 6 kisvasút Ausztriában
A Schafbergbahn egészen magasra felkapaszkodik

Szállástipp a közelben: Alpenhotel Ozon Wolfgruber *** 

Alpenhotel Ozon Wolfgruber *** 

+ Szállástippünk, ha Ausztriában tartózkodtok:

Sonnhof Hotel Rauris *** 

Rauris, az alpesi falu Salzburg tartományban, a meseszép Hohe Tauern Nemzeti Park mellett található. Innen Salzburg városa és Zell am See is elérhető közelségben van, így szuper kirándulásokat szervezhetünk. A háromcsillagos hotel kristálytiszta levegőjű völgyben kapott helyet, és 40 szobával várja a vendégeket. Wellness-szolgáltatásokat is nyújt, úgy mint fedett medencét és szaunát, de ping-pong és squash lehetőség is van. Sőt, télen a szállodától mindössze 500 méterre síelhetünk a kivilágított pályán! A félpanziós ellátás ínycsiklandó svédasztalos választékot jelent. Igazán családias hangulatú szállás, nyugodt légkörrel – itt garantáltan ki tudjátok pihenni magatokat! 

Fedezzétek fel Ausztria álomszép tájait, vonatozzatok, és kiránduljatok! Itt találtok több szállást hozzá >> 

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
75%
Imádom
Imádom
25%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%