Site icon Szallas.hu Blog

TOP 10 húsvéti úti cél Magyarországon


Remek húsvéti programok várnak idén is azokra, akik úgy döntenek, kimozdulnak a négy fal közül a márciusi hosszú hétvégén. Hagyományos húsvéti népszokások elevenednek meg Hollókőtől Ópusztaszerig, de gyerekprogramok, koncertek és kirakodóvásárok is színesítik az ünnepi programot. Sőt, aki szeretne elrugaszkodni a hagyományoktól, 2024-ben akár húsvéti wellness hétvégére is befizethet. Segítünk a döntésben és összegyűjtöttünk egy szuper listát: ez a 10 legjobb húsvéti úti cél Magyarországon!

Hagyományos húsvét Hollókőn

Mikor van húsvét 2024-ben? 

A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, a húsvét a mozgó ünnepek közé tartozik, vagyis minden évben más időpontban kerül rá sor. Idén március 31-én (húsvét vasárnap) és április 1-én (húsvét hétfő) ünnepeljük.

Legolcsóbb húsvéti ajánlatok félpanzióval , akár már 9.170 Ft/fő/éj áron >>

Üzletek, múzeumok nyitva tartása húsvét idején

A húsvéti hosszú hétvégén 2 munkaszüneti nap lesz: március 29. péntek és április 1. hétfő. Ezen a két napon az üzletek, múzeumok nyitva tartása és a tömegközlekedés munkaszüneti rend alapján történik. Március 30-án, szombaton a boltok nyitva lesznek, míg másnap, vasárnap szintén a munkaszüneti napokra vonatkozó beosztási szabályokat alkalmazzák.

Szálláshelyek, ahol különleges húsvéti programokkal és csomagajánlatokkal várnak >>

TOP 10 húsvéti úti cél Magyarországon

1. Hollókő, a palóc vidék gyöngyszeme

Látnivalók és programok Hollókőn

Hollókő főutcáján végig sétálva olyan érzésünk lehet, mintha egy film díszletei közé csöppentünk volna. Fehérre meszelt, szépen felújított parasztházak sorakoznak egymás mellett, amelyek nem csak kívülről, hanem belül is csodákat rejtenek. A falu szimbóluma a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amelyet 1889-ben közadakozásból építettek. Az Ófalu 67 védett, mesebeli házacskájában kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet.

Hollókői Szent Márton-templom

Múzeumok közül érdemes felkeresni a Falumúzeumot, a Szövőműhelyt, a Postamúzeumot, a Palóc Babamúzeumot vagy a Guzsalyast, ahol a hollókői népviselet készítésével, történetével ismerkedhetünk meg. Akit a kézművesség érdekel, ne hagyja ki a Fazekasházat, Gazduram Sajtboltját, Kiss Tünde csuhé- és gyékényfonó műhelyét vagy a Palóc Játszóházat.

Hollókő másik büszkesége a 13. században épült vár, amely várjátékoknak, középkori fegyverkiállításnak és panoptikumnak ad otthont. A toronyba felkapaszkodva a Cserhát lankái és a falu kedves panorámája tárul elénk.

Hollókői vár

PROGRAMAJÁNLÓ: Hollókői Húsvéti Fesztivál 2024 >>

Idén tavasszal is, ahogy minden évben hagyományos húsvéti népszokásokat ismerhetünk meg a nógrádi kis faluban, Hollókőn. A négynapos rendezvény ideje alatt elsősorban az Ófaluban koncertek, tojásfestés, palóc ételek kóstolása, hétfőn pedig a látványosságnak is beillő húsvéti locsolkodás várja a vendégeket. A Hollókői Húsvéti Fesztivál 2024-ben is az egyik legjobb húsvéti úti cél Magyarországon!

Hol érdemes megszállni Hollókőn közelében? >>

SZÁLLÁSTIPP: Gesztenyés Vendégház Garáb

2. Mezőkövesd, Matyóföld fővárosa

Látnivalók és programok Mezőkövesden

Idén sem marad el a Matyó Húsvét Mezőkövesden, ahol vasárnap és hétfőn kirakodóvásár, bábjátékok, hagyományőrző programok, mesterség bemutatók szórakoztatják a látogatókat. A húsvéti programok mellett érdemes körülnézni a Matyóföld fővárosában, hiszen a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő mellett számos múzeum, alkotóház és emlékház várja az érdeklődőket.

Kisjankó Bori Emlékház, Mezőkövesd

A Hadas városrész őrzi a régi településszerkezetet skanzen formájában, itt található többek között a Kisjankó Bori Emlékház, a Népi Művészetek Háza, a Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház, a Mézeskalács Ház, a Festő- és Kéziszövő Alkotóház, de találunk Tűzzománcos és Fazekas műhelyt is a parasztházak egyikében.

Hol érdemes megszállni Mezőkövesden? >>

SZÁLLÁSTIPP: Borcsa Pihenőház Mezőkövesd

Húsvéti ajánlatok apartmanokban önellátással, ahol te főzheted a sonkát >>

3. Mediterrán városnézés Szentendrén

Látnivalók és programok Szentendrén

A mediterrán hangulatú Szentendre macskaköves utcáival, pasztellszínű házaival és hangulatos Duna-partjával azonnal elrabolja az idelátogatók szívét. A városban céltalanul bolyongva is csupa érdekes és különleges templomra, múzeumra lehet bukkanni, de van néhány épület, amit feltétlenül útba kell ejtenie annak, aki Szentendrén jár – akár húsvét idején is.

Duna Korzó, Szentendre

Belgrád Székesegyház a magyarországi szerb ortodox egyház legfontosabb temploma, míg a Keresztelő Szent János Katolikus templomért a Templom-dombot kell megmászni néhány lépcsőn keresztül (de megéri a fáradtságot!). Múzeumok közül a Kovács Margit Múzeum, a MűvészetMalom kortárs gyűjteménye, valamint a Szamos Marcipán Múzeum is megér egy-egy látogatást.

Húsvéti fesztivál a Skanzenben 2024 – Szentendre

Március 31-április 1. között idén is tárt kapukkal várja a húsvétolni vágyókat a Szentendrei Skanzen. A szabadtéri néprajzi múzeum területén kézműves vásár, tojásfestés, színpadi produkciók és hagyományőrző események is színesítik a programkínálatot.

Húsvét a szentendrei Skanzenben

Hol érdemes megszállni Szentendrén? >>

SZÁLLÁSTIPP: Bükkös Hotel & Spa Szentendre****

4. Húsvéttól Halloweenig a Budakeszi Arborétumban

Látnivalók és programok Budakeszin

Ha Budapesthez közeli arborétumot kerestek, Budakeszi lesz a tökéletes választás, akár mint húsvéti úti cél is! A Budakeszi Arborétum március 1. és október 31. között tart nyitva, a kert látogatása mellett a szervezők izgalmas programokkal készülnek a látogatóknak. Érdemes kilátogatni az arborétumba majális, egy nyáresti csillagles, szarvasbőgés vagy Halloween idején is.

Budakeszi Arborétum

Budakeszin járva kihagyhatatlan program a Vadaspark, amelynek területén több mint 50 állatfaj, állatsimogató, játszóterek, sőt, egy szuper Dinópark is találhatók. Kalandvágyóknak pedig irány a kalandpark, ahol csodálatos erdei környezetben, 6 különböző nehézségű pálya várja a csúszni és mászni vágyókat.

Dinópark a Budakeszi Vadasparkban

Hol érdemes megszállni Budakeszin? >>

SZÁLLÁSTIPP: The Hotel Unforgettable – Hotel Tiliana by Homoky Hotels Budapest ****

5. Siófok, a Balaton déli fővárosa

Látnivalók és programok Siófokon

A Balaton déli fővárosának is nevezik Siófokot, ahol a nyári strandoláson kívül is bőven találunk elfoglaltságot. Nem csak húsvétkor, hanem évente több alkalommal is koncertek és vásárok színesítik a Fő tér programkínálatát, emellett érdemes megnézni a több, mint 40 méter magas Víztornyot, az Ásványmúzeumot, a Fordított Házat, a part menti Rózsakertet és a Millennium Parkot is. 

A siófoki Rózsakert

Húsvéti Nyuladalom 2024 – Siófok 

Március 29 – április 1. között immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Fő téren a Húsvéti Nyuladalmat, ahol az egész család talál kedvére való elfoglaltságot. Táncbemutatók, koncertek, népi játékok és gasztro standok egyaránt helyet kaptak a siófoki húsvéti programok között.

Húsvéti Nyuladalom, Siófok

Még több úti cél és látnivaló a közelben >>

Hol érdemes megszállni Siófokon? >>

SZÁLLÁSTIPP: Prémium Hotel Panoráma Siófok****

6. Hétvége Hajdúszoboszlón és Debrecenben

Látnivalók és programok Hajdúszoboszlón és Debrecenben

Húsvéti wellness kikapcsolódás Hajdúszoboszló városában? Ugye, jól hangzik? Aki Hajdúszoboszlóra utazik, nagy valószínűséggel a híres gyógyfürdőre és fürdőkomplexumra kíváncsi. És valóban, a szoboszlói gyógyvíznek nincs párja, ám ha szeretnétek kiegészíteni a pihenést egy kis kirándulással és városnézéssel, feltétlenül el kell látogatnotok Debrecenbe és a Hortobágyra is.

Hajdúszoboszlótól csupán 20 km-re fekszik Hajdú-Bihar megye székhelye, Debrecen, ahol a Református Nagytemplomtól a Munkácsy-trilógiáig, a Református Kollégium Múzeumától az Állat- és Növénykertig számos kulturális és családi program várja a látogatókat. 

A Hortobágy látnivalóiról itt találsz információkat >>

Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő

Hol érdemes megszállni Hajdúszoboszlón? >>

SZÁLLÁSTIPP: Hotel Barátság Hajdúszoboszló***

7. Vendégvárás Noszvajon

Látnivalók és programok Noszvajon

Igazi mesefalu hírében áll Noszvaj, a Bükkalja gyöngyszeme, amely Egertől 10 km-re, a Kánya-patak völgyében helyezkedik el. A helyiek híresek vendégszeretetükről és ezt bárki megtapasztalhatja, aki legalább egy napot eltölt Noszvajon. A falu nevezetességei közé tartozik a De La Motte-kastély, a barlanglakások, a Thummerer Pince és a Gazdaház, utóbbi a húsvéti és közösségi programok központja.

A természetkedvelők felfedezhetik a Bükki Nemzeti Parkot, a kaptárköveket és Szilvásváradot, míg a fürdőzni vágyók néhány percre találják Bogácsot, Egerszalókot vagy Demjént.

De la Motte-kastély, Noszvaj

Húsvéti Tojásvadászat és Vendégvárás Noszvaj

2024. március 31-én Noszvajon is Húsvéti Tojásvadászat és Vendégvárás lesz a családok nagy örömére. A tojáskeresés mellett kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek a gyerekek. Ha ide látogattok, el se gyertek, amíg végig nem jártátok a Sárkányvadász Meseutat! A 7 kilométeres sétaúton, amely a helyi nevezetességek között kalauzol, 10 meseházikó várja a résztvevőket külön-külön történetekkel, melyek felfedezése titkos térkép segítségével lehetséges. 

Húsvéti Tojásvadászat és Vendégvárás 2024, Noszvaj

Hol érdemes megszállni Noszvajon? >>

SZÁLLÁSTIPP: Kemencésház Noszvaj

8. Hévíz télen-nyáron

Látnivalók és programok Hévízen

Hévíz minden évszakban tökéletes úti cél! A város legnépszerűbb nevezetessége a híres termáltó, amely állandó hőmérséklettel bír, ezért télen is bátran fürdőzhetünk a vízben. Nyáron lehet napozni is a tó partján, de közel van Keszthely és a Balaton-part is, így unatkozni senki nem fog a környéken.

Húsvétkor is érdemes felkeresni a hévízi gyógytavat

Húsvéti Forgatag 2024 Hévíz

Érdemes idén márciusban is ellátogatni Hévízre, amikor is a húsvéti ünnepkör népszokásait, tradícióit elevenítik fel a Húsvéti Forgatag 2024 keretében március 29 – április 1. között. A kézműves vásár és a népi játszótér mellett hagyományos étkek is várják a látogatókat. Tökéletes húsvéti úti cél a család minden tagja számára!

Hol érdemes megszállni Hévízen? >>

SZÁLLÁSTIPP: Palace Hotel Hévíz ****

+1 TIPP: Húsvét a Balaton-felvidéken: Hotel Kapitány Sümeg ****+superior

Ha húsvét, akkor lovagi torna, középkori lakoma és izgalmas gyerekprogramok várják a családokat a Hotel Kapitány falai között. Amíg a szülők a wellness részlegen vagy a fitness teremben töltekeznek, addig a gyerekek a középkori játszótéren vagy az állatsimogatóban gyűjthetik az újabb élményeket. Húsvétkor is lesz lovagi torna, ahol a középkori jelmezekbe bújt gyerekek beleképzelhetik magukat a várkisasszonyok, királylányok, lovagok és harcosok életébe! Ott a helyetek!

Lovagi torna Sümegen

9. Történelem és labirintus Ópusztaszeren

Látnivalók és programok Ópusztaszeren

Ópusztaszeren a család minden tagja talál kedvére való programot. A Nemzeti Történeti Emlékparkban érdemes megnézni a Feszty-körképet, az Árpád-emlékművet, a Rotundát, a Monostort, a Gyógynövényházat, a Skanzent és a Csete jurtákat. A Csillagösvény Élménypark útvesztők, logikai feladványok, népi- és gyermekjátékok világát kínálja a legkisebb gyermekektől kezdve az aktív idősekig minden korosztálynak. 

Nemzeti Történeti Emlékpark, Ópusztaszer

Ópusztaszeri Húsvét 2024 – Ópusztaszer

A Nemzeti Történeti Emlékpark kiállításai mellett húsvéti forgataggal is várja a látogatókat március 31-április 1. között, a Szeri Húsvét keretében. A színes programkínálatban többek között régi idők hagyományai, szokásai elevenednek meg. 

Szeri Húsvét, Ópusztaszer

Hol érdemes megszállni Ópusztaszer környékén? >>

SZÁLLÁSTIPP: Erdei Wellness Vendégház Ópusztaszer

10. Városnéző séta Egerben

Látnivalók és programok Egerben

Eger látnivalóit napestig lehetne sorolni, a Tripadvisor szerint ez a TOP 10 nevezetesség Dobó városában: Szépasszony-völgy, Egri vár, Bolyki Pincészet, Dobó tér, Bazilika, Termálfürdő, a török kori Minaret, a Kopcsik Marcipánia Szamos édességbolt, Egri Road Beatles Múzeum és a Kovács Nimród Borászat. Aki inkább kirándulni szeretne, az vegye az irányt a közeli Nagy-Eged-hegy és a Bükk felé!

Egri Vár

Húsvét az Egri Várban

Március 29 – április 1. között ismét húsvéti ünnepi programokkal készül az Egri Vár. Fegyver- és viseletbemutatók, gasztronómiai előadások, kézműves foglalkozások, kisállat simogató és népi játszótér egyaránt szórakoztatja majd a látogatókat. 

Húsvét az egri Várban

Hol érdemes megszállni Egerben? >>

SZÁLLÁSTIPP: Várfal Apartman II. Eger

Az ország bármely pontját is választod a húsvéti utazáshoz és ünnepléshez, feledhetetlen élményekkel térsz majd haza. Mi segítünk megtalálni hozzá a tökéletes szálláshelyet. Fedezd fel kínálatunkat az alábbi linkekre kattintva! >>

A legjobb programok és szállások a húsvéti úti célhoz:

(Fotók: Szallas.hu, shutterstock.com)


Exit mobile version